Hodnocení tématu:
  • 2 Hlas(ů) - 5 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Debata o nekonečnosti vesmíru
To mé "temné proudění" je spíš to "dark fluid" (někde bylo myslím uvedeno, že pokud platí "dark fluid", tak "dark energy" a "dark matter" nemusí pak nutně existovat, ale "dark flow" stále může)

Ani popravdě nevím, jestli existuje nějaký ekvivalentní český překlad. O "dark flow" se často píše jako "temném proudu", ale "dark fluid" snad nikdo nepojmenoval (já mu zatím říkám proudění, i když by asi správně doslovně mělo být "temná kapalina").

Já si ty pojmy občas pletu.

Odpovědi na položené otázky: pokud se dá něco teoreticky vysvětlit s pomocí nám známé síly (gravitace), byť to vyžaduje převedení vesmíru na kapalinu, je to "jednodušší" vysvětlení, než zavádět dvě (téměř) neznámé částice/energie.
DeviantArt & Home, Bronies galerie. Ask me.
Upravit Smazat Odpovědět Citovat Ohlásit
Zatím jsem se na nějaký čas odmlčel, a ještě nějaký čas to zřejmě potrvá (mám "lepší" věci na práci - venku).

Pokud byste měli zájem, doporučuji si pročíst "AstroNuklFyzika Jaderná fyzika - Astrofyzika - Kosmologie - Filosofie Gravitace, černé díry a fyzika", Kapitola 4 a 5 (věnuje se vesmíru a černým dírám).

http://astronuklfyzika.cz/Gravitace4-1.htm
http://astronuklfyzika.cz/Gravitace5-1.htm

Já si to zatím postupně pročítám, i když nevím, zda z toho budu tvořit nějaké závěry (alespoň si budu moci ověřit, zda má představa je či není postavená na vědeckých základech).


Jen je škoda, že počet diskutujících zde by se dal spočítat na prstech jedné ruky Twilightoops

Kapitola 1 vesmíru:
(z 15 celkem, ale vybírám si jen to, co se mi hodí (možná tedy budu opakovat, co už tady zaznělo). Reagovat můžete teď, po více kapitolách, nebo nikdy Pinkiesmile )

Ad červený posuv: prakticky lze předpokládat, že vesmír může být nekonečně velký (odhad 100 miliard světelných let). Pokud by se každá vlnová délka posunovala vlivem expanze vesmíru k červené, tak objekty, které jsou od nás dostatečně daleko, by stejně už nebyly vidět (vlnová délka by byla tak velká, že by se nedala detekovat). Současné nevzdálenější objekty mají posuv 5, reliktní záření má 1100 (to by buď vysvětlitlo inflační model - pokud se světlo vyzářené při vzniku vesmíru "natáhlo" při expanzi, mohlo to být až tak moc). Že není nic mezi tím pak zřejmě ale zaručuje, že vesmír není nekonečný a že musela proběhnout inflace.

Ad rozpínání vesmíru, kdy neexistuje střed: I za předpokladu, že se všechny galaxie vzdalují od sebe musí platit, že jedna z nich leží ve středu rozpínání (za předpokladu, že je vesmír konečný). Neobstojí zde ani příklad s prádelní šňůrou, ani s rozpínajícím se balónkem (ten by ale platil, pokud by se vesmír šířil na povrchu bubliny - pak ale střed rozpínání má (mimo oblast hmoty) - temná energie by v tomto případě byl jen zdroj rozpínání ve středu bubliny; co ale až ta bublina praskne?).

Tak jako tak musíme počkat na mnohem výkonější teleskopy než máme dnes, které zachytí ještě slabší světlo. Tím buď dokážeme, že se vesmír rozpíná z jednoho bodu (najdeme galaxie, které budou vykazovat skokově dvojnásobný rudý posuv), a nebo že existujeme na povrchu bubliny (jedním či dokonce dvěma směry ležícími naproti sobě už neuvidíme nic, ale ve stejné vzdálenosti dalšími směry stále ještě galaxie uvidíme - toto by ale mohl být důsledek, že by se vesmír rozpínal jako elipsa).

Zajímavá je rovněž dlouhodobě uvažovaná myšlenka, že vesmír je ve skutečnosti menší, a to, co vidíme jako vzdálené galaxie, jsou ve skutečnosti obrazy některých bližších galaxií, ale ve starší době (světlo se nějak odrazilo od povrchu vesmíru, a cestuje k nám - podobě jako my občas zachytíme starší TV vysílání, které cestuje v atmosféře nebo ve sluneční soustavě - tím bychom stejnou galaxii (třeba i naší) viděli z jiného úhlu, a nepoznali bychom, že jde o tu samou - červený posun by měla úměrný době, kdy světlo ve vemíru cestovalo).

Dříve se uvažovalo o tom, že červený posuv je dán tím, že světlo "ztrácí" energii cestou ve vesmíru, a nebyla nutná expanze. Bylo to zamítnuto s tím, že by tím světlo bylo rozostřené (měnilo by směr). Pokud by ale světlo vydalo část energie jednorázově při odrazu od vnitřního povrchu obalu vesmíru, pak by celý obraz galaxie změnil směr stejným směrem, a rozpínání vesmíru by nebylo zapotřebí. Toto by ale zřejmě nevysvětlilo červený posun u galaxií, z nichž letí světlo k nám přímým směrem (leda by by byl vesmír plný spojených oddělených bublin, které by někdy světlo propustili, jindy odrazily - podle úhlu dopadu - ale to by pak znamenalo, že by se červený posuv měnil u stejné galaxie náhodně).

Někde jsem četl, že pár maníků zpochybňuje červený posuv jako důkaz rozpínání na základě toho, že některé objekty, jenž jsou fyzicky součástí galaxií, mají jiný posun než jejich mateřské galaxie (JPP?).

Zajímavost: jeden z předpokladů současného modelu vesmíru (homogennost) narušen? http://www.astro.cz/clanek/6273
DeviantArt & Home, Bronies galerie. Ask me.
Upravit Smazat Odpovědět Citovat Ohlásit
Kapitola 2: Tak podle předpokladu, že pokud by byl vesmír konečný, pak by světlo obíhalo ve vesmíru do nekonečna (pokud by se nesrazilo s neprůhlednou nějakou hmotou), a přicházelo by ze všech směrů, což by byl stejný stav, jako statický vesmír (tj. počet hvězd konečný, všechny existují současně) - tj. v noci by nebyla tma, ale rovnoměrně ozářená obloha.

Temná energie = antigravitace.

Vesmír je tedy buď nekonečný, a nebo je na jeho okrajích něco, co světlo pohlcuje. Opět to nevylučuje myšlenku existence více vesmírů - či spíše více oblastí hmoty.


Zatím mi to tedy nevyvrátilo myšlenku, že vznik a zánik našeho vesmíru probíhá nějak takto. Budu si s ní hrát (třeba nakonec zjistím, že už někdo něco podobného vymyslel):

[Obrázek: teoreticke.jpg]


Mám tu ale pár problémů:

Reliktní záření nemusí být pozůstatkem inflace, ale světlo přicházející z jiných "kružnic". Problém by asi byl v tom, že v tomto případě by zřejmě nemělo ze všech směrů stejné hodnoty červeného posunu. Nicméně protože ani u klasického modelu zatím nikdo neví, proč a jak inflace nastala, můžeme ji předpokládat i v tomto případě. Můžeme si ji představit jako bublinu, v níž energie (později i hmota) drží její tvar (tvoří obal), avšak od určitého rozměru bublina praskne (inflace skončí) a hmota se rozprskne po okolí (kam se ale poděl "vzduch" z té bubliny, to nevím). Prý se snad občas uvažuje nad tím, že se vesmír rozpíná i rychleji než rychlostí světla (což je fyzikálně možné, protože se vlastně sám nepohybuje, ale jen mění měřítko).

Inflace se používá také jako nutné vysvětlení toho, že je hmota a energie ve vesmíru rozprostřena rovnoměrně. Jenže to je na základě zprůměrování ve velkém měřítku (miliardy světelných let). Když hodíte kostku rtuti do rybíka, tak můžete také prohlásit, že hustota nádrže je všude průměrně konstantní 1000kg/m3, i když tam máte oblast s 14x vyšší hustotou než je okolí. V nižším měřítku už hmota (ani ta temná) rovnoměrně rozprostřena není (spletenec nadkup spíš než cokoliv jiného připomíná právě pozůstatek exploze - zkrátka bordel).

Inflace by ale asi byla potřeba k vysvětlení toho, že je všude stejné reliktní záření. Ale, opět: možná že ta jejich grafická znázornění chápu špatně, ale když mi někdo ukáže bitmapu plnou modrých a zelených fleků, mezi kterými je i několik červených, a řekne mi, že je to všechno stejné, tak asi není (byť by mezi modrou a červenou bylo jen mizerných pár stupňů, možná ani to ne - ale rozdíl tam očividně je).

Objekty se od sebe vzdalují i v tomto případě, nicméně by zřejmě nešlo o rovnoměrné rozpínání (kružnice by se teoreticky více vzdalovala po obvodu než jak by zvětšovala svou tloušťku - dalo by by se to vysvětlit tím, že v místě, kde je střed expanze zůstal původní objekt, který má dostatečnou gravitaci, že způsobuje brždění vnitřní strany kružnice. To je ale velmi nepravděpodobné (žádný známý objekt ve vesmíru nemá takový dosah). Dalším vysvětlením by bylo, že jsme zrovna vtahování do budoucího velkého křachu - to by nás urychlovalo i dalším směrem. Opět by ale byla velká náhoda, že by se rychlost rozpínání "vpřed" zrovna teď rovnala rychlosti rozpínání "do stran".

Nevzniká tu problém "jasné noční oblohy", protože světlo se z hvězd šíří tak, že jeho hustota klesá s druhou mocninou vzdálenosti, a počet hvězd není v každém směru konstatní. Teoreticky by mělo dojít k přesvětlení určité části oblohy (zase ale záleží, jakou rychlostí se bublina rozpíná). Pokud ale nevezmeme v úvahu, že by bylo světlo unášené spolu s bublinou, ale šířilo se lineárně (tj. mohlo bublinu opustit), viděli bychom vlastně i za horizont (zakřivení), protože bychom doháněli fotony vystřelené po tečně kružnice (ty by pak měly větší červený posuv, než který by odpovídal skutečné vzdálenosti ("vzdušnou čarou") mezi námi a objektem, který světlo vyslal). Tedy by k nám sice dopadalo všechno záření z kružnice, ale čím dále by bylo (po kružnici), tím větší červený posun by mělo (a světlo vyslané přímo k nám po přímce by nás díky rozpínání minulo).

Je možné to vysvětlit tím, že pokud z jednoho směru přichází fotony s menším červeným posunem (z obvodu kružnice), tak se mohou při pozorování jevit stejně energeticky "vydatné", jako mnohem větší množství fotonů přicházejících k nám z okolního prostoru z jiných kružnic, ale z nesrovnatelně větším posunem? Tj. že se jejich mnohem nižší energie nasčítají (více fotonů s menší energií za stejný čas měření)? Opět by ale byla náhoda, že by byl součet stejný. Leda by byla chyba způsobená nízkou rozlišovací schopností našich zařízení. Z okolí jich přichází víc, protože je nestíní hvězdy v naší kružnici. Je pohyb objektu vůbec schopen vytvořit červený posuv ekvivalentní expanzi vesmíru?

