Hlasování: Váš názor na problematiku velkochovů?
Již jste hlasoval(a). [Zrušit anketní hlas]
Myslím, že této problematice svým přístupem škodíš
0%
0 0%
Je mi to jedno, nějak si to už zdůvodním a budu s tím žít
40.43%
19 40.43%
Vím o tom, a snažím se s tím něco dělat*
17.02%
8 17.02%
Doteď jsem o tom nevěděl, a zkusím s tím něco udělat
0%
0 0%
Doteď jsem o tom nevěděl, a nehodlám nic měnit
2.13%
1 2.13%
Stanu se vegeratiánem
6.38%
3 6.38%
Stanu se veganem
6.38%
3 6.38%
Na truc začnu jíst ještě víc masa
8.51%
4 8.51%
Začnu si vybírat, z jakých zdrojů pochází mé jídlo*
12.77%
6 12.77%
Začnu zahradničit a pěstovat*
6.38%
3 6.38%
Celkem 47 hlas(ů) 100%
* Hlasovali jste pro tuto možnost. [Ukázat výsledky]

Hodnocení tématu:
  • 1 Hlas(ů) - 1 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lidská společnost, velkochovy, přístup k živým tvorům




(když se nad tím ale zamyslíte, mnohé tam má svoji logiku Pinkiesmile pěstování rostlin může být i mnohem devastující než chov zvířat na maso, pokud se dělá blbě)






http://www.peak.cz/sance-vegetariany-mas...idelnicek/

Jakmile to bude dostupné za cenu zvěřiny a chutnat podobně, nacpu se tím jako prase Pinkiesmile ale (syrového) tofu se kvůli tomu nevzdám.
(min. by tam měla být jistota 100% nezávadnosti - žádné bakterie nebo viry ze zvířat, což by mohli ocenit třeba jedlíci raw steaků a nebo tataráků)

http://www.businessinfo.cz/cs/clanky/na-...00853.html

(v některých částech světa by maso in vitro mělo být údajně v obchodech do konce letošního roku - momentálně snad za cenu 2200 Kč/kg*)

*) čistě interpolací, pokud se podařilo srazit cenu masa z 8.125.000 Kč/kg na 2k/kg během 3-5 let, znamená to, že během dalších 5 let klesne cena tohoto masa, pokud se rozjede skutečně masová produkce, na 50 haléřů/kg? To asi není moc reálné, ale otázka je, kde je ta hranice, kam až jde cenu stlačit, takže je dost možné, že vegani budou za pár let "bez práce" Pinkiesmile a běžní zemědělci a chovatelé se mohou začít bát - ano, včetně těch, kteří se živí např. pěstováním siláže
DeviantArt & Home, Bronies galerie. Ask me.
Upravit Smazat Odpovědět Citovat Ohlásit
https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/fran...280614_kro

Francouzští řezníci požádali vládu o policejní ochranu před radikálními ochránci zvířat. V dopise zaslaném ministru vnitra tvrdí, že jejich bezpečnost je ohrožena a že se vegani snaží prosadit v zemi bezmasý životní styl... Narůstající mediální podpora veganství podle nich ohrožuje bezpečnost řezníků.

Kdyby to bylo jen o tomto, tak nevím, v čem je problém. Tržní systém chlapci.. jenže ono to tady bohužel nekončí.

Tak to dopadá, když někdo nepoužívá mozek. Pak si stačí jen přečíst diskuzi na

https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa...egany.html

a hned uvidíte, jaké emoce a reakce to vyvolává u opačného pólu společnosti. A myslím, že právem. Byť jejich reakce jsou stejně přitroublé, jako akce těchto radikálních lidí.


Když se dva perou, třetí se směje:

https://www.denik.cz/ekonomika/maso-2-0-...80619.html

Slovíčkaření a kecy. A co cementové mléko? To je taky z krávy, umělci? Nebo nám zakážete říkat tomu mléko? Rainbowlaugh


Jen pro zajímavost:

https://www.denik.cz/ze_sveta/bojovat-bu...70526.html

Zaujala mne hlavně ta zmínka, že kdo nechce být v armádě, musí do 30 let platit zvláštní daň. Byť bych pro toto řešení byl v době civilní služby všemi deseti, protože to není tak moc a lepší než sloužit někde na civilce, dá se to také přeložit stylem "pokud se odmítneš podílet na násilí i nepřímo, budeš se muset vykoupit penězi", a to už tak košér nezní (co jiného je povinná služba v armádě? posilování této organizace).

V souvislosti s tím je trochu paradoxní, že jedny armáda do služby nutí, a další se s ní musel soudit, aby vůbec mohl nastoupit Pinkiesmile

Přitom, jak zaznělo v diskuzi, stejně jako má člověk právo vyznávat své náboženství, měl by mít právo vyznávat i svůj životní styl, a paradoxně třeba taková Izrealská armáda, kde je navíc vojenská služba povinná pro všechny, s vegany počítá a vychází jím vstříc:

https://ego.ihned.cz/c1-63010960-izrael-...ozene-boty
DeviantArt & Home, Bronies galerie. Ask me.
Upravit Smazat Odpovědět Citovat Ohlásit
Číčoviny, číčoviny a zase číčoviny... ...cokoli útočí primárně na city je zjednodušené, je z definice manipulativní a neúplné (nepravdivé)...

Njn. Uprchlická kriza nám pomalu končí, dementní specialsnowflakes vegani jsou na obzoru a jen co tyhle hordy řezníkobijců utlučou posledního, nastane kolem roku 2019-2020 renesance incelů a transbetasamic... ...aby někdo netvrdil, že jsem to neříkal...

POŽÓR BUDOU KUŽÁTKA https://www.youtube.com/watch?v=Mgsw_ZY13Jw
Největší pohroma téhle malé země se jmenuje spravedlivě nasraný a žlučovitý Čech...
This ain't no place for no hero. This ain't no place for no better man. This ain't no place for NZ hero to call home...
Odpovědět Citovat Ohlásit Varovat
jj tak milenialove se boji sexu, protoze je znejistuje intimita:

https://xman.idnes.cz/milenialove-odklad...n-styl_fro

ale vic me pobavilo ze milenialove se boji sahat na syrove maso:

https://xman.idnes.cz/milenialove-bezdot...n-styl_fro

takze byc rad mladym devcatum vzkazal: kaslete ne sve milenilani vrstevniky, my ze starsi generace se nebojime ani masa, ani niceho jineho Pinkiehappy Pinkiecrazy
"Ale já jsem nevyrostla ve stodole. Jen jsem se tam narodila a prožila většinu dětství." Applejack

Moje literární tvorba 

Love and Tolerate
Odpovědět Citovat Ohlásit Varovat
Pidi asi nereaguje na poslední příspěvek a vývoj diskuze, ale musím souhlasit: cokoliv, co jen útočí na city moc dlouho nevydrží.. ano, u některých z nás to funguje nějaký čas, než se toho "přejíme". A stejně tak si myslím, že nebude dlouhodobě fungovat třeba násilí proti řezníkům (bojujete proti špatnému cíli - většina lidí z masného průmyslu zabíjí zvířata ne proto, že by je to nějak extrémně těšilo (byť i takoví se mohou vyvinout a pak si na zvířatech třeba vybíjí svou frustraci z běžného života), ale proto, protože si musí vydělávat na živobytí).

Uniká mi ale význam toho videa. Jestli jeho postnutím mělo být jen ukázat, že spoustě lidem pohled na to nevadí nebo je jim to fuk, tak to přeci všichni víme, ne? Nebo alespoň většina z nás. Je obloha modrá? Ajsmug Nebo jestli to má symbolizovat nějakou naši slabost vůči těmto obrázkům, tak musím bohužel zklamat, jelikož např. já jsem častým návštěvníkem webu začínajícím na BestG co má na titulní straně hezké štěňátko Ajsmug

Ale třeba poselství chápu chybně. Jestli jde například o to naznačit, že to je dnes normální, tak ano, pravda - ale když se podíváme do minulosti v různých režimech, co bylo všechno normální, moc bych se této zásady nedržel, resp. přinejmenším bych k ní byl nedůvěřivý..

Nechápu to z toho důvodu, že všechny ostatní argumenty typu "bez toho se lidstvo neuživí" jsem už dávno vyvrátil, takže .. proč že tu to video je? (no offence, jen mě to zajímá)
Docela by mne zajímalo, jak by reagovala společnost, kdybychom pustili na ČT třeba takový pochod Židů na smrt do plynu a k tomu nějakou hezkou pochodovou písničku.. Ajsmug to by byl teprve hukot. I když.. Česká soda má co se týče nacististké tématiky dost kalibrů a ne zrovna špatných Pinkiesmile Konec konců, i to je přeci jen parodie a sranda. Nebo se pletu? Ale raději už nebudeme dál zabíhat do tohoto tématu.

Moje maso "připravuje" myslivec v lese a ne nějaká fabrika..


"Bohužel", kdyby morální přístup našeho potravinářského průmyslu byl jediný problém, tak to by se nám asi žilo blaze. Stejně jako hlavním problémem uprchlické krize není milion muslimů, ale příčina, která je dala do pohybu (změnu klimatu totiž neudržíte na místě vysokou zdí nebo kvótami).

Jestli mělo být účelem videa přemýšlet, tak zkuste toto:

Chickens are (meat eating) Dinosaurs
https://www.youtube.com/watch?v=ejGVKzjil70

How Karl Hammer Feeds 600 Chickens (Without Grains)
https://www.youtube.com/watch?v=IWChH9MHkHg&t=551s


Uprchlická krize, že končí? Si nemyslím.. jenom už není mediálně dost zajímavá. I kdyby už zítra do Evropy nepřišel jediný migrant, její následky se potáhnou ještě dlouho. Je to jen další svinstvo, ve kterém jsme se už naučili plavat a tak ho přestáváme vnímat. Uprchlická krize skončí, až se Evropa buď totálně uzavře, nebo přestane vyplácet sociální dávky, bude tvrdě postihovat krádeže a násilnosti ve stylu totalitních států (protože jinak se prostě krást bude dál vyplácet), a hlavně až zmizí důvody, proč se lidé stěhují z chudších oblastí k nám v první řadě Ajsmug


Proč jsou Incelové tak v módě?

https://cs.wikipedia.org/wiki/Incel

Ano, a stejně tak bychom mohli začít článek o Češích:

Jedná se o slovanské etnikum žijící ve středu Evropy, jehož členové se na konci druhé světové války podíleli na vraždění německého civilního obyvatelstva.

Košér? Ajsmug

Dohromady si útoky členů subkultury vyžádaly životy více než dvacítky obětí.

Výborně.. takže asi tolik, kolik každých 10 minut umře v důsledku dopravních nehod, každou minutu či dvě hladem, nebo každé tři minuty na obezitu..


Trochu mi unikla souvislost Mileniálů a sexu s tímto tématem, ale zaujal mě v tom článku jeden odstaveček:

Mileniálové byli po celé dětství tak opečovávaní svými rodiči a učiteli, že dnes nejsou schopni akceptovat, že někdo může mít jiný názor než oni sami. Nepřijímají, že by někdo mohl realitu vnímat odlišně.

Nemyslím si, že by to byl problém jen mileniálů v oblasti sexu, protože podobná zabedněnost - sestrávání na tom, co dělali naši otcové, když bych měl citovat Bibli (říkáme tomu vznešeně "kultura") se projevuje prakticky u nás všech v mnoha nesouvisejících oblastech a je z toho problém "odmítání nových myšlenek" Ajsmug

OT: By mne zajímalo, když ten, kdo nemá sex ve 26 bude nejspíš mileniál, jakou nálepku či gender bych dostal já Rainbowlaugh


Za to ten druhý článek, ten je už dost zajímavý a s tématem docela souvisí. A opět si myslím, že toto "pokrytectví" (které do jisté míry provozujeme všichni, než nám plně dojde, co děláme - vědět o tom ještě nestačí, protože si snadno okecáme, proč v tom pokračovat) se netýká jen oblasti masa.

Je snadné přehlížet, jak se vyrábí to či ono (třeba palmový olej), hlavně, když o tom nebudeme vědět, a ještě se budeme čertit, když nám někdo bude "kazit den" a ukazovat nám to, takže si vydupeme informační embargo, ideálně omezíme svobodu projevu (o to se snaží zvlášť ony společnosti, ale z důvodu, že jejich zákazníkům nebo potenciálním zákazníkům je to nepříjemné a tedy jim hrozí, že by přišli o jistou část chechtáků).

A hlavně, je to zase jen další zbytečné plýtvání zdrojů na obaly (podobně jako třeba v mnoha obcích tiskne Zpravodaj - proč ho třeba dostávám já v místě, kde pracuji, což je firemní adresa? Každý měsíc se tak vyhodí papír a barvy, přitom by bylo jednodušší ho poslat po registraci třeba na mail v PDF). Což ostatně článek také zmiňuje..


Mladší generaci, kterou eufemisticky nazýváme "snowflakes", tedy "sněhové vločky", už bylo vytknuto, že má problém se silným alkoholem, Shakespearovskými tragédiemi nebo mírnou kritikou.

Proč první, co mě napadlo, že bude asi stoupat počet sebevražd pokaždé, když někdo někomu řekne, že se ráno neučesal? Pinkiesmile


https://www.ted.com/talks/jamie_oliver/t...anguage=cs
DeviantArt & Home, Bronies galerie. Ask me.
Upravit Smazat Odpovědět Citovat Ohlásit
ta souvislost je v tom ze sem reagoval na pidiho s tim ze milenialove sou "snowflakes" , coz se projevuje i v tom ze online se snazi byt desne cool, ale v realu maji bobky jit s holkou do postele, aby se nahodou neztrapnili Pinkiesmile

co bys dostal za napelku ty? no prave zminovani incelove maji takovou kategorii - kdo prekona vek 30 let, aniz by mel nekdy sex je "wizard" .... a maji se s tim pojit udajne take skutecne magicke schopnosti...to jako vazne... Facehoof

me spis zaujalo to s tim masem Pinkiesmile tak oni masicko papaji, ale muset ho krajet, cistit atd...no fuj Rainbowlaugh takze jen hezky dostat zviratko uz nakrajene a upravene aby se to jen vyklopilo na panev a ani to snad nevypadalo ze to je ze zviratka...no nevim jak by takovi jednicu dopadli treba na pustem ostrove Rainbowlaugh Facehoof

uprchlicka krize rozhodne nekonci...

a ano, slepice je nejblizsi zijici pribuzny T-rexe Rainbowlaugh
"Ale já jsem nevyrostla ve stodole. Jen jsem se tam narodila a prožila většinu dětství." Applejack

Moje literární tvorba 

Love and Tolerate
Odpovědět Citovat Ohlásit Varovat
Jo tahle.. mě to bylo divné, protože to vyskočilo z čista jasna.. teď už mi to smysl dává.

OT: Tak jít do postele s holkou mám problém taky Rainbowlaugh Teda pokud to není opravdu kočka.. čtyřnohá.

No super Pinkiesmile Takže jsem osvícený vysavač ženského pohlaví z vesmíru (ufon) a ještě k tomu čaroděj Pinkiesmile


Na druhou stranu: takoví lidé jsou možná nejlepší kandidáti pro invitro maso.. to už většinou bude také úhledně zabalené a ještě tomu už zpracované jako "polotovar", alespoň zpočátku (třeba v podobě hamburgru).

Hele, tahle argumentace pustým ostrovem.. Rainbowlaugh další argumentují válkou, blackoutem, hladomorem.. To je vaše představa budoucího světa civilizace? Kdy zavládne středověk? To si tedy směřování k blahobytu představujeme každý jinak. Skoro to až vypadá, že pro většinu diskutujících je vrchol blaha, když mohou někoho nutit ke změně chování (a přitom si pak sami stěžují, jak děsně je obtěžují vegané, ale sami by je nejraději nechali makat v uranových dolech a u toho se pást jen trávou, jen aby je donutili jíst maso). Ajsmug

Ale pravda, v podstatě mi to jako důvod ke změně myšlení není cizí.. resp. se alespoň držím reálnějších situací (tj. to, k čemu svět opravdu pomalu spěje a ostatně, strašit kobylkami nemusím jen já, když už s tím začaly mnohé organizace věnující se potravinářství Pinkiesmile ). Problém je, že kdyby přišel opravdu blackout, tak to poslední, co by se zhroutilo, by byli vegané - jako první bychom šli do kytek my: bez bankovnictví, bez výroby všech potravin, bez služeb, bez vody (čerpadla)..
DeviantArt & Home, Bronies galerie. Ask me.
Upravit Smazat Odpovědět Citovat Ohlásit
no ja verim v exstenci magie a v to ze funguje. Verim take, ze celibat (stejne jako treba pust a dlouha meditace atd.) muze mit vliv na rozvoj tvych dusevnich schopnosti a teoreticky muze zesilovat i neci magicke schopnosti. Ale fakt neverim , ze kazdy kdo vydrzel 30 let bez sexu takove schopnosti automaticky obdrzi Pinkiesmile btw, ted ctu super knizku (roman) o anglicke magii - je to psane s anglickym humorem a jde tam o to, ze magove na zacatku 19 stoleti v anglii resi, kam se podela skutecna, prakticka magie (oni se ji venuji jen teoreticky, protoze "skutecny gentleman prece nekouzli"). No a objevi se tam jeden mag co tvrdi ze kouzlit umi... Pinkiesmile

https://www.databazeknih.cz/knihy/jonath...6679?c=all

pusty ostrov: ale to je vazny argument - predstav si ze tedy nejake devce mas a ztroskotate tam. mas jen nuz a provazek treba. jak sve devce uzivis jako vegan a nebo kdyz mas starch z masa a krve? kokosy se ji za chvili preji myslim...
"Ale já jsem nevyrostla ve stodole. Jen jsem se tam narodila a prožila většinu dětství." Applejack

Moje literární tvorba 

Love and Tolerate
Odpovědět Citovat Ohlásit Varovat
(29.06.2018, 11:41)Mácaman Napsal(a): pusty ostrov: ale to je vazny argument - predstav si ze tedy nejake devce mas a ztroskotate tam. mas jen nuz a provazek treba. jak sve devce uzivis jako vegan a nebo kdyz mas starch z masa a krve? kokosy se ji za chvili preji myslim...

Je zajímavé, jak často se pustý ostrov vytahuje. Každopádně, funguje to takhle: já jakožto vegan nejím maso a jiné, protože nemusím. Nebudu způsobovat zbytečné utrpení, když se můžu živit něčím jiným. Kdybych byl na pustém ostrově, na kterém by rostlinná strava nebyla možná, ale zvířata by tam žila, takovou možnost bych neměl – a tím pádem bych jedl maso, kdyby byla potřeba. Pinkiesmile
art twitter. | art thread. | commissions.
profile picture is a commission drawn by karoiju.
Odpovědět Citovat Ohlásit Varovat
Skrivan: jj chapu, me spis zajimalo jak by ten lov a pripravu jidla (masa) zvladl nejaky "milenial", ktery ma starch z masa a krve (i kdyz ho ji). Nechci vypadat jak duchodce co rika takove "jo, to za nasich mladych let..." Rainbowlaugh ale je fakt, ze bych tu dnesni generaci nahnal nejradsi na vojnu (bez netu a mobilu!!) Rainbowdetermined2 Rainbowlaugh

btw to mi propomina, koukate nebo znate reality show Zlata mladez? Pinkiesmile
"Ale já jsem nevyrostla ve stodole. Jen jsem se tam narodila a prožila většinu dětství." Applejack

Moje literární tvorba 

Love and Tolerate
Odpovědět Citovat Ohlásit Varovat
No, já jakožto ateista a technický typ neakceptuji ani magii ani zázraky. Opravdu dobrá kouzla si vysvětluji zručností iluzionisty, pokud už nejde o technický efekt (TV, PC), protože ruku na srdce - lidské oko se dá oklamat (viz. 3D kina) a rychlost zpracování očních vjemů také není jedna z nejvyšších.

A pokud už mi dojdou argumenty, sklouzávám k možnostem jako Matrix - tedy že žijeme v počítačové simulaci, a tam není problém porušování pravidel (hackování) vytvářet takové efekty, které vypadají jako kouzla. V prosté realitě může jít jen o nějaký kvantový jev, či využití fyziky v oblasti, která ještě není moc zmapovaná (pro lidi před 300 lety by většina našich eletkrických přístrojů byla z říše kouzel, o letadlech nemluvě).

To mi ale samozřejmě nebrání si užít kouzla jako v taková ve hrách nebo televizi. My Little Pony, Pán prstenů nebo Zvonilka - to beru prostě jako funkční svět odlišného od toho našeho. U technické scifi je to horší, a tam jsem vůči Avatarovi nebo Star Wars nekompromisní.