-> CHYBNÝ PŘEDPOKLAD! Pokud by v prostoru mimo kružnici nedocházelo k expanzi, nevznikal by tam ani červený posuv! (prostor pouze upravuje své hranice, nikoliv metriku). Tedy světlo z jiných kružnic by bychom viděli bez něj. Ovšem vzhledem k obrovským vzdálenostem by intezita světla, které by k nám nakonec dolétlo (byť bez posuvu), by stejně bylo obtížně detekovatelné (příliš málo fotonů). Prakticky, pokud bychom zachytili světlo z galaxií na jiné kružnici, která by s největší pravděpodobností letěla směrem k nám, měla by spíše modrý posuv. Ten se sice nevyskytuje, ale napadlo mne něco jiného: pokud bychom zachytili slabé světlo vzdálené hvězdy, která by zářila modře, bylo by možné ji interpretovat jako velmi blízkou a velmi zářivou hvězdu? V tom případě jsou možná mnohá měření vzdáleností chybná, a to, co vypadá jako nám velmi blízké a jasné hvězdy, mohou být ve skutečnosti hvězdy desítky miliard daleko, ale letící směrem k nám (klidně by mohlo jít i o červené trpaslíky). Nebo by se fakt, že nevidíme modrý posuv dal vysvětlit jednou věcí: jsme tak blízko oblasti, ve které dojde k velkému křachu, že jakékoliv světlo, které by letělo směrem k nám, je vychýleno do "černé díry" (někteří lidé na ně nevěří a říkají tomu gravitary). V tom případě jsme ale pěkně v pytli.

Podobně, možná k žádné inflaci nedošlo, a reliktní záření, které pozorujeme, je světlo odražené od dokonalých zrcadlových stěn prostoru, ve kterém se vesmíry rodí. Pokud by něco takového existovalo, a každý foton by to vyplivlo zpátky, ovšem s nižší energií (tedy s červeným posuvem), nakonec by se z něj stalo reliktní záření (pokud by ho nepohltila nějaká hvězda). Nevím, z jakého hmoty by to muselo být, ale defakto by k tomu stačilo zrcadlo a molekuly nějaké atmosféry. Tím by ale teoreticky mělo docházet k rozostření. Navíc, pokud by se takto odrážely všechny fotony, byl by vesmír plný zrcadlových odrazů galaxií z různých stran. Náš vesmír je možná mnohem menší než se zdá a nebo je v spíš prázdnější. Další problém by byl, že pokud by něco mohlo odebírat energii fotonům, ztrácela by se postupně z prostoru energie. Tedy, sice by se vesmíry mohly recyklovat, ale nakonec by stejně nastala tepelná smrt celého prostoru (spíš jeho smrštění a zánik zpátky do původního stavu), byť by to trvalo řádově mnohokrát déle.

Velký třesk v mém podání vyžaduje, aby tlak způsobený energií v určitém okamžiku překonal vlastní gravitaci (lépe řečeno ji zrušil). Teoreticky by pak velký třesk mohla způsobit obří černá díra (spíše miliony splynutých galaktických černých děr). Je třeba možné, že za extrémních tlaků a teplot vznikají exotické částice s antigravitací (a nebo se i subatomární částice rozpadnou na kvarky či menší neřády, které mohou mít extrémní rychlost, a pokud do sebe naráží ohromnou rychlostí tolik částic, může se celkový objekt stát nestabilním (zase ale pravda, pokud by všechny byly namačkány gravitací do prostoru, těžko by se mohly pohybovat - jedině, že by se tak nesnášely, že by kmitaly mezi sebou, a tato energie by se nakumulovala, až by se to jako celek rozpadlo)).


Každopádně tohle zase vůbec nevysvětluje nekonečnost prostoru a času. Pouze zjednodušuje vnímání našeho prostoru (naší kružnice). Ten vznikl v nějakém čase a v nějaké oblasti vyššího celku. Sám sice vznikl z malého bodu a v čase t=0, ale je to jako kdybyste hodili šutr do vody. Vlny se šíří od okamžiku hodu, ale šíří se po hladině a stejně tak ten šutr nemusí být první (ani poslední), který tam spadne. Nevysvětluje to ani úplný prvopočátek (někde se musela vzít první hmota, která se začala hroutit pod svou gravitací). Pouze se tím snažím eliminovat nutnost přítomnosti temné energie v současném vesmíru.

Kružnice se samozřejmě časem zdeformují. Zatímco zde vzniknou oblasti s vysokou hustotou (jejich obyvatelé budou mít zkrátka smůlu a půjdou na recyklaci), budou zde i oblasti, které mohou splynutí unikat relativně dlouhou dobu (nemusí cestou potkat dost hmoty a nebo narazit na hmotný bod - popř. kolem něj mohou obíhat).

A prozatím si to zjednoduším tak, že nebudu řešit ten "vyšší celek".

Nekonečná recyklace může být zaručena tím, že ten vyšší celek, ať už je to cokoliv, něco "pohnojil" a vznikl v něm prostor (hmota a energie). Hmota nějakým způsobem (nebo cokoliv dalšího) způsobuje, že se prostor "drží". Pokud by někde došlo k tomu, že se část hmoty někde zastaví a její množstí nezpůsobí nový velký třesk, může se v tom místě prostor zmenšovat a tuto hmotu "dotlačit" do místa, kde na nadkritické množství čeká zárodek velkého třesku, a po expanzi se zase prostor v daném místě rozšíří. Velikost prostoru by tak byla daná obsahem hmoty/energie v něm (či spíše hustotou/gravitací). Tudíž tohle nevylučuje standardní model pro prvotní okamžik vzniku prostoru - ten vznikl díky vzniku energie (prvotní velký třesk). Mohlo by se tedy zdát, že jsme si moc nepomohli, ale pořád máme zaručeno, že zatímco my pozorujeme expanzi "vesmíru", vyšší celek se ve skutečnosti chvíli zmenšuje a chvíli zase zvětšuje podle potřeby. Nemusíme tedy nutně mít temnou energii, ale stejně nevíme, co způsobuje vznik prostoru (a je alergické na energii/hmotu, kterou v sobě samo vytvořilo - pokud vesmír vznikl třeba z té slavné singularity, něco musí bránit tomu, aby se do ní zase nevrátil).


Vůbec, pokud je vesmír dynamický a je předpoklad, že inflace trvala určitou dobu, stejně tak temná energie/hmota možná vznikly/začaly působit později (tudíž že i zrychlování rozpínání přišlo později), jsou teorie vlastně dané jen pozorováním v daném čase. Pokud bychom jako civilizace vznikli v době, kdy ještě zrychlení expanze neprobíhalo, na žádnou temnou energii by si nikdo ani nevzpomněl. A je možné, že až vznikne nějaká civilizace za 20-30 miliard let, kdy budou od sebe galaxie tak daleko, že je už nevidíte, vymyslí si úplně jinou teorii o vzniku vesmíru, která nebude zahrnovat možná ani rozpínání, ani inflaci. Spíše dojdou k závěru, že se vesmír smršťuje (černá díra bude pohlcovat galaxii). Co uvidí? Pár hvězdiček ve svém okolí a hromadu "reliktního" záření s různě velkým červeným posunem (ale vždy mimo oblast viditelé části spektra - a to ještě za přepokladu, že se u nich vůbec vyvine něco jako zrak, a tedy "viditelné spektrum" pro ně bude mít nějaký smysl). Zajímalo by mne, jestli by civilizace, která by se náhodou vyvinula na planetě obíhající hvězdu okolo černé díry (pokud by vůbec přežila), vůbec něco viděla (černá díra by jim musela dělat slušnou gravitační čočku, i když pravda že ne přes celou oblohu).

Vůbec nejčernější scénář by byla civlizace vzniklá u úplně poslední hvězdy (například červený trpaslík) v místní oblasti vesmíru: všude tma, prakticky ani gamma záření (už nemá co explodovat jako supernova), na jednom místě oblohy zdroj rentgenových paprsků (místní černá díra), a jinak všude červené reliktní záření (buď světlo z "blízkých" galaxií a nebo původně gamma z hodně vzdálených supernov). Jakou teorii byste postavili na tomhle? Pinkiesmile Můžete namítnout, že máme prostě štěstí, že žijeme v době, kdy můžeme všechno zjistit. Abychom nakonec nezjistili, že jsme to důležité už taky propásli (pokud je pravda, že hmota se stala průhlednou pro záření až 300.000 nebo kolik let po velkém třesku, tak prakticky se to "propásnutí" už stalo).


Vznik vesmíru podle klasického modelu je až kapitola 4 (inflace pak 5), takže až se tam dostanu, třeba si názory opravím.


Zatím si budu hrát se svou teorií, doplním ji či opravím, a nebo možná nakonec uznám, že je celá vadná.

Máte také nějaké své teorie, které byste dokázali vysvětlit běžným smrtelníkům? Občas není vysoká fyzika nutná. Znáte ten vtip?:

Eskymák: Právě jsem vynalezl geniální palivo: sněhovou kouli! Na vás je už jen doladit takové ty nepodstatné detaily, jako například jak zařídit, aby to hořelo.

Na první pohled blbost, ale na ten druhý: sníh = voda = vodík + kyslík = buď přímé spalování (teplo) a nebo slučování na vodu (výroba elektřiny).
DeviantArt & Home, Bronies galerie. Ask me.
Upravit Smazat Odpovědět Citovat Ohlásit
1)Prosím, dělej nad jednotlivými odstavci/tematickými celky stručné tematické nadpisy.

2)Hm..tak to by byl vesmír větší, než jsem předpokládal...a řádově.

3)Nakonec by stejně muselo dojít k takové expanzi a zředění vesmíru, až by se nakonec na průsečíku prostorových oblastí nezhustila hmota natolik, aby vznikl další lokální třesk, takže by se obrysy těch oblastí rozpadly a všechny by se vzájemně promísily do skoro stejné (řídké a řídnoucí)hustoty.

Takže pro udržení takového stavu by kolem vesmíru musela být bariéra, udržující vesmír v jeho rozměrech, aby dále zhuštěné oblasti a nové lokální velké třesky - a nové rozpínající se oblasti mohly vznikat. Anebo by občas muselo docházet k přesměrování/dodávání přídavné gravitace (odněkud...).

4)A co teorie fázování?

Každý objekt ve vesmíru (včetně světla, vazeb a takových věcí) by byl trochu posunut, v určený okamžik by nebyl jen na svém místě ale současně i někde jinde. Posun by byl malý, u atomových částic nezaznamenatelný ani elektronovým mikroskopem, u superhvězd už ale mnohem značnější (nicméně také nezměřitelný, tentokrát z důvodů nemožnosti tak přesného měření).

Teď nemyslím známý přirozený/cyklický pohyb lidí, planety, sluneční soustavy, galaxie apod. ale přídavný pohyb právě k tomuto zaznamenanému.V čase/rychlosti pohybu se tyto posuny sčítají, a tak dochází k nezaznamenanému přesunu celých hvězdných soustav.

Člověk to nezaznamená, protože v takovém posunu je i jeho okolí, a tak neví, že je všechno na větším/jiném prostoru/více místech současně, než vidí/cítí/vnímá/měřák ukazuje (protože i ten je z hmoty v dimenzionální fázi).

Ale kdyby se člověk ve vesmíru pohyboval jedním směrem miliardu let (nebo silně nadsvětelnou rychlostí), dorazil by na výchozí místo z opačného směru (vnímaného statickým pozorovatelem, pilotovi by všechny měřáky, pocit i zrak ukazoval že pořád cestuje do neznámého vesmíru a divil by se, až kdyby mu u majáčku pozorovatelé řekli že se vrátil - věřil by, že dorazil jinam, protože by se vlivem fázového posunu změnily i jeho archivní záznamy (a vzpomínky o tom majáčku) co si vzal při odletu aby ho pak poznal).

Protože jeho osobní posun by byl příliš rozdílný oproti okolí. A hlavně protože by prošel ''koncem vesmíru - soukromým velkým třeskem'' a vrátil by se zpátky, zatímco majáček ne.