Celibát může mít vliv na rozvoj určitých schopností, stejně jako třeba slepota u mnoha lidech vede k tomu, že se jim drasticky zlepší sluch.



Pustý ostrov je už z definice místo, kde nikdo (a nic) nežije.. kromě rostlin dejme tomu. Protože pokud na ostrově žije dost složitějších forem života (třeba ptáci nebo něco většího), nejspíš tam poroste i rostlinná strava, která danou populaci uživí. Pak tedy opravdový vegan (nebo permakulturista), co většinou zná rostliny, o kterých my ani netušíme, nebude mít problém se na takovém ostrově uživit, aniž by musel sáhnout po mase (např. semínka, v krajním případě i hmyz, který se mnohdy jako maso nebere, případně přejít k mrchožroutství - pokud umíme rozdělat oheň).

Je fakt, že vegetariáni by měli situaci snažší, protože by mohli využívat například vejce, ale pokud by kapacita ostrova byla malá, nebyli by o nic méně v háji, než kdyby na ostrov přisedlal "masožrout", zvlášť dnešního typu, protože by ptáky či jejich vejce vyžral bez možnosti obnovy, a tedy by se stejně potravní řetězec zhroutil. Už jen fakt, že k vyživení živočicha potřebuješ mnohem víc energie než k vyživení rostliny napovídá, že opravdu pustý ostrov, pokud to tedy není jen skála, asi v podstatě neexistuje.

A to ještě můžeme situaci zkomplikovat tím, že mnoho "veganů" maso a živočišné produkty jí, ale zásadně si je chovají doma sami. Tedy problém v jejich veganství není to, že by nechtěli jíst maso nebo jim nechutnalo, ale prostě proto, že nepodporují současný živočišný průmysl (ať už jde o etiku nebo ekologii). A ruku na srdce, otřesné velkochovy a jatka jsou dejme tomu tak 50% důvodů, proč se lidé dávají na veganství. Ti by s opuštěným ostrovem problém neměli a vzhledem k tomu, že vědí, co je to udržitelnost, by nejspíš přežili mnohem déle než průmysloví masožravci Pinkiesmile Zvlášť, když většině z nás se hnusí pohled na krev, a to i když maso jíme.

Na opravdu pustém ostrově (když pomineme ryby), tedy bez zvířat, by byl v háji i ten "lepší" masožravec nebo všežravec Ajsmug

A pokud by tam člověk nebyl sám, tak to je ještě větší problém, protože, a teď si sundejme růžové brýle, většina z nás jsou oportunisti a sólisti, takže v momentě, kdyby se drasticky ztenčil přísun zdrojů, bude to v 90% buď já nebo ti ostatní. A nebude hrát roli, jestli to je přítel, manželka, kolega v práci, spoluhráč v Doomovi, v krajních případech ani vlastní děti a u mnoha lidí ani domácí mazlíčci..

V tomto ohledu nejsem idealista, ale namísto řešení černých scénářů se spíš snažím podněcovat lidi v tom, aby takovým scénářům předcházeli.

Řekněme, že pokud se opravdu bojím, že bych se jako vegan neuživil na pustém ostrově a musel bych zabíjet, je prostě jednodušší se na pustý ostrov nedostat, tj. cestovat jen tam a takovým způsobem, kde nehrozí ztroskotání mimo civilizaci. Zvlášť v dnešní době to nemusí znamenat méně zážitků, protože VR už v podstatě umožňuje navštívit libovolné místo na Zemi (i ve vesmíru), někdy až s děsivě živým zážitkem (co si pohraje s obsahem vašeho žaludku Pinkiesmile ).
DeviantArt & Home, Bronies galerie. Ask me.
Upravit Smazat Odpovědět Citovat Ohlásit
pusty ostrov - mysleno neobydleny Pinkiesmile proste si predstav klasicky tropicky ostrov. po obvodu plaze a ve vnitrozemi dzungle. rostlin je tam hodne ale krome kokosu a bananu zadne neznas a nevis jestli by ses neotravil. Takze ti zbyva neco ulovit, v dzungli nebo v oceanu ( anebo jak pises hledat treba vejce - ptaci nebo zelvi atd...)...tak ja bych se snazil zachranit rodinu, ale abych ji uzivil, musel bych taky jist, abych mel energii na lov atd...ale nejakou takovou sophiinu volbu jako jestli dam najist sve holce nebo diteti si moc dobre nedokazu predstavit co bych udelal...hlavne bych se snazil, aby k nicemu takovemu nedoslo


(PS OT magie: no v te knizce co sem o ni psal tak ti magove tomu jednomu neveri, ze umi kouzlit a jeho to nastve, tak se s nima vsadi, ze predvede kouzlo Pinkiesmile chces se taky vsadit? Pinkiecrazy Pinkiehappy jinak ja mam rad krome jineho definici magie jako schopnosti ovlivnit svou vuli realitu. Takze necekej duhove jiskreni Ajsmug )
"Ale já jsem nevyrostla ve stodole. Jen jsem se tam narodila a prožila většinu dětství." Applejack

Moje literární tvorba 

Love and Tolerate
Odpovědět Citovat Ohlásit Varovat
Zde tedy narážíme na problém alfa-omega dnešního světa, a to je neznalost Ajsmug Člověk nepřežije ne proto, že by tam nebylo dost zdrojů pro vegana, ale proto, že je blbej a neví, co by měl sežrat.. A jestli bude pro něj snažší něco ulovit?

I mnohé domorodé kmeny, které žijí v džungli odjakživa mají často rituál, kdy mladík jde poprvé na lov.. a často se vrací s prázdnou. Nebuďme naivní, že jen proto, že jíme maso, bychom měli větší úspěšnost. Ano, člověk je tvor velmi přizpůsobivý, ale to neznamená, že za takový podmínek by 90% lidí stejně umřelo hlady, ať už by lovili nebo zahradničili (či se o to snažili) - ona džungle není plná zvířat, která čekají, až je nějaký blbý homosapiens plácne po hlavě palicí, jak si mnozí myslí.

A pokud jde o otravu, i spousta exotických zvířat je často jedovatá a to je nemusíš ani sníst. Spíš si myslím, že spousta lidí by se na takovém ostrově stala obětí buď hadů a nebo nějaké tropické nemoci, takže by hlad ani moc dlouho řešit nemusela.


Souhlasím s tím, že je lepší se snažit, aby k tomu nedošlo, ale i s tím, že většina z nás si nedovede představit, že bychom se třeba v nouzi stali kanibaly, a hle.. i to se v moderním světě stalo (a 99% lidí ti teď řekne, z pohodlí obýváku, že by lidské maso nikdy, ale opravdu nikdy nevzali do pusy), což ale nevylučuje, že se tak zachováme (dával jsem v jiném vlákně příklad z filmu Dukla 61 - jen zde nedostatkovým zbožím nebylo jídlo, ale vzduch - a zrovna tato událost je podle skutečnosti).

http://lideazeme.reflex.cz/clanek/jidlo-...-a-hladovy#


Máme tu jedno zajímavou otázku: když vedle sebe postavíme příslušníka přírodního národa a moderního člověka, který nejí živočišné produkty, kdo z nich je víc VEGAN? Pokud bereme tento termín ne z hlediska toho, co jíš, ale jaký životní styl máš (tedy jakou ekologickou stopu zanecháváš)?


Ono problém třeba s těmi vejci je prostě jen míra, kam až je člověk ochoten zajít. Já třeba nekupuji vejce z průmyslových chovů ani nechodím do restaurace, jenže si zase dokáži obhájit zneužívání slepic pro svou vlastní potřebu:

http://soucitne.cz/slepice-z-domaciho-ch...zneuzivani

Takže vlastně jsem jak proti argumentům masožravců (resp. podporovatelů klecových chovů) tak i proti argumentům veganů (když budu generalizovat). No a co??

Problém na ostrově by byl ten, že málokdo z nás by v takové chvíli myslel na nějakou udržitelnost, například kdyby našel ptačí hnízdo, že by vzal jen jedno vejce a ostatní nechal. Protože pro ni prostě nejsme vychovaní. A právě ten ostrov či džungle by mohla být ukázka, jak je takové chování zhoubné (sníš bezmyšlenkovitě všechny zdroje a pak umřeš hlady).

Když už, není to o důvod víc se pořádně vzdělávat? Třeba o ekosystému ostrovů a džunglí? Pinkiesmile Můžeme si to přirovat třeba ke Křovákům. Pro nás je poušť Kalahari pustina, kde umřeme. Pro ně je to už nespočet milénií domov, ve kterém realativně slušně prosperují.

To je zase jen variace na to, co je a není "odpad". Podobně se můžeme různě dívat na to, co je to "pustina".




Já se nerad s někým sázím (protože nemám jistotu, že vyhraji) Ajsmug
DeviantArt & Home, Bronies galerie. Ask me.
Upravit Smazat Odpovědět Citovat Ohlásit
no netvrdim ze sem nejaky lovec a ani ze by to bylo lehke, ale CHODIL SEM DO SKAUTA ( Rainbowlaugh tomu se casto moje expritelkyne smala, kdyz sem na nejakou otazku jestli bych neco dokazal, odpovedel vzdy tohle Rainbowlaugh ) takze udelat si nejaky prut na ryby bych snad zvladl, sbirat musle a kraby asi taky. No a i kdybych treba neulovil nic lukem nebo ostepem, snad bych zvladl nastrazit nejake pasti... Ajsmug

no myslim ze mensi ekologickou stopu ma urcite ten krovak Pinkiesmile

(no to je take v te knizce, on jim da misto a cas ze predvede nejake kouzlo a kdyz furt nejde tak jednomu "magovi se natolik ulevi, ze se nemusi bat, ze by snad skutecne videl nejakou magii" Rainbowlaugh ale on to kouzlo udela na dalku samozrejme Pinkiesmile )
"Ale já jsem nevyrostla ve stodole. Jen jsem se tam narodila a prožila většinu dětství." Applejack

Moje literární tvorba 

Love and Tolerate
Odpovědět Citovat Ohlásit Varovat
Já ve skautu nebyl, ale mám dost velkou zkušenost s tím, jak mě pra/rodiče, přátelé, škola, společnost, média, atd. postupně indiktrinovala k tomu, abych celou tu organizaci zesměšňoval, atd. Protože.. komunisti. A trvalo mi dlouho, než jsem přišel na to, jakou blbost jsem dělal.. a pochopitelně se to netýká jen názoru na skauty, atp. A kolika dalším blbostem ještě věřím? Twilightoops


Moje manuální zručnost není zrovna velká, a nejspíš bych spíš než prut vymyslel nějakou megalomaskou šílenost, jako třeba že bych část pláže ohradil kameny a nechal do něj vplouvat ryby, které bych pak chytal sítí nebo rukama. Na druhou stranu, kdybych měl alespoň základní znalosti plodů v dané oblasti (a nebo protijedů na ně - spousta zvířat polyká jíl, aby neutralizovala), by v závilosti na místních podmínkách mohlo být spíš sbírat plody než čekat, až se objeví vhodné zvíře k lovu. Maximálně tak ty škeble, byť je v lásce nemám. Nouze by mne nejspíš donutila, ale pak je na každém z nás, jak moc kreativní bude (např. to, že nejím houby neznamená, že bych v nouzi třeba nepohrl nějakou polévkou z nich, kde by tvořily jen malou část).