Totiž velký třesk pořád probíhá v rezervním prostoru, vytvořeném tímto fázovým posunem, kde se vesmír otáčí zpátky. Je to prostor, skrz který celý obsah vesmíru neustále prochází, velké objekty se silnou gravitací/energií/rychlostí prochází rychleji, ale to posun kompenzuje a změřit se to přesně nedá.

Ale pilot vymykající se svojí rychlostí/časem výrazně svému okolí by prošel touto recyklací dříve než zbytek vesmíru a proto by byl vrácen zpátky, ale posunut oproti svému okolí, které se ještě posunout nestačilo (proto z opačného směru). Místo ''pomalého velkého třesku/převracování časoprostoru'' totiž existuje všude, kde je nějaká hmota, silové působení nebo energie.

Hmota v normálním stavu asi ne, ale některé typy záření a jiné věci by se mohly oddělit od tohoto fázového přechodu (aby jím přestaly procházet), existovat a pohybovat se nezávisle na jeho plynutí/recyklaci a tím pádem cestovat v prostoru i čase. (Tedy samozřejmě opět vzhledem k okolí - ono by totéž sice stejně dělalo pořád, ale pro něj už to bylo nepřirozené, jako teleport nebo cestování časem).
Prominutím schvaluješ to, co jsi prominul a souhlasíš, aby se to stalo znovu.
Člověk by si měl nechat zajít chuť na vracení facek, dokud není schopen si sehnat drátěnou rukavici.
Spravedlnost je víc než vztah.
Odpovědět Citovat Ohlásit Varovat
1) Omlouvám se, pro příště se polepším.

2) Vzhledem k tomu, že se předpokládá, že vesmír je nekonečný, tak jsem ho jen drobet zmenšil Ajsmug

3) Myslím, že by expanze právě neprobíhala. Samotný vesmír by totiž neexpandoval, pouze by se v něm šířily vlny hmoty ("expandovaly" by vzdálenosti mezi jednotlivými ostrovy této hmoty, ale ne za pomoci záhadné "temné energie").

Ano, nějaká bariéra by tu byla, která by fungovala na podobném vztahu jako gravitace vs. tlak ve hvězdách. Jakmile hvězdy jednou vzniknou, je vytvořena rovnováha. Až časem se poruší a hvězda zanikne. Podobně by to bylo s tímto prostorem. Vznik by dejme tomu ze singularity, a jeho život by byl daný dobou, kdy by byl schopen udržet rovnováhu (byť by se jeho hranice mohly posouvat, což by mohl být impulz pro "přidání gravitace" - hmota by se zkrátka radlicí sesunula blíž k sobě).

Otázkou je, co by bylo příčinou této rovnováhy (pokud by celkový obsah hmoty a energie byl konstantní, možná že by platilo že hmota by dokázala tento prostor udržet roztažený, zatímco energie nikoliv, a proto by se zhroutil zpátky v nic teprve, když by ve vesmíru převládla energie nad hmotou ve velkém poměru - pak by ale musel vzniknout rovnou jako hmota, nikoliv jako energie).

Stejně jako ale tento prostor vznikl, může i zaniknout.

4) Promiň, ale tady jsem se totálně ztratil Twilightoops
DeviantArt & Home, Bronies galerie. Ask me.
Upravit Smazat Odpovědět Citovat Ohlásit
illindore, můžeš to fázování trošku víc přiblížit? Zajímalo by mě, na jaké myšlence je to založené.
Elevea zdejší, Elevea webový
Ten, kdo historii nezná, je nucen ji opakovat. Ten, kdo historii nemaže, je nucen ji vysvětlovat.
Sborník, sborník, sborník!
Odpovědět Citovat Ohlásit Varovat

Nakreslil bych to, ale kreslit neumím tak to můžu zkusit popsat - takže posunová teorie?

1)Založeno na myšlence toho, že částice hmoty (elektrony a další) nemají svou dráhu/určené místo, ale lze u nich jen určit místo s největší pravděpodobností jejich výskytu.

2)A v podstatě jsem tutéž myšlenku naškáloval na větší objekty, z nich (a ze sebe vzájemně složené), s tím, že čím větší, rychlejší, energetizovanější a/nebo těžší objekt je (planety, hvězdy...), tím větší je jeho skutečný posun od toho vnímatelného/změřitelného (jestli je např. Aldebaran např. o kilometr jinde než by měl být nikdo nezměří). Prostě se posuny jeho vnitřních částic nasčítají, dokud u sebe drží vazbami a posouvají se společně s nimi.

3)Vzhledem k tomu, že většina (nebo všechna) hmoty a energie ve vesmíru je (alespoň někdy) v pohybu, tento rozdíl mezi poznatelným a skutečným místem její existence se ukládá v podobě rezervního časoprostoru (do jejího okolí a dráhy jejího pohybu).

A) - vsuvka 1 - tenhle rozdíl není možné zjistit, protože lidské tělo (smysly) i měřící přístroj se skládají z hmoty co má posun/rez. prostor a ten kompenzuje výsledky ''měření'' - posuny měřeného objektu a hmoty těla/měřicího přístroje jsou synchronní/vyruší se a ten neukáže rozdíl.

4) V tomto rezervním časoprostoru, tvořeném (i vnitřním) pohybem a existencí částic hmoty a energie, který je v podstatě rozšířením jejich poznatelných hranic, probíhá něco jako ''pomalý/vlažný velký třesk'', protože veškerá hmota a energie prosakuje tímto rezervním prostorem, smíchává se zde (i kdyby se podle měření vzájemně nesetkala viz. vsuvka 1) a vzájemně mění, což se v reálu projevuje jako síla/změna hmoty/energie změřitelná pouze pomocí jejího působení, nikoliv jako ona samotná (protože prostor kde vzniká nevidíme).

B) - vsuvka 2 - Předpokládám, že objekty ve známém vesmíru cyklicky cestují v časoprostoru, takže se každá hvězdná soustava po nějaké době opět vrátí na místo, odkud ''vyšla''. Tento pohyb se samozřejmě odráží i v rezervním časoprostoru (nebo je jeho důsledkem) a tak se po nějaké době všechny objekty ve vesmíru, v závislosti na rychlosti prosakování, ''otočí zpátky''.

5) Objekt s nepřirozeně velkou energií/rychlostí (kterou by nekompenzovala např., jeho velikost nebo silové (gravitační) pole) a který by si udržel svou existenční integritu (držel přitom pohromadě) by vytvářel oproti svému okolí mnohem větší rezervní prostor a jeho hmota by jím prosakovala mnohem rychleji. Takže by předběhl své okolí (viz. vsuvka 2), a přilétl by zpátky na svůj výchozí bod z opačného směru (jako řidič formule co předjede soupeře a vjede jim do zad z opačného směru, i když vystartovali ve stejném směru).

Ale jeho vnitřní struktura, ovlivněná nepřirozeným přechodem skrz rezervní časoprostor, by se změnila samozřejmě také, a tak by si (kdyby ten objekt byl pilot nebo měřák) myslel, že je úplně jinde a nevrátil se zpátky - on sám se změnil natolik, že už by jeho paměť/staré předodletové záznamy neodpovídaly skutečnosti výchozího bodu.

C) - vsuvka 3 - Rezervní časoprostor není ''oddělen'' od normálního, je jeho součástí stejně jako ten běžný, jenom vidíme, jako by tam nebyl (např. prázdné místo, viz. vsuvka 1). Proto se ''vzájemně'' ovlivňují - protože jsou totožné.

6) Objekt (pravděpodobně ne hmota, ta by se neudržela ve svém stavu, spíše už jen nějaká forma energie) který by existoval bez tohoto rezervního prostoru nezávisle na něm (neměl by ho a nebyl jím ovlivněn) by mohl existovat i nezávisle na časoprostoru jako takovém (protože hmota v normálním časoprostoru je ovlivněna i působením sil které vznikají jejím vzájemným působením v tom rezervním). Takže se vyskytovat jinde a jindy, než by ''měl'' (cestování v čase a prostoru).

K tomuto ''oddělení'' by mohlo dojít přerušním všech vazeb a silových působení s jinou formou hmoty/energie, ale to je obtížné, protože nemůžeme vidět všechny tyto vazby a tak nemůžeme vidět, kdy je objekt oddělen, ani je prostředky z ''běžné'' hmoty a energie (která má svůj posun, který by takový pokus o oddělení kompenzoval) přerušit (viz vsuvka 1).

Řešením by mohlo být (nepočítáme li úplný zánik objektu a vyčištění prostoru od veškeré hmoty a energie)

1)Nalezení a použití už existující oddělené hmoty/energie

2)Vyrobení takové věci pomocí přeměny její pohybové energie a energie vazeb s ostatními částmi rezervního časoprostoru - na energii, která by jí udržovala oddělenou ode všeho kromě sama sebe, ale v tomto případě by taková věc musela mít uměle určený a doplněný čas a prostor své existence (možná směrem, intenzitou a rozložením své energie, nebo nějakým předem určeným vzorem své struktury?), jinak by samovolně zanikla.

7)Rezervní časoprostor by mohl být dobrým zdrojem energie jako takové, protože ho v silovém působení a chemických reakcích zatím nezohledňujeme. Ale ''oddělená forma'' by byla schopna fungovat jako vodič, vytvářející ''díry'' v časoprostoru, odkud by jeho energii vedla jinam.


Dodatky:

1)Uvidíme co to udělá s limitem znaků v příspěvku.

2) Silové (chemické/elektrické, gravitace, jaderné apod.) vazby ''vidíme'' jen zčásti, ve skutečnosti jsou i tam, kde je není možné zaznamenat, i když slabší - ale zato na větší rozloze časoprostoru, jako rozšíření těch známých.

3)Fuj, to se mi to nechtělo psát Twilightoops

Prominutím schvaluješ to, co jsi prominul a souhlasíš, aby se to stalo znovu.
Člověk by si měl nechat zajít chuť na vracení facek, dokud není schopen si sehnat drátěnou rukavici.
Spravedlnost je víc než vztah.
Odpovědět Citovat Ohlásit Varovat
Jo, dobře, možná trochu chápu. Bod 1) zní jako alternativa ke kvantové fyzice. Jestli dovolíš, napadnu tvoji tezi.

Z nějakého mě neznámého důvodu považuješ hmotu za vysoce organizovanou strukturu. Ze všeho nejdřív bys totiž měl definovat zákonitosti posunu na částicové úrovni.
Zaprvé předpokládám, že termín "posun" značí obecnou veličinu jakékoli známé hmotné částice a zároveň ne typ konkrétní známé částice, protože je aplikován na celý obor hmoty. Tak jsem to alespoň pochopil já.
Zadruhé předpokládám, že posun je zdánlivá nepřesnost pozice částice vůči pozorovateli kvůli... ehm, nepřesnosti měření? Mám pocit, že jsi to tak specifikoval. Tato vlastnost je tedy virtuální. Každopádně by měla mít podle tebe vektor.
Zatřetí jsi napsal, že vektor posunu se sčítá důsledkem interakce.

Dál nemohu ze tvé teorie odvozovat, protože jsem narazil na dva zásadní problémy:
1) Pokud se sdílí vektor posunu přes interakci, co určuje jeho směr? Pokud použijeme příměr ke hvězdě, která je složená z horkého plynu, jde o docela chaotické místo. Částice do sebe narážejí v extrémě krátkých intervalech neskutečnou rychlostí, úplně zbavené veškeré možnosti mezi sebou interagovat chemicky, probíhá neustálé přeměňování forem energie atd. V tomto zmatku máme předpokládaný vektor, který míří u všech částic stejným směrem a navíc se sčítá místo toho, aby došlo k jeho víceméně vyrovnání v rámci chaosu, který tam působí. Jediný způsob, jak usměrnit posun u všech částic, je tedy v soustavě objekt-pozorovatel buď vektor v pohledu pozorovatele, nebo třetí strana.
2) Tento vektor vzniká kvůli nepřesnosti pozorování a přesto se jeho velikost zvyšuje s počtem částic, ačkoli s množstvím částic obecně přesnost roste.

V tento okamžik bys musel navrhnout korelaci - posun tedy musí být nevirtuální a tudíž alespoň v budoucnu měřitelný. Navíc by musel být způsoben třetí stranou. Tento vektor by tedy vlastně byl důsledkem pole, které pravděpodobně neznáme.

Your turn.
Elevea zdejší, Elevea webový
Ten, kdo historii nezná, je nucen ji opakovat. Ten, kdo historii nemaže, je nucen ji vysvětlovat.
Sborník, sborník, sborník!
Odpovědět Citovat Ohlásit Varovat
Částicová úroveň?

Zákonitosti posunu na částicové úrovni jsou shodné se zákonitostmi na makroúrovni které jsem popsal. I když by asi bylo lepší mluvit o konkrétní zákonitosti, jestli už není objasněna.

Ale za předpokladu, že ''částicová úroveň'' je na úrovni velikosti atomů běžných prvků (například interakce elektronů, které zrovna nejsou ve svých drahách kde by měly být a proto je interakcí více než vylézá z výpočtu interakcí jejich orbitálních drah), pak by posun zákonitě byl přenesen i na ostatní tělesa, které se z těchto částic skládají a přenášen a násoben vazbami mezi nimi (totéž platí nejen o elektronech, ale všech částicích a silách).



Dále je to správně, ale

Posun není virtuálně vzniklý nepřesností měření, je to hmotná/energetická součást časoprostoru jako všechno ostatní, jen ho od toho ''virtuálně'' odlišuji, protože je nezměřitelný/nerozpoznatelný (protože jakékoliv měření je zprostředkované hmotou/energií, která je součástí tohoto posunu a tak ho nevidí, stejně jako oko nevidí samo sebe). Změřitelný by byl pouze pomocí uvedené ''oddělené'' hmoty/energie - a takovou my (zatím) nemáme.

Nicméně nepřesnost měření této neviditelnosti ještě napomáhá a tak vzniká ''nepravý - virtuální posun'', který se zdá být součástí ''skutečného'', a jeho působení ještě zvětšuje/zmenšuje o chybnou ''trpasličí konstantu'' ale na rozdíl od něj je odstranitelný pouhým zpřesněním měření.

Ale kdyby například (v oblíbené mikroúrovni) počet všech skutečných interakcí elektronů za vteřinu v molekulové vazbě šel experimentálně spočítat a změřila by se intenzita vazby podle tohoto čísla (a nikoliv podle pouhého rozložení atomů a orbitalů, viz. ''částicová úroveň, druhý odstavec'') tak by nejspíše tato teorie byla vyvrácena, protože to by znamenalo, že je možné změřit veškerá existující silová působení ve vesmíru pomocí běžné hmoty/energie a žádná ''oddělená'' teoreticky nemůže existovat.


Co se vektoru týče...

Aha, jo takhle, proto ty částice. Nu ano, vektor by souvisel s energohmotnou interakcí v časoprostoru, stejně jako kdyby některé částice vody, statické elektřiny a páry v bouřkových mracích byly neviditelné, ale jejich vektor by byl samozřejmě ovlivněn těmi viditelnými, s kterými interagují (a také by je ovlivňoval).


2 problémy?

1)


Ta hvězda by se pohybovala spolu se zbytkem své soustavy (nebo alespoň otáčela na místě), takže by vektor (a přechodový prostor její existence ''předtím'' a ''teď'') měla. Její existenční integritu v rámci přechodového časoprostoru by nedržely chemické/jaderné vazby (kdyby je neobsahovala), ale gravitace.

A kdyby celý vesmír měl svůj ''základní vektor'' cyklického pohybu věcí, které obsahuje, ke kterému by se přidávaly další, vlastní vektory těch věcí, pak by tento ''základní vektor'' byl nezjistitelný, protože by přinejmenším ten měl i každý hmotný pozorovatel v rámci vesmíru.


2)



(14.05.2014, 10:16)Elevea Napsal(a): S množstvím částic obecně přesnost roste.

Skutečně? To netuším... Rainbowderp Derpytongue2

Naopak mi připadá, že u jednoho jednoduchého atomu tento časoprostor těžko může obsahovat terajouly energie a být větší (nebo, přesněji, ve stejné vzdálenosti od objektu být stejně výrazný) než má například planeta Rainbowlaugh


Korelace?


Korelaci by bylo těžké navrhnout, protože čím více interakcí mezi věcmi, tím by byla potřeba větší (například kdybysme chtěli vytvořit ''oddělenou hmotu'', tak bysme asi potřebovali tuhle korelaci znát, abysme věděli, o kolik jí odrušit). Nicméně, nějaký základní vektor by být mohl (problém 1, odstavec 2) a z toho by se dalo vycházet (pevný bod pro měření by byl nahrazen pevným pohybem Rainbowlaugh - i když, on by nebyl pevný, ale musel by se měnit v souladu se změnami náhradního fázového časprostoru).

Prominutím schvaluješ to, co jsi prominul a souhlasíš, aby se to stalo znovu.
Člověk by si měl nechat zajít chuť na vracení facek, dokud není schopen si sehnat drátěnou rukavici.
Spravedlnost je víc než vztah.
Odpovědět Citovat Ohlásit Varovat
Rainbowderp Mám pocit, že každý uvažujeme v úplně jiném prostoru.
Elevea zdejší, Elevea webový
Ten, kdo historii nezná, je nucen ji opakovat. Ten, kdo historii nemaže, je nucen ji vysvětlovat.
Sborník, sborník, sborník!
Odpovědět Citovat Ohlásit Varovat
Teda, hoši, a šlo by to napsat česky? Pinkiesmile

Stručně shrnuto:
Jak by mohl mít velký objekt (superhvězda) tento posun daný součtem posunů jeho základních částic? Teoreicky min. posun je daný posunem jedné částice (pokud bych bral že tvar obalu např. atomu je dán tím, kde se zrovna nachází elektron), v praxi to bude někde mezi (jak napsáno, v důsledku toho, že se částice pohybují chaoticky - nejsou v mikrovlnce, nemají stejně orientované domény), ale i tak bude tak malý, že bude, jak bylo psáno, nezměřitelný. I kdyby tedy byla chyba měření hmotné hvězdy i několik kilometrů (jakože asi sotva), nepředpokládal bych, že ani ta nejhmotnější galaxie by udělala takový posun, že by si už dávno prošla velkým třeskem (opět, částice by musely mít offset stejným směrem neustále - což je ona zmiňovaná vnější síla - nedocházelo by pak ale k urychlování pohybu na rychlost blízkou nekonečnu/rychlosti světla a tím pádem i zániku objektu jako celku?).


Vesmír - Kapitola 3 (Rovnice):

Parametr k (záporné = otevřený vesmír) je ovlivněn kritickou hustotou hmoty, a měla by být 8x10^-30 g/cm3, což jak píšou je 5 atomů vodíku v kubíku. Nemůžu si pomoct, ale to je tak malá hustota, že bych byl opatrný v tom říct, že nikde ve vesmíru neexistuje (dostatečně velká, řádově miliardy sv.let) oblast, kde je průměrná hustota vyšší než tato kritická a tedy bude k>0.

Friedmanův model předpokládá, že se vesmír rozpíná ze stavu "nekonečná hustota, nulový objem" do stavu "maximální objem", a pak se zase smrští do "nulový objem".

"žádný tlak látky vyplňující uzavřený vesmír není schopen singulárním bodům a = 0 zabránit"

"Otevřený Friedmanův vesmír má tedy rovněž singularitu, avšak pouze jedinou - iniciální"

Vůbec celý ten předpoklad, že nastane tepelná smrt vesmíru v důsledku rozpínání pomocí temné energie má jednu krásnou vadu: musíte dokázat, že se vesmír může rozpínat do nekonečna. Ačkoliv nikdo zatím nedokázal, že se tak nemůže stát, naše znalosti nejsou dostatečné (stále nevíme, v čem je vesmír).

"Při zahrnutí nenulové kosmologické konstanty L se ve vesmíru objevuje navíc určitá přídavná síla (odpudivá pro L> 0 a přitažlivá při L< 0), která urychluje nebo zpomaluje rozšiřování nebo smršťování vesmíru. Tato síla nezávisí na hmotnosti a roste se vzdáleností. Z hlediska globální evoluce vesmíru má efektivní energie vakua, generovaná kosmologickým členem, důležitou vlastnost (odlišnou od látkové formy hmoty) - nezřeďuje se ani nezhušťuje při rozšiřováví či smršťování vesmíru, zachovává si konstantní hodnotu."

Ad příklad rozšiřování vesmíru jako balónek aneb všechny galaxie se od sebe vzdalují stejně rychle: pokud platí jejich model, kdy má vesmír určitou konečnou velikost (která se jen zvětšuje; musí existovat - pokud neměl nekonečnou velikost v době Velkého třesku, nemůže ji mít ani nyní, protože objem hmoty/energie je konstantní, znamenalo by to že při nekonečné velikosti by hustota limitně klesla k nule), musí existovat okraj vesmíru (tedy galaxie, které na jedné straně uvidí červený posuv a na druhé "nic" nebo možná "něco").

Tím pádem ale i střed vesmíru (expanze - bude existovat galaxie, která se z hlediska vnějšího pozorovatele vesmíru vzhledem k jeho okrajům ani nepohne, pokud tam nějaká je - ve středu vesmíru také může být také něco, co si můžeme představit jako vtékající kapalinu, která unáší galaxie od jejího středu a zároveň naplňuje vesmír (proto je hustota "temné energie", chceme-li to tak nazvat, konstantní a neředí se), čili zvětšuje jeho objem - pak ale zase můžeme sklouznout do modelu lokálních velkých třesků, a předpokládat, že naše teorie jsou platné pouze pro námi pozorovatelný vesmír a nemusí platit všude). Pokud je vesmír konečný, je fuk jaký má tvar nebo co dělá, vždycky bude mít střed.


Klíčové bude asi nejdřív poznat podstatu toho, v čem je vesmír. Tím bychom pak mohli snadno nejen vysvětlit jeho vznik (proč a jak), ale i současné chování a budoucnost. Jenom jestli to není prakticky nemožné, když jste v soustavě, kterou chcete pozorovat z vnějšku. Pokud to možné není, a nepodaří se vytvořit červí díry (tedy možnost cestovat "nadsvětelnou" rychlostí a tím navštívit opravdu celý vesmír), budou naše modely a teorie vždy bohužel neprůkazné (v globálním měřítku a v celkovém čase).

ad Gravitace a Zahušťování hmoty v mém modelu: gravitace je úměrná hmotnosti tělesa. Pokud tak malá hvězda jako je Slunce dokáže držet gravitačně ještě objekty v Ortově mračnu, mizerná supermasivní černá díra celou Galaxii velkou statitíce či miliony světelných let, a nebo samotné Galaxie vytvořit uskupení (kupu/nadkupu) o rozměrech stovek miliónů či dokonce miliard světelných let, není těžké si představit hypotetický objekt s obrovskou gravitací (počínající singularitu - to je čistě teoreticky objekt s nulovými rozměry, ale maximální gravitací (něco jako černá díra), a podle všeho (standardní model vzniku našeho vesmíru), to není příliš stabilní prostředí), která má dosah desítky či stovky miliard světelných let a vtahuje hmotu z okolního vesmíru (a čím blíže hmota je, tím rychleji do objektu padá, a proto může vznikat červený posuv).