Ale upřímně, víš, jaké řešení bych preferoval já? Na každém ostrově planety min. jeden fotovoltaický satelitní telefon. Ztroskotáš, zavoláš, jedeš domů.. problém vyřešen.



Ad stopa: právě Ajsmug A pak se lidé hádají, kdo by lépe přežil v nouzi. Vždyť my sami, často z obou táborů, jí nejspíš právě vytváříme.. jenže pak narazíme na odpor, že by se lidé museli omezovat.

Líbilo se mi to přírovnání z dokumentu o plánovaném zastarávání, a totiž příroda na jaře. Ta se přeci také neomezuje, nešetří.. všechno kvete, roste jako blázen, stromy tvoří nové větve, listy.. ale k čemu? Květy odpadají (někdy jen za pár dnů), listy v podzim (až na výjimky) spadnou a shnijí. Stromy vytvoří ovoce, nebo semínka, z nichž část nikdy nevzejde, a většinu sežerou a vykadí zvířata. Z našeho pohledu je to přeci velké plýtvání. Ale jak to, že přírodě to takto funguje už desítky miliónů let?

Protože naše představa o udržitelnosti jakožto o regulacích, omezování, utahování si opasků je už od základu nesmyslná. A situace u veganství, resp. u intezivních velkochovů je podobná - spousta lidí si myslí, že když to nebdueme dělat, tak bude bída, budeme se muset omezovat, klesne nám blahobyt. Ale je to skutečně pravda? Nesnižujeme si vlastní blahobyt potichnounku každý rok právě tím, že používáme tyto prasácké metody? A pak ještě máme tu "drzost" osošovat vegany jako blázny, kteří nás chtějí zotročit a vnutit nám svůj styl života?

Vždy to dokážeme dobře sami i bez nich Ajsmug



Neměl bych tu knihu, tedy alespoň jak jí teď popisuješ (nečetl jsem jí), brát spíš jako metaforu, tj. brát kouzlo jako možnost změnit svět svůj vůlí, a to čistě jen šířením nějakého posleství? (alespoň tak mi to teď připadá)


Mimochodem, ještě k těm mileniálům, narazil jsem na další trefný příspěvek:

Bohužel tento "obskurní trend" a "lidi mimo realitu" jsou současná mládež, výhledově za 10-20 let tedy hlavní rozhodovací a ekonomická síla. To co my starší vnímáme jako nesmyslný výstřelek zhýčkaných spratků bude bohužel jednou normou.

Co jste si vychovali, to máteTwilightsmile
DeviantArt & Home, Bronies galerie. Ask me.
Upravit Smazat Odpovědět Citovat Ohlásit
no Martine, s pristupem nejim maso, houby, morske plody....co teda jis vlastne? Rainbowlaugh ne delam si srandu samozrejme, to jsi troche jak moje pritelkyne, ze ktere si obcas delam srandu ze ji jen cinske nudle a kfc Rainbowlaugh Facehoof

no proste se zamyslim nad tim, jestli sme jako civiizace troche nezdegenerovali - dnes kluci nemusi na vojnu, nemusi si jidlo vypestovat, ulovit...je otazka jestli by si bzli schopni postavit nejake obydli jen s pouzitim zakladnich nastroju...aby nam tyhle dovednosti jendou nechybely... Ajsmug

ale jo jasne ze je to trochu metafora ta knizka Pinkiesmile

no ja se snazim vychovavat sceru "normalne", tj tak jak sem byl vychovavanej ja...je ji 6 a jasne uz pari Minecraft ale taky umi rozdelat ohen a vi jake plody v lese zbirat a zvirata nezna jen z obrazku atd... Pinkiesmile
"Ale já jsem nevyrostla ve stodole. Jen jsem se tam narodila a prožila většinu dětství." Applejack

Moje literární tvorba 

Love and Tolerate
Odpovědět Citovat Ohlásit Varovat
Ehhh, Martine, IMO to moc řešíš. Vegani zvířata vnímají určitým způsobem - jsou to nám rovné bytosti a nemáme právo je vykořisťovat. Ten kdo to vidí stejně se veganem stane. Ten kdo ne to tak prostě nevidí. Mně to třeba prostě dává smysl, přijde mi to naprosto logické. Nějak nevidím důvod tu vést sáhodlouhé diskuze prakticky sám se sebou a porovnávat argumenty pro/proti veganství/rostlinné stravě/velkochovům. Kdo chce a je toho schopen, pochopí.
"Well then he died or something."
Odpovědět Citovat Ohlásit Varovat
Potato666 - a co rostliny? to nejsou "nam rovne bytosti" ? pokud ne tak proc?
"Ale já jsem nevyrostla ve stodole. Jen jsem se tam narodila a prožila většinu dětství." Applejack

Moje literární tvorba 

Love and Tolerate
Odpovědět Citovat Ohlásit Varovat
Hej, ne, protože rostliny nemají vědomí, mozek a takový ty cool věci.
"Well then he died or something."
Odpovědět Citovat Ohlásit Varovat
No, ono to není tak moc přesné Ajsmug

- já jím maso, ale jen zvěřinu, případně kachnu z domácího chovu (ne teda našeho, ale buď sousedi, známí a nebo farmy)
- a výjimku dělám u masa určeného k likvidaci, tj. firma nakoupila masa moc, nesnědlo se v kantýně, tak ho vyhazuje a já ho zadarmo sním Pinkiesmile
- houby výjimečně žampiony, ale to tak 1x za měsíc a jen opravdu malou porci, jinak se mi to přejí. Klasické houby nejím kvůli "gumovosti" (mlsná huba)
- mořské plody, pokud tam zahrnujeme i ryby, tak třeba jím lososa nebo suši, dokud se teda nedozvím, že daná firma nesplňuje mé představy o udržitelném lovu

V KFC jsem myslím snad ani nikdy nebyl (na život jsem byl asi 2x v Mekáči a 1x v BurgerKingu v Hágu)..

Ono by ses divil (no, to bych tě asi podcenil), kolik variací jídel připravíš z blbých brambor, květáku, hrachu, fazolí, mrkve, špenátu, pažitky, petrželky, tymiánu, cola koření, máty, majoránky, oregána, šalvěje, rýže, mouky, cukru, soli, mléka, zakysanky, jogurtu, piškotů, vajíček, sóji, pečiva, rajčat, paprik, cukety, brokolice, zelí, růžičkové kapusty, třešní, medu, okurek, čili, borůvek, jahod, jablek, později snad i hrušek, ořechů, meruněk, melounů, dýní.. bla bla bla Rainbowlaugh a to mluvím z 95% o vlastních zdrojích (nebo o sousedech, alejích).

Vezmi si takové brambory: kaše, knedlíky, hranolky, nebo jen vařené.. Vajíčka s chlebem, vajíčka s knedlíkem.. květák smažený, květák v polévce.. a nepočítám různé umělecké úpravy, které teda zatím vypouštíme. Naše speciality jsou polévky co dům dal: prostě co se zrovna urodí se nahází do vody, uvaří a sní. Někdy to je klidně až 10 přísad. Občas připálíme jíšku a chutná to jak hovězí vývar Ajsmug A i tak si myslím, že jíme ještě dost chudě i jen z vege oblasti. Fláknout na talíř půl kila masa a na to směs koření z pixly nepovažuji za umění, a když k tomu navíc ještě není příloha + 3 druhy syrové zeleniny, která musí být 5x větší než to maso, odmítám to žrát Pinkiesmile


Jen té trávy nejím tolik, co bych jako vegan měl Rainbowlaugh


Civilizace už z podstaty = degenerace jedinců. Když si nemusíš všechno dělat sám, tak prostě v dané oblasti degeneruješ. Za to máš víc času věnovat se lépe oblasti jiné. Když se budeš chtít naplno věnovat hře na klavír nebo housle, těžko z tebe bude zároveň vrcholový kulturista (byť ani to není vyloučené). Jen by to nemělo dojít do stavu, kdy se budeš věnovat jen 1 věci a v těch ostatních budeš naprosto neznalý do té míry, že si necháš nakecat nebo vnutit názory a chování jiných.


O stavbě bez nástrojů mi nemluv Pinkiesmile Asi 14 dnů mi nešlo akunářadí, tak jsem musel vruty zavrtávat ručně šroubovákem (posilovna hadr). To, že se nemusí na vojnu bych jako problém neviděl (sám mám flákací knížku).


Já do výchovy lidem jakoby přímo mluvit nechci. Maximálně je občas pošťouchnu, aby popřemýšleli nad tím, jestli to dělají co nejlépe to jde Ajsmug Protože, když už bych někomu konkrétně radil, jak má či nemá děti vychovávat, tak mě může (a měl by) obvinit z vměšování.

Myslím, že kdyby v době, kdy mi bylo 6, byl Minecraft, asi bych ho pařil taky.. Co si vzpomínám, tak ze mě udělala pařana maminka odhadem tak někdy v roce 1992 přes NESko, tak to mi mohlo být kolik.. 9-10 let? Možná trochu déle. Přesně teď nevím, musel bych se jí zeptat.. No a taky žiju, že jo? Rainbowlaugh

Otázka je, jestli to bude stačit, a jaký žebříček hodnot takové dítě bude pak uznávat v dospělosti, jinými slovy - jestli výchova rodičů přebije výchovu od společnosti a nebo to bude obráceně..

A co je to vlastně "normální výchova, tak, jak vychávali mě"? Svět se mezitím změnil, a že něco to, co bylo užitečné před 25 lety, už dneska může být na obtíž.. Kromě toho, kde je záruka, že daná vychova byla správná? Protože jsme jí prošli a tak nám to tak připadá?




Potato666:

Mě často monology pomáhájí utvářet si myšlenky a na základě toho si upravovat názor Ajsmug Btw. jsem často dospěl k jisté změně jen na základě čtení hádek jiných lidí na netu, nebo jejich monologů, takže tuto metodu tedy nezatracuji. Celé naše dějiny jsou v podstatě historií vedení diskuzí (a nebo válek, takže si můžeme vybrat Ajsmug ).



Na rostliny mám svůj názor, a vím, že s ním mnoho lidí souhlasit nebude.

Rostliny jsou život stejně jako my. Vím, že vnímají podobně jako my, tedy i bolest, nicméně zde narážím na neexistenci CNS, a tedy rostliny vnímám stejně jen jako efektivnější stroje. Ani sebelepší stroj nebo počítač nebude vnímat bolest, a pokud ano, jen jako signály ke zpracování.

Vím, že bolest jako taková je pochopitelně jen signál i u lidí. Dá se potlačit duchovním cvičením, či jí může vypnout určité postižení organismu (prostě signály chodí, ale mozek je ignoruje).

Mimochodem, pokud jde o rovnost bytostí, lidé si nejsou rovni se zbytkem živých bytostí. Proč? Vidíte tu snad jinou civilizaci, která by ovládala planetu? Ne. Ale znamená to, že když už musíme jíst, že musíme způsobovat i utrpení jiným? Nebo proč to omezovat jen na jídlo. Musíme tím, že sami žijeme, ubližovat jiným? Ať už lidem nebo zvířatům.. nebo rostlinám?

Mám problém rozlišit míru. Tedy onu hranici. Je brouk ještě vnímavý k bolesti jako my? I tak my vadí třeba vařit je zaživa (sám je nejím).

Toliko k rozumné argumentaci, se kterou nemám problém - jen tady je řešení komplikovanější: vyhnout se i rostlinné stravě by znamenalo jíst umělou stravu, například buňky pěstované v laboratoři, jenže když pomineme výživové hodnoty, aby něco chutnalo jako maso nebo mrkev, musí to mít stejnou strukturu a složení, a čím víc se této struktuře budeme přibližovat, tím spíš vyvstanou otázky, zvlášť u rostlin, jestli už jsme nestvořili zase "cítící bytost".

Takové ty srandičky od zastánců zbytečného utrpení zvířat ve smyslu "i mrkev křičí bolestí" jdou naprosto mimo mě, neb je ze svého pohledu považuji za blbosti Ajsmug


Jde spíš o to, že pro mne debata ohledně veganství nekončí jen o morálních otázek zda máme či můžeme, a jak moc ubližovat či ne, ale sahá daleko do jiných oblastí, které s tím souvisí.. a nemají nic společného s osobním názorem na inteligenci zvířat nebo zda jsou nám rovné rostliny a tedy zda máme právo je konzumovat Ajsmug
DeviantArt & Home, Bronies galerie. Ask me.
Upravit Smazat Odpovědět Citovat Ohlásit
Potato666 - to je dost zjednoduseny pohled. Pinkiesmile mozek jako my nemaji ale je napr vedecky prokazano ze rostliny a stormy na louce spolu komunikuji a davaji si vedet napriklad o stadu bylozravcu Pinkiesmile taktez je prokazano ze rostliny vnimaji vzruchy - bolest chcete-li...


takze tvrdit ze kytky sou min nez zvirata jen proto ze nechodi a nemaji srst a nejsou roztomila je ponekud..... Applejackunsure ...to ze jeste nevime jestli mysli jako my neznamena ze to tak neni, treba jo Pinkiesmile
"Ale já jsem nevyrostla ve stodole. Jen jsem se tam narodila a prožila většinu dětství." Applejack

Moje literární tvorba 

Love and Tolerate
Odpovědět Citovat Ohlásit Varovat
Lidé jsou samozřejmě určitým způsobem "výše postaveni", ale to nám z morálního hlediska nedává právo si zotročit ostatní živočišné druhy  a dělat si co se nám zlíbí. Právě naopak bychom svou sílu a evoluční pokrok měli využít k ochraně "slabších" druhů.

   Ale o to až tak nejde. Pokud člověka zvířata nezajímají a je mu jedno, čím si musejí projít než se mu dostanou na talíř, tak ať. Stejně jako mně jsou lhostejné děti v asijských továrnách na elektroniku a oblečení, ostatním jsou lhostejná zvířata. Pokud to člověk takhle rovnou řekne, nevidím problém. Spíše mi vadí hypokrité, kteří se fotí s telátky a říkají o sobě, jací jsou milovníci -všech- zvířat. To mi jaksi nedává smysl.


Edit:
@máca
Nejde o to, že zvířata jsou "chlupatá a roztomilá". Jde o to, že u nich můžeme jasně vidět, že vnímají a bolest opravdu cítí.
Ale ok, předstírejme že rostliny opravdu cítí bolest a mají určitou úroveň vědomí. I tak veganství vyhrává na plné čáře, protože na nakrmení zvířete, ze kterého si člověk dá jeden steak a k němu jako přílohu salát je potřeba mnohem víc rostlin než na stravě, kdy se to zvíře předem vynechá a přejde se rovnou na rostliny. A jelikož musíme /něco/ jíst, je to rozhodně menší zlo.
"Well then he died or something."
Odpovědět Citovat Ohlásit Varovat
Mácaman, jo pravda, na tohle jsem taky zapomněl, a přitom se o tom mluví teď skoro všude.. Skoro to až připomíná, že předchozí generace si museli projít martýrijem "zvířata jsou otroky lidí, to řekl Bůh - dobře, tak jsou stvořeni evolucí jako my, ale zvířata nemyslí, necítí bolest - jo, možná něco cítí - hele, oni dokonce i myslí - hele, oni dokonce i tohle.." a nás to čeká nejspíš u rostlin..


(29.06.2018, 14:42)Potato666 Napsal(a): Kdo chce a je toho schopen, pochopí.

A ti ostatní? I když to znamená, že v konečném důsledku na to dojedeme my všichni? (teď nemluvíme o etitcké otázce současné živočišné výroby, ale i o ekologické - ale jak vidno, i sama etika je problém, když se lidé nechtějí dohodnout, viz. ty útoky na řezníky)


Souhlasím, že je lepší alespoň říct "mě je to jedno". S tím já problém nemám. Já jen takovým lidem chci ukázat, že to někdy nestačí. I tak se to může danému člověku vymstít (řeknu to takhle, resp. doženu to až do absurdnosti: mě jsou v podstatě také ukradené asijské děti v továrnách.. ale co až bude asiatů 2-3 miliardy, budou žít v těch podmínkách, v jakých žijí teď, abychom se (nejen) my měli lépe díky levnému zboží, a naštvou se.. ? Totéž je problém s velkochovy: zvířata se sice nenaštvou, ale dokážeme se vyhnout dopadům, které se nám skrze ekosystém mohou vrátit?)
DeviantArt & Home, Bronies galerie. Ask me.
Upravit Smazat Odpovědět Citovat Ohlásit
Ekologický dopad živočišné výroby si zcela uvědomuji, ale co chceš dělat? Argumenty pro veganství/rostlinnou stravu jsou super přesvědčivé, ale někomu to prostě nestačí. Tbh si myslím že už je pro Zemi stejně pozdě a čekám až všichni vymřeme Rainbowlaugh ať už je to plast, rybolov, skleníkové plyny nebo cokoliv jiného - jeden člověk s tím nic moc neudělá (čímž neříkám že snaha je zbytečná!) a přesvědčit masy je skoro nemožné.
"Well then he died or something."
Odpovědět Citovat Ohlásit Varovat
Potato666: Konečně příspěvek, se kterým mohu na 100% bez keců souhlasit Pinkiesmile

Otázka nezní, co chci dělat já, já se už nějak zařídím, a ostatní lidi ať si třeba chcípnou, pokud už to musím říct, takhle drsně, ale stejnou otázku by si měl položit každý sám sobě a umět na ní odpovědět tak, aby ho řešení pokud možno nedovedlo do penálu Ajsmug
DeviantArt & Home, Bronies galerie. Ask me.
Upravit Smazat Odpovědět Citovat Ohlásit
Potato666: beru že zvířata jí rostliny...Ale co potravni řetězec? Budeš zazlivat vlku že snědl ovci?jistě ne tak proč to vadí u lidí?
"Ale já jsem nevyrostla ve stodole. Jen jsem se tam narodila a prožila většinu dětství." Applejack

Moje literární tvorba 

Love and Tolerate
Odpovědět Citovat Ohlásit Varovat
@Máca:
http://soucitne.cz/rostlinna-strava-argumenty-odpovedi
Hned první bod... dávám sem rovnou odkaz protože bych ti napsala vesměs to samé a nejspíš hůř.
"Well then he died or something."
Odpovědět Citovat Ohlásit Varovat
(29.06.2018, 15:54)Mácaman Napsal(a): Potato666: beru že zvířata jí rostliny...Ale co potravni řetězec? Budeš zazlivat vlku že snědl ovci?jistě ne tak proč to vadí u lidí?

Přesně na tohle jsem odpovídal dříve – protože lidi nemusí. Pinkiesmile
art twitter. | art thread. | commissions.
profile picture is a commission drawn by karoiju.
Odpovědět Citovat Ohlásit Varovat
Jj jasný, máme možnost volby. A můžeme se rozhodnou i maso jíst (Z mnoha různých důvodů). Jako vegani nebo vegetariáni mate můj plny respekt, vaše rozhodnutí nejist maso považuji za ušlechtilé a obdivuhodné. Ale já jsem se rozhodl jinak a prostě mi trochu vadí narážky na to že my masozravci nebereme zvířata jako živé a téměř rovnocenné a inteligentní bytosti. Věřím že většina z nás ano. Tak jen proto sem se tu s vámi hádal. Cítil sem potřebuji reagovat na Potato666 dle mě ofenzivní příspěvek
"Ale já jsem nevyrostla ve stodole. Jen jsem se tam narodila a prožila většinu dětství." Applejack

Moje literární tvorba 

Love and Tolerate
Odpovědět Citovat Ohlásit Varovat
Já myslím, že ti nikdo neříká, že se nemůžeš rozhodnout jíst maso. Můžeš, koneckonců člověk si může dělat skoro všechno, co chce. Ale to neznamená, že by měl. A myslím, že o to je to horší, když někdo zabíjí a jí tvory, které sám považuje za téměř rovnocenné a inteligentní bytosti. Pinkiesmile
art twitter. | art thread. | commissions.
profile picture is a commission drawn by karoiju.
Odpovědět Citovat Ohlásit Varovat
Problém může být také v odcizení člověka zvířeti. Protože už nám jídlo připravují jiní lidé, často na druhém konci světa, ztratili jsme úctu nejen k sobě samým, ale i k  tomu, co nás živí, ať už to jsou zvířata nebo planeta. Spousta z nás k ní dokáže zase postupně najít cestu, ale jen málokdo dorazí úplně do cíle.