Kapitola 5 (Inflace):

Hustota při vzniku vesmíru (10^-43 s) byla vyšší než 10^94 g/cm3 (pro srovnání, hustota vody je 10^-1 g/cm3 a rtuti 13^1 g/cm3). znamená, že částečně stabilní může být ještě objekt, který má hustotu o něco vyšší. Takhle hustý objekt ale bude mít rozhodně supergravitaci.

Trochu (vůbec) jsem nepochopil, jak z nehmotných částic (vektorové bosony - částice s nulovou klidovou hmotností) mohou vzniknout hmotné W a Z (vznikem Higgsova pole).

Vznik vesmíru - nepatrná kvantová porucha v dokonalé symetrii. Ano, i vznik hvězdy je dán tím, že do gravitačně vyváženého prachu plynu hodíte větší zrnko a nebo ho stlačíte. Ale to je podnět z vnějšku. Takže i signularita dostala podnět "z vnějšku"? Z jakého? Hmota a částice jsou fragmenty symetrie. Tzn. že vakkum je přirozené, res. rozdělilo "symetrii" na ostrůvky (částice), a díky tomu eexistuje hmota?

Higgsovo pole generuje kosmologickou konstantu (která byla na počátku mnohem vyšší než dnes) a ta způsobuje gravitační odpuzování a tedy inflační expanzi.

Inflace začala 10^-35 s po vzniku vesmíru (toto krátké odbobí, které bylo nutné pro rovnoměrné rozprostředí energie je podle mne tak malé, že ho lze snadno zanedbat, a vzít inflaci jako obyčejnou explozi) a trvala 10^-37 vteřiny (vesmír se za tu dobu zvětšil 10^29 krát (opět, i v běžném životě je exploze relativně rychlá záležitost, a pokud by ji nebrzdila jiná gravitace a hlavně odpor jiných částic, možná by se i ta chovala takto rychle).

Inflace má řešit i záhadu rovinnosti. Teď nevím, možná tuhle rovinnost chápu špatně jako to, že vesmír má podobu disku, ale když se podíváte na jakékoliv uskupení menších částic ve vesmíru, jako je například protoplyn, vždycky se zformuje do podoby disku (a začne rotovat), ať už mluvíme o vzniku sluneční soustavy a nebo spirálové galaxie.

Standardní komologický model se dá snadno napadnout i bez důkazů, protože vědci nedokázali, že závěry vyvozené z pozorovatelné oblasti vesmíru platí i v jeho zbytku (pouze to předpokládají).

"V důsledku prodloužené inflační fáze se vesmír stačil rozšířit podstatně více než v původním modelu; podle odhadů tato expanze činí zhruba e2000-krát, což odpovídá rozměrům vesmíru ~10^800cm. Celá viditelná část vesmíru by se pak nacházela hluboko uvnitř jediné "bubliny", takže bychom nemohli pozorovat žádné nehomogenity vznikající na rozhraní jednotlivých domén."

"Idea inflace na počátku vesmíru může mít různé varianty. Podle inflačního modelu bylo na počátku "falešné vakuum" s odpudivou gravitací, díky které se exponenciálně rozpínalo: čím více se vytvořilo prostoru s vakuem, tím více bylo energie, tím větší odpudivá gravitace a tím prudčeji vakuum expandovalo - stále rychleji a rychleji. Falešné vakuum však bylo nestabilní, jeho malé části se podle kvantových zákonitostí nahodile přeměňovaly na "pravé" vakuum, jako když se ve vařící kapalině tvoří bubliny páry. Tyto přechody z falešného vakua se projevily vznikem velmi zahřáté hmoty v bublinových vesmírech - spustily se žhavé "velké třesky" a následná expanze a ochlazování jednotlivých bublin-vesmírů. Podle této varianty inflačního modelu je náš vesmír jen jedním z mnoha dalších vesmírů, navždy oddělených stále narůstajícím objemem falešného vakua (srov. níže s obdobným důsledkem modelu tzv. chaotické inflace)."

"Další předností inflačního modelu je to, že umožňuje vysvětlit vznik zárodečných nehomogenit pro utváření kup galaxií."

Spíš bych se ptal, proč bych vůbec musel na začátku předpokládat, že byla energie/hmota všude rozprostřena stejně?

"V GUT tato podmínka není splněna - kvantové fluktuace při fázovém přechodu jsou zde příliš silné, amplituda fluktuací vychází asi o čtyři řády vyšší; místo galaxií by zde mohly vznikat jen obří černé díry."

Třeba právě ony obří černé díry v centrech galaxí nejsou pozůstatky prvních obřích hvězd, ale právě tyto prvotní černé díry. A jejich gravitace mohla pomoci s rychlejším formováním hvězd ve vesmíru ze zbytku částic (plynu). Ostatně, když si vezmete že průměrné stáří hvězdy našeho typu je 10 miliard let a vesmír je starý jen 14 miliard let, oněch prvních protohvězd, které žily statisíce nebo miliony let nemohlo vzniknout tolik, aby v generaci následující po nich (popř. v generaci třetí) už existovalo stomiliard krát stomiliard hvězd (počet galaxií krát počet hvězd v průměrně velké galaxii). Navíc, tyto protohvězdy musely být obrovské (Canis Majoris by asi proti nim byla trpaslík) - plynu měly dostatek a nikdo další jim ho nevysával - a tedy vysály asi mnohem větší oblasti vesmíru než běžná dnešní hvězda.

Vysvětlení přebytku hmoty nad antihmotou: nebo je teoreticky možné, že v námi pozorovatelné oblasti vesmíru zrovna existoval přebytek hmoty, takže znám zbyly jen baryony, a zbytek se přeměnilo na energii. Zatímco v dalších částech vesmíru desítky miliard sv. od nás mohlo být zase více antibaryonů.

"Při inflační expanzi vesmíru se nesmírně "nafouknou" kvantové fluktuace a dynamické nehomogenity gravitačních potenciálů by měly generovat i mohutné gravitační vlny... Tyto gravitační vlny... Během dlouhé expanze vesmíru, po 14 miliardách let, však natolik zeslábly, že jsou mimo jakoukoli možnost přímé detekce v dohledné budoucnosti."

A nebo vůbec neexistují.


Zajímavá je teorie "chaotické inflace".

"Představa spontánního kvantového vzniku vesmíru vede ještě k dalším zajímavým důsledkům. Dostatečně silné kvantové fluktuace podobné té, jež vedla ke vzniku "našeho" vesmíru, mohly totiž nezávisle nastat i jinde. Z prvotního vakua, které dalo vzniknout našemu světu, by se tak mohlo vynořit mnoho dalších vesmírů, každý se svými specifickými různými fyzikálními zákony. Vznikla by tak celá řada různých rozpínajících se "bublin" - řada nezávislých vesmírů"

"Podle některých unitárních teorií pole (rozebíraných v §B.6 "Sjednocování fundamentálních interakcí. Supergravitace. Superstruny.") mohou být v prostoročase dodatečné "extra-dimenze", které jsou pro nás skryté - jsou svinuty (zkompaktifikovány) do nepatrných sub-mikroskopických velikostí; v našem Vesmíru jsou rozvinuty 3 prostorové dimenze a 1 časová dimenze. Spolu s naším Vesmírem (makroskopicky 3+1-rozměrným) možná koexistují další "paralelní" vesmíry (s naším jen volně "ideově podobné") s jinými rozvinutými a zkompaktifikovanými dimenzemi."

"Pro nic takového žádné důkazy nejsou a možná ani nikdy nebudou... Tyto hypotetické další "vesmíry" jsou pro nás neviditelné a pravděpodobně nemohou mít žádný vliv na náš vesmír. Žádný experimentální test dostupný v jednom vesmíru nemůže odhalit existenci jiného vesmíru nebo jeho vlastnosti."

"I pokud by takové "vesmíry" existovaly, byly by mimo naše možnosti prostoročasového poznání - byly by pro nás asi principiálně nedostupné a nepozorovatelné. Určitá možnost nepřímého prokázání existence více vesmírů by snad mohla spočívat ve srážce našeho vesmíru s jiným vesmírem. Tato událost by zanechala stopy na jinak v průměru homogenní a izotropní distribuci hmoty a mohla by být pozorovatelná jako kruhový defekt v distribuci reliktního záření (zatím mimo možnosti současné detekční techniky)."

"Ve světle podobných koncepcí se ukazuje, že tradiční (a zdálo by se samozřejmý) kosmologický požadavek, aby se Vesmír jako celek během expanze stal homogenní a izotropní, není nutný - stačí, aby tyto vlastnosti vykazovaly jednotlivé "minivesmíry", nebo alespoň metagalaxie v níž žijeme."

Bingo! Moje teorice sice pracuje v klasickém 3+1 prostoru, ale alespoň jsem rád, že se našli lidé, kteří přemýšlejí podobně jako já Pinkiesmile

"V kvantové fyzice "nic" = "vakuum" znamená prostor, v němž neustále po kratičké okamžiky elementární částice začínají a končí svou existenci ve vakuových fluktuacích. V jakési "prostoročasové pěně", v reji vakuových fluktuací, nepřetržitě vznikají a zanikají maličké submikroskopické "vesmíry". Naprostá většina z těchto vznikajících "bublinkových" vesmírů vzápětí splaskne a zanikne, avšak podle zákonitostí kvantové pravděpodobnosti jednou za čas vznikne tak velká fluktuace, která je schopna dalšího vývoje - inflační expanze."

"Proč je vesmír ve velkých měřítcích tak dokonale homogenní a izotropní? Proč je průměrná hustota hmoty ve vesmíru tak blízká kritické hustotě? Proč v jinak homogenním rozložení hmoty ve vesmíru vznikly fluktuace se spektrem vhodným pro vznik pozorovaných galaxií?"

Na vhodně zvoleném obřím měřítku nebo po zprůměrování bude všechno vypadat jako homogenní.

"Podle inflačního modelu tedy struktura vesmíru není produktem počátečních podmínek, ale je výlučně důsledkem fundamentálních zákonů fyziky - zákonů gravitace a kvantové teorie pole."

"Přímo prozkoumat či ověřit tak hluboce "dějinami zasutou" událost... samozřejmě není možné. Každopádně se musíme spoléhat pouze na nepřímé důkazy či indicie:
* Plochost a homogenita vesmíru
To se opravdu pozoruje, je to však argument a posteriori, kvůli němuž byl inflační scénář vlastně vymyšlen..."

"určité konstantní faktory, které se nikdy nemění, jsou podle našich dosavadních poznatků vždy a všude ve vesmíru stejné"

Skutečně VŠUDE? I v černých dírách?

"hmotnost elektronu me= 9,10938.10-11 kg"

Vzhledem k tomu, že kg je dán hmotností určitého počtu atomů, pokud by se změnila hmotnost elektronu (byla by někde jiná) a vážili bychom ho technikou ze stejné hmoty, nepoznali bychom to.

"* Každá přírodní konstanta má pouze jednu logicky možnou hodnotu. Zatím se však nerýsuje žádná teorie, která by dovedla takové konkrétní hodnoty (nebo aspoň poměry hodnot) předpovědět a odvodit z "prvotních principů"...
* Hodnoty přírodních konstant jsou náhodné a ustavily se v důsledku bouřlivých procesů na počátku evoluce vesmíru. Pro jejich konkrétní hodnoty není žádné jiné vysvětlení, než antropické - že tvoří vzácnou kombinaci, která umožňuje takovou evoluci hmoty, která vyústí ve vznik myslícího života ve vesmíru"

"Námi pozorované přírodní zákony by byly pouze jakýmsi "jedním vydáním" či "místní realizací" obecných přírodních zákonů"

"Občas se diskutuje i o možné proměnnosti základních přírodních konstant v čase a příp. i v prostoru, v průběhu evoluce vesmíru"

"1. Jaký je původ prostoročasu a "vakua", jehož fluktuace následně vedly ke vzniku vesmíru?
2. Jaký je původ základních fyzikálních zákonů, podle nichž vznikl a vyvíjí se náš vesmír?"