Takže, když bychom použili paralelu s válečnou historií, položme si otázku:

- je nutné válčit?

- a pokud si myslím, že ano, chceme to dělat takto:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Bombardov%...BE%C4%8Fan (nebo hůř)

a nebo takto:

https://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%A1no%...5%99%C3%AD

?

Všichni normální lidé si přejí mír. Ale nedokážeme ho dosáhnout. Buď nevíme jak a nebo nevěříme, že je možný.

A i ve válce proti sobě stojí inteligentní a sobě si rovné bytosti Ajsmug
DeviantArt & Home, Bronies galerie. Ask me.
Upravit Smazat Odpovědět Citovat Ohlásit
no je to clanek od JXD tak to berte troche s rezervou Ajsmug ale neco na tom je myslim

http://www.reflex.cz/clanek/komentare/88...ohode.html
"Ale já jsem nevyrostla ve stodole. Jen jsem se tam narodila a prožila většinu dětství." Applejack

Moje literární tvorba 

Love and Tolerate
Odpovědět Citovat Ohlásit Varovat
Jo, přesně u těchto článků člověk přemýšlí, jestli to je placené lobby a nebo tomu ti lidé opravdu věří...

Volím zájmy dětí skrze masovou produkci kuřecího a jiného masa Pinkiesmile

https://www.google.cz/search?q=obese+chi...0&dpr=1.25

Chudé děti slepice znají poněkud v jiném prostředí Ajsmug

https://www.google.cz/search?biw=1426&bi...YQ58IZXieQ

Takže zraněná slepice ve velkochovu a infarkt diváka na koncertu s padesáti tisíci návštěvníky je úplně normální záležitost.

By mne zajímalo, co všechno je pro autora normální záležitost..

A že jsou Vietnamci malí? Je pro pana autora velikost tak důležitá? Rainbowlaugh Já bych se spíš zeptal, jestli jsou zdravější Vietnamci a nebo západní děti Ajsmug A pokud jde o nedostatek masa za války a ony bílkoviny. Vážně si myslí autor, že při válce ve Vietnamu, kde se vypalovaly celé pralesy, bylo dost i veganské stravy? Jako že třeba krav a slepic bylo málo, ale pole s rýží, obilým, sójou zůstala nedotčena, takže si lidé cpali břicha zeleninou a luštěninami, a přesto hladověli?

Pokud velkochovy zrušíme a slepice se budou mít na ekologických farmách dobře, tak nebudeme porušovat jejich právo hrabat. Ovšem kuřecí maso bude násobně dražší, protože ekologická výroba je násobně dražší než velkochov, takže už na něj chudí lidé nebudou mít peníze a chudé děti nebudou mít maso.

Obhajovat týrání, když skutečný problém, jak sám autor napsal, je chudoba, tedy peníze, je trochu omezené..

Tím neříkám, že to není pravda, ale také bychom se nad tím měli zamyslet Ajsmug´

P.S.: škoda, úroveň článku je tak "neprůstřelná", že se dá min z 50% shodit pomocí Google za 1 minutu hledání Twilightoops Chtělo by to najít silnější kalibr, aby se u toho člověk víc zabavil..

Levná produkce = masová produkce a levnější (méně kvalitní) zdroje (někdy i lidská práce). BIO je drahé jednak proto, protože to je byznys a také proto, že se tomu věnuje málo výrobců. Všimněte si, jak jsou drahé lékařské přístroje. Tam to jde do miliónů. Vážně si myslíte, že tyto přístroje jsou dražší jen proto, že je v nich o tolik víc součástek než v běžných počítačích, nebo snad že by lidé, co je montují, měli pozlacené výrobní linky? Ne, rozdíl je v tom, jaké suroviny se na výrobu používají a kolik přístrojů se vyrobí, a tedy prodá (a protože provoz firmy/fabriky stojí podstatně stejně, ať už vyrobí milion kusů nebo 10, musí se cena rozpočítat). A teď ruku na srdce: koupili a používali byste si levný přístroj, na kterém by závisel váš život, jen proto, že je levný a dostupný? Koupil byste si jako horolezec levnější jištění jen kvůli ceně než žádné? Neměli bychom si totéž položit i u masa z velkochovů? Je skutečně tak zdravé jak se tvrdí? Není lepší jíst kvalitnější maso méně často, než si denně cpát břicho horší kvalitou? Protože v součtu by to vyšlo stejně. A pokud už nám tolik záleží na chudácích dětech, komu záleží na mzdách pracovníků, kteří vyrábějí tato levná kuřata. Myslí si snad, že když se levně prodávají, že jsou zaměstnanci placeni zlatem? Ale pokud jsou tito zaměstanci rodiče dětí, tak záleží nám vlastně na nich nebo ne? Ajsmug Proč jsou ty děti chudé? Protože třeba jejich rodiče berou malé mzdy.. takže místo toho, abychom si koupili dražší zboží a tím podpořili vznik lépe pracovních míst, tak tlačíme cenu dolů, což se pochopitelně musí projevit (nejen) na mzdách, a pak budeme křičet "chudáci děti"?
DeviantArt & Home, Bronies galerie. Ask me.
Upravit Smazat Odpovědět Citovat Ohlásit
no je to clanek od Jiriho X Dolezala (zkracene JXD), nevim jestli ho znas, ja ho ctu od zacatku 90 let kdy zacal vychazet Reflex, on je to takovy trochu sverazny novinar. je vytrvalym propagatorem marihuany a pise takovym posledni dobou jako schvalne provokativnim zpusobem a podobne je napsany tento clanek. (btw JXd je ten novinar ktery privedl do ceskeho diskurzu vyraz "slunickar" ve smyslu naivni pachatel dobra, bylo v clanku o tech ceskych holkach unesenych v pakistanu pred nekolika lety - no a ted to pouziva kazdy Rainbowlaugh )

takze jak rikam, clanek brat s rezervou ale sdeleni je vlastne ze velkochovy umoznuji pristup k levnym zivocisnym bilkovinam I velmi chudym lidem, na cemz jak pisu neco je Ajsmug
"Ale já jsem nevyrostla ve stodole. Jen jsem se tam narodila a prožila většinu dětství." Applejack

Moje literární tvorba 

Love and Tolerate
Odpovědět Citovat Ohlásit Varovat
Myslím, že neznám.. ne že bych se vyhýbal bulváru jako čert kříži, ale sám ho aktivně přímo nevyhledávám, takže Reflex a podobné znám spíš z pohádek televizních novin, jak se s nimi občas někdo chce soudit Ajsmug Ale využívám ho jako zdroj, když mě na něj odkáže třeba Google (Men in Black approves Pinkiesmile )

Nevím proč ve Firefoxu nebyla vidět diskuze pod článkem, ale starý IE už ji zobrazil.. to bude jistě něco k počtení.


Autor samotný mi také nic neříká, zrovna teď čtu jeho článek "Svoboda na čtyřech kolech" a přemýšlím, jestli by byl podobně zarytým odpůrcem proti naftové a benzínové dopravě řekněme před 75 a více lety, kdy také jejich výroba zatěžovala planetu, musely se stavět benzínové stanice a běžné auto bylo pro dolní vrstvu prakticky nedostupnou věcí..

Ano, má tam občas zajímavé postřehy (třeba povinně jet třicítkou v místě omezení, i kdybyste jeli s manželkou k porodu, a není záruka, že takovou blbost skutečně někdo prosadí, a pak to bude zase jen vina techniky, že?), ale z mého pohledu to je takový diamant v kupce třísek. A co má třeba autor proti tomu, aby opilý řidič nemohl nastartovat? Pokud by potřeboval rychle do nemocnice, měla by se spíš společnost zasadit o rychlejší dojezdy sanitek a jejich větší pokrytí, než brojit proti "omezení svobody" v případech, kdy nás její majitel může ohrozit. A muslimové, co najíždějí do davů? Jen u nás zabijí ročně podnapilí lidé 50 lidí. Jsou to také muslimové?

Možná jsem jen ale nepochopil pointu článku. V takových případech říkám, že jsem buď moc chytrý a nebo moc blbý, aby mi to došlo Pinkiesmile Nicméně, takové články mohou snadno vyvolat flamewar v diskuzi, což znamená více zobrazení reklamy a o to nejspíš jde.


No, třeba jeho přístup slaví úspěch, to já netuším, ale styl jeho psaní na mě prostě působí jako od někoho zaujatého bez všech informací.

Ano, je pravda, když řekneme:

- demokracie je lepší než nacismus
- velkochovy jsou lepší než hladomor
- kapitalismus dokáže moderním lidem zabezpečit lépe potřeby než centrálně plánovaná ekonomika

ale že to všechno má k dokonalosti dost daleko, o tom rovněž není pochyb.


protože ekologická výroba je násobně dražší než velkochov

Toto vlastně posvěcuje myšlení, že peníze jsou přednější i než ekologie. Ano, to je pravda. V současném socio-ekonomickém modelu si bez nich ani neupšoukneme a omezují prakticky všechny naše činnosti, určují nám naše svědomí a přikazují, jak se máme chovat.

Ale upřímně, vážně je ekologická výroba dražší než cokoliv jiného? Proč je jablko dovezené v létě ze Španělska (případně obohacené o pesticidy, aby byla menší ztráta úrody) levnější než jablko vypěstované v ČR pár km od supermarketu, který ho prodává a prakticky si ho během doby růstu nikdo ani nevšimne? Jen proto, že to španělské není ekologické? V tom to asi nebude..

Bohužel, dnes nejsou v ceně výrobku započítány veškeré náklady. Asi se shodneme, že když někomu způsobí někdo škodu, měl by jí nahradit (případně by měl být ještě potrestán jinak). A pokud my máme plná ústa kapitalismu, úcty v soukromému vlastnictví a jiných věcí, proč se sami nezasazujeme o to, aby firma, když v nějakém chudém státu svou výrobou poškodí životní prostředí (které patří min. státu, pokud už ne třeba okolním farmářům) tvrdě škodu uhradila a nevyhnula se trestu jen proto, že v daném místě je legislativa slabá a politici úplatní? Že by dvojí metr? Protože pak by cena našeho levného zboží asi nebyla už tak nízká, že? Ajsmug

Ale pravda, domoci se svých práv (jako třeba když chemička zabije ryby v řece) není tak snadné ani u nás. V tom je to právě absurdní. My vlastně oslavujeme systém, který kalí nejen na zbytek světa, ale v podstatě i na nás (jen my si můžeme dovolit o něco větší deštníky a holínky, aby se nám v tom lépe brodilo) Pinkiesmile


Autorovi se minimálně skutečně povedlo, že nad článkem přemýšlím, ale asi v trochu jiné rovině, než sám možná chtěl Ajsmug A jestli má příjem jako podíl ze zobrazení reklamy, tak ať si těch pár haléřů užije Pinkiesmile


A bohužel je jedna věc, kterou jsem se při studiu propagandy naučil: dobrá propaganda je vždy minimálně z poloviny jasná pravda (nejlépe z 90% ), jen je v ní takový malý, nepatrný detail, kterého si málokdo všimne nebo o něm nepochybuje, a přesně ten je ale důležitý pro manipulaci Twilightoops

Jako například kdybychom přesně popsali všechny problémy světa vědeckou metodou, a pak tam nenápadně vložili, že za to mohou židozednáři Ajsmug Divili bychom se, kolik lidí by to celé přijalo jako fakt Twilightoops

To samozřejmě hned nediskredituje celý článek, jen je třeba si pečlivě vybírat..


Ano, velkochovy (obecně) nakrmí víc lidí než třeba jednotlivé chovy. Protože jedeme v omezeních dané systémem. Když to hodně zjednoduším:
Cpát do sebe stereoidy vám umožní lepší výkony (rychlost a síla), než když byste se choval ekologicky/fér
Možná pravda, ale když se budu chtít pohybovat rychleji nebo mít větší sílu například při kopání výkopu, tak si sednu na kolo, motorku nebo do auta, a nebo si pořídím bagr Ajsmug Systém (moje vlastní tělo) je v tomto zásadně omezující, a i když se ho v rámci jeho pravidel pokusím maximálně vylepšit nebo ošulit, stejně budu s efektivitou dost nízko..


A trochu OT: proti marihuaně vůbec nic nemám. Sám ji nekouřím, ale její zákaz vidím spíš jako problém než jako přínos: komplikuje to prakticky její bezproblémové užívání pro léčbu v domácích podmínkách a vytváří to prostor pro překupníky drog (podobně jako vyhlášení prohibice nezabrání lidem chlastat, jen obohatí černý trh). Pokud někdo zhulený nesedne do auta, nebude čadit vedle mne nebo v prostorech, kde se pohybuji a nesjede se natolik, že zbytečně zatíží zdravotní systém, je to čistě jeho věc.. a když už, může si jí vypěstovat doma, aby podpořil ekologické snahy Ajsmug Marihuana je možná méně škodlivá než nezdravé jídlo (přemíra cukrů a tuků). Jenže to není takový byznys (tedy alespoň v západním světě). Takže jedny drogy zakážeme, a druhé jen zdaníme, abychom nenaštvali velké lobisty, získali nějakou tu daň a hlavně podpořili ekonomiku.
DeviantArt & Home, Bronies galerie. Ask me.
Upravit Smazat Odpovědět Citovat Ohlásit
no on reflex drive nebyl bulvar ale docela seriozni casopis. a JXD byl sice od zacatku kontrovezni, ale nebyl tak utocny abych rekl. Naopak on byl (a je) vyznanim buddhista, absolvent FF UK, byl v Tibetu, kouril marihuanu ... takze on sam byl drive vlastne "slunickar", ale na stara kolena mu nejak hrablo (nevim jestli z koureni nebo z toho ze si v 50 vzal mladou manzelku - navic militantni feministku, se kterou se po par letech rozvedl) a posledni dobou pise takove jako utocne clanky. ale stejne ho mam rad Rainbowlaugh I kdyz si obcas odporuje. on treba pise ze nesnasi Zemana, ale nazory na migraci ma uplne stejne jako on, atd... Facehoof PS: taky proti marihuana nic nemam, dokonce ji obcas kourim Rainbowlaugh
"Ale já jsem nevyrostla ve stodole. Jen jsem se tam narodila a prožila většinu dětství." Applejack

Moje literární tvorba 

Love and Tolerate
Odpovědět Citovat Ohlásit Varovat
Podle svého vývoje bych hádal, že mu na stará kolena hráblo Pinkiesmile A nebo... je možné, že určití lidé, co dosáhli vyššího poznání (ať už skrze víru nebo skrze veganství) třeba vědí něco co my ne, a proto jsou ta agresivní... Pinkiesmile

Já sice přesně neznám důvod, proč nemá rád Zemana, ale ono můžeš někoho nenávidět nebo milovat i za předpokladu, že některé věci děláš stejně nebo naopak zcela opačně Ajsmug
DeviantArt & Home, Bronies galerie. Ask me.
Upravit Smazat Odpovědět Citovat Ohlásit
jj ale on si posledni dobou protireci ve vic vecech malicko. a nebo ma takove jako clanky...treba o volbach, ze jako vetsina hlasovala pro zemana, protoze jsou to nevzdelani volici = hloupi = blbci....ja jako bych si tohle nedovolil napsat, ze je nekdo blbec protoze je treba jen vyuceny...ja nevim proc ho nema rad...jako ze je Zeman hrozne nerepreznatativni a buran a tahne nas k rusku...tohle sou argumenty co casto slycham od "prazske kavarany" ale co to znamena? ja sem treba zemana volil, protoze proste mi nikdo z tech ostatnich neprisel lepsi....ve volbach do PS sem volil zas piraty...s obema volbama sem zatim spokojenej Ajsmug ale vsim sem si ze JXD proste na stara kolena zacal byt takovy agresivne/konfrontacni...on treba natocil minireportaz ze pred jeho domem naka holka vencila psa a nesebrala to po nem...a on na ni vlitnul a tocil to na telefon a zacal ji nadavat co to jako ma byt...jako taky me chyta amok kdyz vyjdu pred dum a slapnu do toho ale na nem je proste videt jak si to uziva
"Ale já jsem nevyrostla ve stodole. Jen jsem se tam narodila a prožila většinu dětství." Applejack

Moje literární tvorba 

Love and Tolerate
Odpovědět Citovat Ohlásit Varovat
Prima Zoom: Planeta slepic

https://zoom.iprima.cz/filmy/planeta-slepic

Dobrý dokument, který se hlavně nezabývá klecovými velkochovy (když pomineme tu necelou minutu uprostřed), takže nabízí zajímavý pohled do života kura.

Přináší ale nový pohled na ohrané argumenty jejich obhajovatelů (chovů):

- adaptovatelnost vyšlechtěných slepic ve volné přírodě ("bez nás by stejně nepřežily, takže jsme vlastně jejich spasitelé")

- ohromné plochy nevyužité přírody (volné pláně, kopce, zvlášť okolo volných farem) ("nemáme na planetě dost místa, takže potřebujeme klecové chovy")

Čili místa, jak uvidíme, je opravdu dost (chov slepic na střechách mrakodrapů? Proč ne, další využité volné místo. Plus je zde benefit, že díky zelené střeše se Vám budova a její okolí méně přehřívá).

Dokument sice nenabízí protiklad k názoru "když je nebudeme chovat pro maso/vejce, tak je nebudeme potřebovat a museli bychom spáchat genocidu", ale zamysleme se:

Koně se už dávno nepoužívají hromadně pro orbu na polích, tahání povozů/dostavníků/tramvají a nebo k osobní dopravě (kurýři), či snad k bojovým účelům (vojáci/vojevůdci), a přitom se nezdá, že by měli v dohledné době vyhynout Ajsmug


Třeba nemusíte být aktivista, ale něco můžete udělat velmi snadno - být zeď proti bludům. Se správnými informacemi totiž snadno odmítnete názor někoho, kdo vám je sděluje. Když ty informace mít nebudete, záleží to prakticky jen na tom, zda jim uvěříte nebo ne. Takže máte šanci 50:50, že se sám stanete šiřitelem bludů Ajsmug


A že by i při volných chovech docházelo k vykořisťování slepic, i kdyby se už nezabíjely? Ano, to je pravda, ale jedno po druhém.. Eko/volné farmy mohou zpřístupnit zvířata široké veřejnosti (do klecových velkochovů asi málokdo bude chodit rád jako relax) a tak k nim lidé mohou získat větší vztah, a pak může být další etapa snažší..
DeviantArt & Home, Bronies galerie. Ask me.
Upravit Smazat Odpovědět Citovat Ohlásit
umm... Rainbowderp

https://echo24.cz/a/ST54Y/kvuli-vegetari...-originalu
"Ale já jsem nevyrostla ve stodole. Jen jsem se tam narodila a prožila většinu dětství." Applejack

Moje literární tvorba 

Love and Tolerate
Odpovědět Citovat Ohlásit Varovat
Tak ono si stačí přečíst složení.

Většina vegetariánských produktů, které jsou určeny jakožto "náhražky" třeba šunky nebo paštiky (byť ty jsou spíš často na sójové bázy) jsou v základu na vaječné bílkovině. To nejmenší, co člověk může udělat, pokud to už kupuje, dbát na to, aby ta vejce byla z volného chovu.

https://www.vitalia.cz/clanky/agrofert-s...-ochranci/

To pochopitelně nic neříká o tom, jak dlouho taková nosnice v tržním prostředí bude žít (u většiny slepic je 1 rok s bídou 10-20% délky normálního slepičího života*), takže je vhodné se komerčním produktům vyhýbat.

*) https://www.novinky.cz/koktejl/207011-ne...2-let.html

Narazit na farmu, kde slepice dožívají i mimo svůj produktivní věk, je sice těžší, ale ne nemožné, a často se to promítne na ceně (musíte zaplatit v ceně vejci nikoliv roční náklady na slepici, ale náklady na celý její život).