Dotaz bokem: pokud běžný životní cyklus hvězdy dokáže vytvořit maximálně železo, a těžší prvky jako zlato vznikají až v supernovách, kde vznikly ještě mnohem těžší prvky (přirozeně)?


Kapitola 9 (Multiversum):

Řešit, že vesmír má nastavené konstanty, hmotnost, velikost, rychlost rozpínání zrovna tak, že v něm vznikl (inteligentní) život dost možná nemá smysl, a mohlo jít o obyčejnou náhodu. Nebo je vesmírů několik a my prostě žijeme v tom "správném".

Ještě štěstí, že se tam nepracuje s vyšším principem. Asi podobně, jako když někdo vylučuje vznik člověka evolucí, že to "někdo" musel vytvořit. Ač nejsem odpůrce myšlenky, že lidstvu bylo skutečně pomoženo z vnějšku (mnohé indicie by tomu nasvědčovali), autoři této konspirace jaksi zapomínají na fakt, že jejich "Bůh" by nejdřív musel stvořit sám sebe (pokud by nemohl vzniknout přirozenou cestou). "Vznik života je asi tak pravděpodobný, jako když se skládkou prožene tornádo a sestaví funkční Boing". No, a jak vidíte, zrovna v jednom takovém letíme.

Podmínky uvedené jako nutné pro vznik života již byly někdy částečně vyvráceny (např. kruhová dráha není nutná - planeta je sice většinu roku buď zmrzlá a nebo sežehnutá, ale hibernující organismy jsou běžné i na Zemi, a rovněž extrémofilové, kteří přežívají ve stovkách stupňů Celsia). Rovněž atmosféra Venuše začíná být kandidátem pro místo vhodné pro mikrobakteriální život (prakticky by se dalo s velkou jistou říct, že na vodních planetách, jako je u nás Neptun a Uran, jistě život existuje, ale vzhledem k tomu, že všechny těžší prvky, které by mohli využít jakožto civilizace, spadly do nitra planety, bude se jednat maximálně o složitější viry). I příliš hustá atmosféra není problém pro život, ale jistě by (s velkou gravitací) byla problém pro civilizaci (opuštění planety). Na druhou stranu je zárukou většího bezpečí (přes 100 km atmosféru by měl jistě problémy proletět i několika kilometrový asteroid, zatímco když do Země narazí 10 km šutr, jeho druhý konec bude ještě ve vesmíru). Magnetické pole planety - viz. Mars, který ho téměř nemá, ale mohl by podporovat život pod povrchem. Europa rovněž nemá ani atmosféru, ale má (na 99Derpyderp1 tekutý Oceán a tedy možnost života (dokonce i složitého).

Možná důvod, proč je vesmír 4-rozměrný je ten samý, proč většina živočichů má jen 4 končetiny a 2 oči, i když by z hlediska přežití jistě bylo fajn 3. oko vzadu na hlavě nebo u ptáků další pár končetin sloužící jako ruce (nepočítáme pavouky). Zkrátka všechny ostatní kombinace buď nefungují a nebo v nich nevznikl život. Otázka je, jakou výhodu by měl např. živočich, který by vnímal 4.rozměrný prostor + čas.

"Pozorovatelná část vesmíru (naše metagalaxie) není totiž z fyzikálního hlediska natolik výlučná, aby musela být považována za jedinečnou."

"Inteligentní život (pozorovatel) musí vzniknout proto, aby dal vesmíru reálný smysl a reálnou existenci tím, že jej pozoruje (měří) a účastní se tak jeho evoluce".

"Kodaňská interpretace kvantové mechaniky, podle níž určitý stav fyzikálního systému vznikne až tím, že jej změříme. Obecně: Žádný jev není jevem, dokud není pozorován."

"Inteligentní pozorovatel je cílem, který dává smysl existenci vesmíru."

Mohl by vesmír být živoucí entitou, který evolucí směřuje k dokonalosti a složitějším formám? Podobně jako organický život? I když je "Finální antropický princip" z vědeckého hlediska nemysl, i vesmír jednou zemře (stejně jako živá forma).

Ještě 2 kapitoly o vesmíru a pak zbývá ještě 8 kapitol o černých dírách...
DeviantArt & Home, Bronies galerie. Ask me.
Upravit Smazat Odpovědět Citovat Ohlásit

Pokud každý atom (s ohledem na jeho vlastnosti) vytvoří svůj rezervní, přechodný prostor, pak objekt složený s více atomů (hvězda...) má i tento prostor větší, jako balík miliardy krabic slepených gravitací a/nebo jinými vazbami má větší celkový úložný prostor než jedna krabice.

K urychlování pohybu nedochází tak výrazně, protože přestože velká hvězda vytváří velký prostor s velkou energií a výrazným vektorem, energie jejího pohybu v přechodném prostoru je rozložena do její masivní hmoty a velké rozlohy, se kterou jako celkem v ''běžném prostoru'' tolik nepohne.


Mimochodem, souvisí nějak gravitace s rychlostí objektu? Když je pohyb nějaké věci zrychlen, zvýší se její gravitace?
Prominutím schvaluješ to, co jsi prominul a souhlasíš, aby se to stalo znovu.
Člověk by si měl nechat zajít chuť na vracení facek, dokud není schopen si sehnat drátěnou rukavici.
Spravedlnost je víc než vztah.
Odpovědět Citovat Ohlásit Varovat
Ano. Podle teorie relativity, pokud částice letí vyšší rychlostí, tak má vyšší hmotnost.
neboli ze vzorce

E = m * (c na druhou)
uděláme
m = E / (c na druhou).

A když má něco větší hmotnost, má i silnější gravitační pole.
Elevea zdejší, Elevea webový
Ten, kdo historii nezná, je nucen ji opakovat. Ten, kdo historii nemaže, je nucen ji vysvětlovat.
Sborník, sborník, sborník!
Odpovědět Citovat Ohlásit Varovat
To jo, ale pořád ten rezervní prostor bude mít okolo sebe každá částice, tudíž velikost objektu zůstane více méně stejná (už je do ní započítán i ten rezervní prostor) = to co změříme, to je současná poloha včetně offsetu. Nevidím totiž důvod, proč by si atomy, popř. menší částice, ten rezervní prostor měly předávat jako štafetu (něco jako, tady ve středu už není místo, předej to dál směrem k okraji).
DeviantArt & Home, Bronies galerie. Ask me.
Upravit Smazat Odpovědět Citovat Ohlásit
Takže

A)Uvnitř hvězdy, kde se žhavější částice pohybují rychleji, má například jádro atomu vodíku (proton) větší gravitaci, než například na Zemi, kde je chladněji a částice se pohybuje pomaleji?

Případně taková rychle letící planetka by měla větší gravitaci než pomalá?

A jaká by v tomhle případě byla gravitace velmi rychlého (např. radiového/elektronového v neuronech) záření, mohlo by k sobě něco gravitačně přitáhnout?



B)Takže teplo vytváří rychlost, rychlost vytváří hmotnost a hmotnost vytváří gravitaci, jestli jsem tu židovskou fyziku správně pochopil?

A nebyla by v tom případě gravitace pouhou energií vakua, kdy částice uvnitř gravitačního středu pevného tělesa jsou nacpané těsně k sobě a a tak vytváří mnoho hraničních předělů, mezi kterými se mezi sebou podle Casimirova principu přitahují silněji, než v řídkém plynu/prachu kde je málo hmoty (a tím pádem málo hraničních předělů mezi částicemi) a tak se částice přitahují slaběji (kvůli malému počtu ''desek'' - jejich vzájemných styčných hranic)?
Prominutím schvaluješ to, co jsi prominul a souhlasíš, aby se to stalo znovu.
Člověk by si měl nechat zajít chuť na vracení facek, dokud není schopen si sehnat drátěnou rukavici.
Spravedlnost je víc než vztah.
Odpovědět Citovat Ohlásit Varovat
Ano, ale podle mne jde o rychlost objektu jako takového. Resp. tady má velkou gravitaci ten ta částice pohybující se rychlostí světla, nikoliv samotné Slunce (to má danou gravitaci pouze svou hmotností). Podobně se chová např. i černá díra (na makroúrovni). Čistě teoreticky, pokud by se povedlo vystřelit celou hvězdu rychlostí světla (aniž by se nerozpadla), tak by měla asi dost mega gravitaci (a urychlit takhle černou díru, to by asi gravitačně vcucla celý vesmír široko daleko).

Myslím snad ale že teoreticky nejde urychlit nic, co má hmotnost na rychlost světla. Resp. možná ano, ale pak se to přemění na energii (fotony) a ty (teoreticky) hmotnost nemají (protože letí rychlostí světla a přitom gravitačně své okolí neovlivňují).

Nevím, jestli např. rychle obíhající planeta má větší gravitaci než pomalu obíhající planeta (možná nepatrně). Toereticky by se to dalo zdůvodnit, že její větší gravitace kompenzuje odstředivou sílu, ale tady v tom případě se spíš uplatňuje prostý vztah vzdálenosti ke hvězdě (čím blíže, tím větší působení = tím vyšší nutná rychlost pro zachování orbity).

Vlastně, když se nad tím tak zamyslím, tak to asi vůbec nefunguje. Pokud byste totiž nechali obíhat např. hvězdu okolo černé díry, tam je gravitace obrovská. Tudíž obrovská rychlost obíhání. Pokud by se tím nějak výrazně zvýšila gravitace hvězdy, začala by se víc přitahovat k díře. Tudíž by musela pro zachování dráhy zvýšit rychlost, a tím by zase jen zvýšila gravitaci.. nakonec by měla takovou gravitaci, že by vcucla spíš onu černou díru (v praxi by díra svou gravitací roztrhala tu hvězdu na malé částice, tudíž by gravitace/hmotnost celku = jednotlivých částc klesla limitně k nule).
DeviantArt & Home, Bronies galerie. Ask me.
Upravit Smazat Odpovědět Citovat Ohlásit
(26.05.2014, 15:00)Martin Napsal(a): Ten rezervní prostor bude mít okolo sebe každá částice, tudíž velikost objektu zůstane více méně stejná.

Stejná v porovnání k rezervnímu prostoru? To myslím že by nebyla, rychlejší/hmotnější objekty by ho měly mít větší.

(26.05.2014, 15:00)Martin Napsal(a): Už je do ní započítán i ten rezervní prostor.

''Reálná'' velikost objektu je samozřejmě rezervní prostor + hmotný prostor, protože ten rezervní nevidíme (jsme jeho součástí).

(26.05.2014, 15:00)Martin Napsal(a): To co změříme, to je současná poloha včetně offsetu.

Vzhledem k tomu, že měřák i tělo (pokud nejsou z oddělené hmoty) mají svůj rezervní prostor, který ovlivňuje výsledky měření (interaguje s rezervním prostorem měřené hmoty a funguje také, jako když jedeme v autě a vidíme vedle jedoucí auto jako stojící), tak ''ano'' v tom smyslu, že ''současná poloha'' nikdy nebude vnímána jinde (i kdybychom si teoreticky na tu hvězdu šáhli rukou), než jak měřák ukazuje. Nicméně měřák z oddělené hmoty by ten offset ukázal.

(26.05.2014, 15:00)Martin Napsal(a): Nevidím totiž důvod, proč by si atomy, popř. menší částice, ten rezervní prostor měly předávat jako štafetu (něco jako, tady ve středu už není místo, předej to dál směrem k okraji).

Ve středu objektu žhavé, rychle se pohybující částice vytváří mnoho rezervního prostoru, více než řídká, chladná hmota na jeho okraji a pokud by nebyl tento prostor přenášen skrz (například gravitační) vazbu, došlo by k rozpadu objektu, protože by jeho střed prošel velkým třeskem dříve než okraj a pohyboval by se vzhledem k němu opačným směrem.

Takže bych předpokládal, že část rezervního prostoru musí být přenášena na okraj (i mimo vnímanou hmotu) tělesa, aby mohlo existovat ve své podobě. Rezervní prostor by byl v podstatě prostor, ve kterém hmota existuje, choval by se jako voda vytlačená těžkou lodí, která na ní plave (čím větší a rychlejší loď, tím více vytlačené vody a její vlny ovlivňují ostatní lodě více a dále i mimo těleso lodi - s tím rozdílem, že by tato ''voda'' byla tou ''lodí'' i vytvářena).
Prominutím schvaluješ to, co jsi prominul a souhlasíš, aby se to stalo znovu.
Člověk by si měl nechat zajít chuť na vracení facek, dokud není schopen si sehnat drátěnou rukavici.
Spravedlnost je víc než vztah.
Odpovědět Citovat Ohlásit Varovat
Hm.. ale pokud by částice vytlačily svůj rezervní prostor mimo objekt, udělaly by to jen jednou, nebo by opět vytvořily další rezervní prostor a ten zase začaly tlačit ven? Je to zajímavá myšlenka jako alternativna k temné energii, protože takto by se od sebe tělesa vzdalovala, ale v tom případě by muselo platit, že čím větší těleso (hmotnější, s větší energií částic), tím víc by muselo odpuzovat své okolí (vznikalo by v něm více rezervního prostoru). Tudíž by okolí např. okolo středu galaxie, kde je černá díra, muselo být brzy prázdné.

Pokud jde o chybu měření, pokud by rezervní prostor nebyl vidět, viděli bychom jen normální prostor, tedy v našem případě hvězdu. A pokud je velikost offsetu daná energií objektu, dostatečně malý detektor na Zemi, případně podchlazený na teplotu blízkou 0K by měl offset tak malý, že by měl zachytit ony obří offsety u velkých těles. Tudíž by se buď zdálo, že hvězdy kmitají a nebo se pohybují (čím větší, tím rychleji). Nejsem si ale jistý, zda tohle bylo kdy zaznamenáno.

(26.05.2014, 16:37)illindor Napsal(a): Ve středu objektu žhavé, rychle se pohybující částice vytváří mnoho rezervního prostoru, více než řídká, chladná hmota na jeho okraji a pokud by nebyl tento prostor přenášen skrz (například gravitační) vazbu, došlo by k rozpadu objektu

Tohle, co popisuješ, se děje, ale funguje to spíše obráceně. Velká gravitace = velká teplota = velká energie = odpuzování částic od sebe, takže právě tyto rychle pohybující se částice se snaží spíš odtlačit okraj od sebe, aby celek nezkolaboval vlivem gravitace. Tudíž sice cosi vytvářejí a opravdu to ženou směrem k okraji, ale jedná se o prostou energii (vzniklou fúzí). (jakým způsobem se brání kolapsu černá díra jsem se ještě zatím nedočetl).

Možná že ale jen nechápu účel této teorie. Co má vlastně přesně jakoby vysvětlovat? (myšleno, jaké pozorování)
DeviantArt & Home, Bronies galerie. Ask me.
Upravit Smazat Odpovědět Citovat Ohlásit
Jen ''jednou'' v tom smyslu, že prostor by se rozšířil podle vlastností tělesa do jeho okolí, ale dál už by svůj vlastní prostor pro sebe nevytvářel (pro jeho existenci by mu stačila existence tělesa).

Tahle teorie nepředpokládá nekonečně expandující vesmír, ale cyklicky rotující versmír, a tento pohyb by nám připadal jako expanze (protože na druhou stranu vesmíru nedohlédnem - nevíme že se každé pohybující se těleso (a to každé, pokud připustíme existenci základního vektoru pro celý vesmír) po přechodu velkým třeskem skrze svůj rezervní prostor vrátí na totéž místo z druhého směru, protože my sami se pohybujem (přinejmenším v tomto základním vektoru)).

Velká (zvláště rychle pohybující se) černá díra by pravděpodobně vytvořila velký prostor (i když co my víme jak černá díra funguje, možná je oddělená a nemá svůj prostor s rezervní energiií vůbec žádný :p).
My bychom její okolí ''viděli'' jako prázdné (kdyby ho celé vyčistila - vsála do sebe), ale bylo by plné hmoty a energie v rezervním přechodovém prostoru. A navíc by samozřejmě do svého okolí přitahovala další hmotu, takže by spíš bylo plné hmoty i v normálním prostoru (než by byla pohlcena), než prázdné.

Vzhledem k tomu, že informace o hvězdách k nám jdou s velkým zpožděním, tak předpokládám že nemůžem vědět nic.

Tato fúzní energie má samozřejmě svůj rezervní prostor.

V podstatě to má vysvětlovat úkazy porušující rovnováhu hmoty a energie (kulové blesky, cestování v čase, telepatii apod.) vytvořením extra prostoru pro vznik těchto jevů, když ve změřitelném fyzikálním prostoru nemají z čeho a jak vzniknout.
Prominutím schvaluješ to, co jsi prominul a souhlasíš, aby se to stalo znovu.
Člověk by si měl nechat zajít chuť na vracení facek, dokud není schopen si sehnat drátěnou rukavici.
Spravedlnost je víc než vztah.
Odpovědět Citovat Ohlásit Varovat
Jenom mi není jasné, proč by se objekty měly po svém velkém třesku objevit zrovna na opačném konci vesmíru?

(ne teda, že bych chápal nějak dokonale ten zbytek)

Ač kulový blesk není dosud dobře vysvětlen, je to úkaz, který má velkou naději na vysvětlení konvenčními metodami (a my jsme v současné době jen na úrovni pračlověka, který se snaží vysvětlit tím, co zná, blesk normální). Co se týče cestování v čase (zpátky do minulosti), v tom jsem velký skeptik a netřeba to dokazovat, protože to je technicky nesmysl. A telepatie.. mozek je defakto elektrické zařízení, jehož princip v současné době spíš nechápeme než chápeme, a jeho činnost vytváří elektrické pole. Ani bych se nedivil, kdyby se časem prokázala schopnost mozku fungovat jako vysílač a příjímač na VKV Pinkiesmile

(26.05.2014, 17:33)illindor Napsal(a): Vzhledem k tomu, že informace o hvězdách k nám jdou s velkým zpožděním, tak předpokládám že nemůžem vědět nic.

Jistě. Ale toto prohlášení defakto legalizuje sebeblbější teorii (teď nenarážím na tu tvou) Pinkiesmile Ať už nám v poznání celé skutečnosti brání neproniknutelná bariéra mezi vesmíry, obrovské vzdálenosti v našem vesmíru (řádově desítky až stovky světelných let), či mimozemšťané, kteří obalili naši sluneční soustavu LCD obrazovkami a promítají nám ve studiu hvězdičky Pinkiesmile

Tohle mě spíš irituje. Nejhorší jsou teorie, které už v základu počítají s tím, že nejdou prakticky dokázat..
DeviantArt & Home, Bronies galerie. Ask me.
Upravit Smazat Odpovědět Citovat Ohlásit
Nuže dobrá, asi bych měl podobné teorie radši nechat v šuplíku, než mi na kebuli přistane Grygarův bludný balvan Rainbowlaugh
Prominutím schvaluješ to, co jsi prominul a souhlasíš, aby se to stalo znovu.
Člověk by si měl nechat zajít chuť na vracení facek, dokud není schopen si sehnat drátěnou rukavici.
Spravedlnost je víc než vztah.
Odpovědět Citovat Ohlásit Varovat
Musím žel bohu přiznat, že na pochopení tvé teorie nemám dostatečně vysoké IQ Twilightoops Pinkiesmile
DeviantArt & Home, Bronies galerie. Ask me.
Upravit Smazat Odpovědět Citovat Ohlásit
Teorie superstrun je sice komplikovaná, ale hodně věcí vysvětluje a osobně jsem její příznivce. A radši ani NECHTĚJTE vědět, co dělá hmota a rychlost s časem... Na tyhle věci přišel Einstein logickou úvahou a bez počítání... čím rychleji se pohybujete, tím pomaleji pro vás ubíhá čas... hmota zakřivuje časoprostor... čím větší množství hmoty, tím větší zakřivení... černé díry zakřivují časoprostor nekonečně (no, ne nekonečně, ale tak hodně, že je jednodušší si představit, že je to nekonečně) Tohle všechno jsou věci, který miluju a baví mě je studovat Pinkiesmile
Odpovědět Citovat Ohlásit Varovat
Tohle jsou obecně známá fakta, proti kterými nemám námitky ani já Ajsmug Horší je to se zdůvodněním, proč se ten čas zpomaluje, atd.. ale do toho jsme tu už zabředli.
DeviantArt & Home, Bronies galerie. Ask me.
Upravit Smazat Odpovědět Citovat Ohlásit
Ano a trošku jsme se v tom i motali. Zvláště, když jsme chtěli něco posunovat.

Každopádně, viděli jste tohle video?


Elevea zdejší, Elevea webový
Ten, kdo historii nezná, je nucen ji opakovat. Ten, kdo historii nemaže, je nucen ji vysvětlovat.
Sborník, sborník, sborník!
Odpovědět Citovat Ohlásit Varovat
Ano, znám už hodně dlouho. Ale mám raději tuhle verzi:

https://www.youtube.com/watch?v=jP5ZC3bDKSE

Je trochu nepřehlednější, ale zato efektnější..

Možná jsem ho i dával do vlákna: http://bronies.cz/Vlakno-Zajimave-filmy-...-o-vesmiru
DeviantArt & Home, Bronies galerie. Ask me.
Upravit Smazat Odpovědět Citovat Ohlásit
jo, to "our sun" to zabilo Rainbowlaugh
Elevea zdejší, Elevea webový
Ten, kdo historii nezná, je nucen ji opakovat. Ten, kdo historii nemaže, je nucen ji vysvětlovat.
Sborník, sborník, sborník!
Odpovědět Citovat Ohlásit Varovat
Poslední dvě kapitoly o vesmíru (pak 8 kapitol o černých dírách, ale možná si stáhnu i další články z toho serveru). Je to možná trochu nepřehledné, ale vypisuji si jen ty zajímavosti (v uvozovkách) tak, jak jdou v článku za sebou.

VAROVÁNÍ: je to opravdu dlouhé (a to jde jen o malý výpisek)

Zdroj: AstroNuklFyzika http://astronuklfyzika.cz/


Vesmír Kapitola 4: Standardní kosmologický model. Velký třesk

Singularita není nezbytná pro vznik vesmíru / velký třesk. Tudíž by se se prakticky ale mohlo jednat o cokoliv co přípomíná černou díru. Myslím si, že existuje jistá hranice, kdy ani gravitace vzniklá z hypoteticky nekonečného množství hmoty nemůže udržet energii, kterou tato hmota představuje pohromadě. V tom případě ale musí dojít k tomu, že gravitace přestane existovat, nebo se dokonce i změní na antigravitaci. Pokud by uvnitř mega hmotné černé díry vznikl objekt s antigravitací, mohl by se využít jako střed vesmíru způsobující jeho rozpínání? Může nakonec ztratit svou energii? V mém modelu by takových objektů muselo nutně existovat víc, takže pro zachování recyklace by jejich energie musela časem "ztratit".

Pokud podmínky před Velkým třeskem měly za následek vznik částic i fyzikálních zákonů po něm, černé díry dělají prakticky totéž, ale nemají dost energie na to, aby svůj "názor" vnutily svému okolí. Určitě ale musí existovat nějaká kritická hustota, při které to dokáží. Velký třesk mohl být něco na ten způsob.