Když už někdo chce vejce, a nemá k tom vhodné sousedy, je lepší si pořídit 2 slepice jako domácího mazlíčka. U toho se předpokládá, že ho necháte dožít, takže snášení vajec je už jen jakýsi bonus (podobně jako když chováte kočku - té se také přeci nezbavíte jen proto, že už to není kotě).



Ten článek vlastně poukazuje na to, co jsem už mnohokrát řešil ve svých článcích: musíte to, co děláte, domyslet do důsledků. Jak zaznělo v diskuzi pod tímto článkem:

Patrně obdoba "ekologických" elektromobilů, které zanechávají uhlíkovou stopu, o které se tak rádo nepíše Twilightsmile


Existuje pochopitelně ještě veganská verze třeba těch salámů (byť teda nevím, jak chutná, salámy nejím tak jako tak). Jenže u těch bychom zase nejspíš snadno narazili na zdroj sójy, kvůli kterému byl vypálen nějaký deštný prales.



Spíš podvod vedle podvodu. A co jíme dnes už pomalu neví ani výrobce.
..
Ten to zcela jistě ví, jen se tím nechlubí. Jen je legrace, že masožravá většina možná jí nabarvenou mouku, zatímco vegetariáni si pochutnávají na vajíčkách Pinkiesmile



Jeden autor se ale zapomněl zmínit, že i on sám sebe tedy považuje za masového vraha:

Vegoš, Vegan, nebo Vitarián, vždyť je to jedno. Jedná se pouze o skupiny lidí, chtějící být něčím zajímaví a vyjímeční. Ve skutečnosti to jsou masoví vrazi, kteří si v myčce pečlivě omyjí masku auta od hmyzu ve kterém mimochodem pálí řepku. Než do té myčky dojedou, srazí jednoho hlodavce, přejedou mravence a když budou mít štěstí, rozválcují i šneka. Občas cestují i dál, takže sednou do letadla rozšrotují jednoho ptáka.



P.S.: Docela mne zajímá pochopitelně i ten "problém" s kohouty. Tedy ten fakt, že i kdybychom nechali slepice volně dožívat a měly volný výběr, stejně se podílíme na zabíjení kohoutů (kteří pro snášení vajec nejsou zapotřebí). Nevím, jak je to u ptáků, ale u plazů se dá pohlaví ovlivnit teplotou inkubace. A údajně u slepic poznat i dle tvaru vajec.. A také:

https://zoommagazin.iprima.cz/zajimavost...levnejsi-1

Pokud bychom likvidovali ještě nevyvinutá embria (nebo později pomocí genetiky zajistili, aby se použily jen samičí chromozomy), šlo by defakto o potrat a (ať si k tomu říká kdo chce co chce) hluk buněk do určitého věku nemyslí ani necítí bolest.
DeviantArt & Home, Bronies galerie. Ask me.
Upravit Smazat Odpovědět Citovat Ohlásit
jj zkratka nektere "ekologicke" věci jsou zkratka v dusledku k prirode méně setrne nez ty "neekologicke" , hlavne takove ty "trendy" vynalezy Rainbowlaugh jako třeba zrušíme plastova brcka...fajn, budou papirova...ze na to padnou lany lesu uy nikoho nezajima Rainbowlaugh Facehoof

btw jak ste mi nasadili brouka do hlavy s ti veganstvim, tak se ted o to zajimam a slysel sem a cetl ted dva rozhovory. První byl v radiu s Benem Christovaem, rapperem ale taky spickovym sportovcem (mistr světa v jiu-jitsu) a ten rikal ze uz je cca 3 roky vegan a oni se ho ptali jestli mu jako nechybi zivocisne bilkoviny když sportuje a tak a on rikal, ze vůbec, ze maka jak blazen a v pohode to zvlada s veganskou stravou a ze se citi lip i psychycky atd....

tak sem si rikal ze oukej, ale pak sem zas cetl rozhovor se slavnou sefkucharkou vegetarianske/veganske restaurace (btw tam psali třeba ze oloupany kostal od brokolice chutna jako kedlubna Pinkiesmile ) a ta ale zas rikala ze uz par let vegankou není, ze se citila občas takova slaba a všechna ta zelenina se ji spatne travila atd, a ze ted si občas da maso hlavne kure, ryby nebo morske plody a citi se mnohem lip...

toz su z toho volaake zmatene Applejackunsure Rainbowlaugh Facehoof
"Ale já jsem nevyrostla ve stodole. Jen jsem se tam narodila a prožila většinu dětství." Applejack

Moje literární tvorba 

Love and Tolerate
Odpovědět Citovat Ohlásit Varovat
No, plastová brčka.. ano i ne.

Takhle: kdybychom dokázali všechny plasty vyrábět uměle, například za pomocí sluneční energie (abychom nespotřebovávali nic z naší planety), pak by zase nebyl problém je za vysokých teplot (přes 1500C) ekologicky zlikvidovat. Vedlejší problém by bylo postupné oteplování, pokud bychom se nedokázali zbavit toho tepla. Protože co se týče recyklace, tam to u plastů nevidím až tak růžově, alespoň v nejbližší době v potřebném množství.

Naproti tomu využívání dřeva nabízí mnoho výhod. Je v podstatě jedno, jestli na výrobu něčeho spotřebuješ 1 km2 lesa nebo 100 km2 lesa, pokud ty lesy dokážeš dostatečně rychle obnovovat. Představ si teoreticky svět, kde bychom namísto zemědělství měli invitro potraviny (nebo alespoň vertikální farmy), takže bychom mohli všechno, co není industriální krajina (města, silnice, továrny) osázet lesy. Nejen, že by jsi měl rázem prakticky nekonečně paliva do kamen nebo elektráren, které by bylo navíc ekologické (protože co vypustíš při spalování nově rostoucí stromy zase pohltí), ale značně by jsi tím ochladil povrch planety nehledě na stabilizaci světového klima a zadržování vody v krajině.

Já bych se ke dřevu neotáčel moc zády - může to být naše budoucnost. Mohli bychom dřevem snadno nahradit spoustu plastů v domácnostech (např. dřevěný nábytek vs. plastovo-dřevotřískový, ze kterého se uvolňují výpary).



Pokud jde o veganství, asi jako všechno, bude to individuální. A určitě do toho budou vstupovat i další faktory, jako je životní styl (stres, námaha), stavba těla (svalová hmota), aktivity během dne/týdne a jejich náročnost, složení a doba trvání, mixování s jinou potravou například (třeba množství cukru), hygiena (moc či málo), poškozené trávení (chybějící bakterie).

A to se ještě můžeme pustit do spekulací ve stylu: Co když se tělo adaptuje na stravu podobně jako imunitní systém na okolní prostředí? Pokud budete žít v čistotě, vaše tělo si nevytvoří protilátky, takže onemocníte možná hned při prvním setkání s okolní "špínou". Údajně, pokud vezmete zdravé dítě, a necháte ho žít ve tmě a nebo mimo společnost lidí, bude slepé a nebude mluvit (možná se naučí mluvit později, ale s velkými obtížemi), protože mozek si pro danou činnost prostě nevytvoří centrum. Je to jako se svaly nebo mozkem? If you don't use it, you will lose it.. Může být problém se stravitelností zeleniny u některých lidí daný tím, že se jí jako děti vyhýbaly? A možná tisíc dalších věcí, které mě ani nenapadly..

Asi bych neobviňoval šéfkuchařku z neznalosti (třeba špatný poměr vlákniny, tuků, vitamínů a sacharidů), ale třeba smažené hranolky v rostlinném oleji jsou v podstatě taky veganské a vím z vlastní zkušenosti, že když se jich najím, tak mám kolikrát chuť si jít hned lehnout, zatímco po malinách přímo z keře mám zase pocit, že jsem na stimulantech...

Já říkám: zeptejte se gorily (nebo medvěda), jestlí ji nechybí živočišné bílkoviny nebo se cítí slabá a unavená Rainbowlaugh Nejsme tak moc odlišní (byť jsou i bližší druhy, ale konkrétně gorily nepatří mezi něco, s čím bych si chtěl poměřovat síly Pinkiesmile ), tak asi něco děláme blbě.. otázka je co.

https://www.gymberoun.cz/uploads/web_fil...ml#potrava
https://hobby.idnes.cz/co-zerou-gorily-0...-v-zoo_mce

Může být na vině také naše nesezónnost a přílišná chudost jídelníčku?

Je ale pravda, že já nejsem vegan. Jen za to neplatím. Kupuji si jen vegetariánské věci (jako mléko nebo vejce od sousedů). Kolikrát ale nemám maso třeba půl měsíce i déle (když nikdo nedá) a taky žiju.

Neviděl jsem zatím moc koleraci mezi únavou a tím, co jím. Spíš jsem často večer unavený, když nemám v práci co dělat a nudím se (pak je třeba víkend, kdy sedím od 18:00 do 6:00 u počítače a programuji, aniž bych jedl a únavu necítím, ale to může být vliv podobný povbuzujícím drogám, které si tělo umí sami vyrábět - dopamin, adrenalin, alkohol, endorfin).

Takže můžeš mít třeba syndrom vyhoření nebo nějakou formu deprese, a pak bude v podstatě jedno, co jíš, protože ti bude všechno připadat na nic..

Musíme si každý najít svou cestu, protože třeba já rozhodně nejsem ani šéfkuchař, ani mistr světa v jiu-jitsu Pinkiesmile

https://www.magazinzdravi.cz/konzumace-s...-mam-delat

Ono to ale má něco do sebe: ač je s veganstvím často spojována "tráva" (hlavně zelenina), podívejte se na naší evoluci a zjistíte, že se zeleninou (zvlášť v dnešním slova smyslu) jsme zase až tak často do styku nepřišli Ajsmug Ani ruce nemáme zrovna uzpůsobené k rytí v zemi.


Co se týče té zeleniny, je to možné. Mnoho druhů je totiž prakticky vyšlechtěno z jedné a té samé rostliny, např. https://www.plantura.garden/how-we-modif...ld-cabbage



No, já mám se skoro veganstvím jeden velký problém (či řekněme obecně se zdravou stravou, o kterou jsem se začal zajímat mimo jiné v souvislosti s veganstvím):

Přibral jsem během předposledního roku tolik, že nezapnu už většinu kalhot a musím si teď kupovat nové Rainbowlaugh
DeviantArt & Home, Bronies galerie. Ask me.
Upravit Smazat Odpovědět Citovat Ohlásit


[-]
Rychlá odpověď
Zpráva
Text Vaší zprávy:



Přejít na fórum:


Uživatel(é) prohlížející toto téma: Martin