Nebo může jít o objekt, který na svém počátku působí jako antigravitace, ale časem u něj převáží normální chování, a zase začne generovat gravitaci. V tomto případě by se tím dal vysvětlit i červený posun. Protože zatímco při prvotním rozepnutí se objekty od tohoto objektu vzdalovaly, nyní se k němu začínají opět přibližovat a platí, že na bližší objekty začne jeho gravitace působit dřív, tudíž jim vnější obal zatím utíká, a objekty by se skutečně od sebe mohly vzdalovat. Takže možná nepozorujeme zrychlování rozpínání vesmíru, ale naopak jeho spuštěné smršťování. Opět je tu ale problém s tím, že by zřejmě neprobíhal posun i po stranách.. (proč musí být život tak děsně složitý!! Pinkiesmile ).

Tato toerie zase bezvadně pokrývá recyklaci a tedy zavrhuje jakousi jedinečnost našeho vesmíru (který vznikl, jednou zanikne a už nic dalšího nebude. Pak by ale hmotnost tohoto objektu musela být enormní, neboť veškerá hmota vesmíru, kterou pozorujeme, je jen jeho zlomek (vnější odhozená obálka).

Napadá mne možné vysvětlení relativně rovnoměrného rozprostření energie a hmoty. Ve vakku se sice zvuk nešíří, ale ve svém počátku byl vesmír dost hustý na to, aby se v něm zvukové vlny šířily, a pokud došlo opravdu ke třesku, musela to být fakt "rána". A neprojevují se určité zvukové vlny tím, že rozprostírají hmotu rovnoměrně po okolí?

"Vesmír expanduje ze všech svých bodů - neexistuje žádný střed expanze." Pokud není vesmír nekonečný, jde o nesmyslnný výrok. Pokud je nekonečný, nemůže expandovat prostor, ale pouze se přesouvá hmota.

Gravitační síla hvězd (počínaje jadernou silou vlastních atomů), a galaxií je dostatečně silná na to, aby odolávala expanzi. Tudíž ani temná energie není dost silná na to, aby porazila klasickou gravitaci. Výsledkem tedy bude vesmír s izolovanými supergalaxiemi, které nakonec pohltí jejich stále se množící se černé díry.

"I když vesmír nemůže mít nějakou určitou prostorovou hranici (co by bylo za ní?), neplyne z toho, že musí být nekonečný. To bylo diskutováno v předchozím §5.3 o kosmologických modelech a lze to názorně demonstrovat pohybem na povrchu koule, která má konečný povrch, ale při pohybu po něm nenarazíme na žádnou hranici."

Z hlediska 2D bytostí to platí. Nicméně opět není jasné, jaký benefit by vesmír měl z toho, že by byl 4 a více rozměrný. I pak by ale měl své okraje (ovšem ne v rámci 3D prostoru - pokud by tomu ale bylo, opět by mohlo platit, že mnoho galaxií, které pozorujeme jsou galaxie za našimi zády, nebo dokonce my sami, a to třeba i v několikerém provedení, stejně jako když po povrchu planety pošlete AM vlny - z toho by vyplývalo, že vesmír je o dost menší než se předpokládá).

"V singularitě "nefunguje" prostor a čas - nemá smysl vlevo a vpravo, nahoře a dole, dříve a později. Předložky "před" či "po" ztrácejí smysl. Na záhadu, jak se z takovéto "bezprostorovosti" a "bezčasovosti" vynořil skutečný vesmír s třemi rozměry prostorovými a jedním rozměrem časovým, může snad pomoci odpovědět jen tzv. kvantová kosmologie"

"Veškerá naše zkušenost s děním v okolním světě nás vede k intuitivní představě o příčině a následku. Zvláště v oblasti fyzikálních jevů se nestává, že k nějakým událostem "jen tak dojde" - bez příčiny, která časově předchází následek. Vzniká tak názor, že "něco" přece muselo vznik vesmíru způsobit! A pak hned vyvstává otázka, kde se to "něco" vzalo..?.. - a tak by to šlo stále nazpět, do nekonečna. Aby se vyhnuli takovému sledu neřešitelných otázek, odkazují někteří tuto neproniknutelnou záhadu k "nejvyšší instanci" - k Bohu jako stvořiteli Vesmíru."

"V rámci Fridmanových kosmologických modelů žádné období před iniciální singularitou t=0 nemá fyzikální smysl - řešení nelze analyticky rozšířit do oblastí t<0; současně s vesmírem "vznikl" i čas."

Alespoň s tím časem jsem si to celou dobu myslel správně. Tudíž čas je podmnožinou prostoru. Plynutí času tedy "snadno" ovlivníme tím, čím naplníme prostor.

"Teplota tělesa je mírou pohybu částic hmoty a absolutní nula termodynamické Kelvinovy stupnice je definována tak, že při ní ustávají veškeré pohyby atomů a molekul (s výjimkou "nulových" kmitů daných kvantovými relacemi neurčitosti)."

"v dnešním běžném životě, měříme čas pomocí (téměř) rovnoměrných periodických dějů jako je rotace Země, obíhání Země kolem Slunce, pohyby kyvadla, záření atomu cesia-137"

"Kvantové efekty geometrie prostoročasu způsobují, že sledovat evoluci vesmíru je možno nikoliv od času t=0, ale až od času asi 10^-43 s po velkém třesku. V časech kratších ztrácí vlivem kvantových fluktuací prostoročas své obvyklé lokální topologické vlastnosti, takže zde nelze sledovat návaznost příčin a následků."

"Planckův čas - oddělení gravitace ( t » 10^-43 s , r » 10^94 g/cm3 , T » 10^32 °K , E » 10^19 GeV )"

Co je vlastně gravitace? Součet přitažlivých sil částic. Určitě by neměl problém gravitaci nějak vyrušit, třeba i zevnitř. Možná, že antigravitační částice vznikají za obřích tlaků a teplot. Pokud by tomu tak nebylo, nebyl by žádný důvod, proč by vesmír měl vůbec prodělat velký třesk (zůstal by zhroucený do sebe). Každopádně klasická hmota nemůže při těchto stavech existovat (potřebuje ochladit a získat prostor, kdy prodělá transformaci: kvarky, leptony, intermediální polní částice a bosony X a Y, Částice X a Y se průběžně rozpadají na dvojice kvark-antikvark, antikvark-lepton, kvark-antilepton. Silná interakce pomocí gluonů pevně pospojuje kvarky do dvojic - mezonů a do trojic - baryonů. Skončilo tím období volných kvarků, nadále jsou kvarky dokonale "uvězněny" v hadronech)

Gravitace je stejně taková vtipná síla. Přitažlivost Země udržuje na orbitě Měsíc a satelity, přesto Vám umožňuje po povrchu Země skákat, rozebírat ji na šutry a nerozdrtí vás (o Slunci ani nemluvě, to si gravitačně udržuje ještě celé Ortovo mračno). Tudíž se dá vyrušit rychlostí tělesa / odstředivou silou. Tuto sílu zajišťuje např. u hvězd tlak záření. Může platit, že stabilita objektu není daná lineárně ale parabolou? Tj. že při překročení poměru hmotnost vs. tlak se těleso zhroutí do sebe, ale pokud budeme hmotnost dále zvyšovat, že tím gravitace poruší na opačnou stranu?

"Aby později ve vesmíru mohla vzniknout hmota jak ji známe, je třeba předpokládat určitou baryonovou asymetrii: počet nukleonů a antinukleonů nebyl zcela stejný, ale existoval jistý malý přebytek nukleonů, činící zhruba 1 baryon na 10^8 částic. Vyskytuje se i opačný, zdánlivě "estetičtější" předpoklad, že vesmír je v průměru baryonově symetrický [3],[288]. Hlavním problémem těchto modelů je však najít mechanismus, který by od sebe oddělil hmotu a antihmotu na dostatečnou vzdálenost, aby nedošlo k úplné anihilaci."

Je možné, že právě toto tvoří hranice mezi vesmíry. Pokud existují oblasti, kde převažuje antihmota, jakýkoliv kontakt s hmotou způsobuje anihilaci, tudíž v místě kontaktu těchto vesmírů vzniká obrovské množství energie. Byla detekována? Myslím, že ne. Nebo jde o ono reliktní záření? Jeho symetrie by mohla být dána tím, že místo spojení je "tenké" a tudíž reaguje přibližně stejné množství částic v každém místěch "povrchu" dotyku.

"Když teplota poklesne natolik, že k.T (k je Boltzmanova konstanta) je podstatně nižší než klidová energie protonu, nukleony a antinukleony vzájemně anihilují (vlivem baryonové asymetrie až na zmíněný malý přebytek nukleonů, který vedl ke vzniku látky jež nyní ve vesmíru je); hmota vesmíru pak převážně sestávala z rovnovážné směsi lehkých částic - fotonů, elektronů, pozitronů, neutrin a antineutrin (mionové páry anihilovaly při t » 10^-4 s)."

"Díky poněkud vyšší hmotnosti se neutrony přeměňovaly na protony rychleji než protony na neutrony, takže množství neutronů ubývalo *). Úplnému vymizení neutronů zabránilo to, že díky poklesu teploty vesmíru v čase t @10s na zhruba 3.109 °K, se protony a neutrony mohly začít slučovat na stabilní jádra hélia (přes deuterium a tritium)."

"Vznik prvotního hélia, deuteria a příp. dalších prvků se tedy musel uskutečnit v době kratší než cca 1000 sekund po velkém třesku."

"Zdá se tedy, že žádná obvyklá forma látky složené z baryonů není schopna učinit vesmír uzavřeným. Pozorovanou gravitující temnou hmotu (aspoň její převážnou část) tedy tvoří "něco", co je k nukleárním reakcím netečné; podstatnou část "skryté hmoty" nemůže tedy tvořit látka složená z atomů, jejichž jádra jsou tvořena baryony"

"Původní názor G.Gamova, že všechny prvky Mendělejevovy periodické tabulky byly za vysokých hustot a tlaků "uvařeny" v nejranějším vesmíru, se ukázal jako mylný. Těžší prvky nestačily vzniknout v počátečních fázích vesmíru proto, že rychlým rozpínáním vesmíru počátečně velmi vysoké tlaky a hustoty látky prudce poklesly, takže další jaderné reakce prakticky ustaly *). Lze říci, že v raných okamžicích byl vesmír pro vznik těžších prvků příliš horký, zatímco v pozdějších časech zase příliš řídký a chladný"

Je možné, že mnohem těžší (vzácné) prvky než zlato, které běžně vznikají v supernovách, byly vytvořeny během Velkého třesku? Většina z nich (číslo nad 110) je ale tak nestabilních, že existují řádově sekundy či milisekundy... tudíž asi ne.

"Kdyby byl vesmír zůstal hustější a žhavější o něco déle, všechny lehké prvky (jejich protony a neutrony) by se sloučily do jader až na železo a nezbylo by terrmonukleární palivo pro pozdější hvězdy."

"Éra látky (postrekombinační období), která začíná dovršením rekombinace (cca 300 000 let po velkém třesku) a pokračuje dosud. Teplota látky, která se stává hlavním nositelem energie~hmotnosti, během expanze klesá jako a-2 a v současné době by měla dosahovat pouze asi 10^-2 °K; teplota odděleného "reliktního" záření, měnící se jako a^-1, poklesla z původních 3000 °K na dnešních asi 2,7°K. Expanze vesmíru přeměnila to, co bylo kdysi světlem, na mikrovlny."

"V tomto období, trvajícím asi 200 milionů let, se zdánlivě nic dramatického nedělo, vesmír se rozpínal a výrazně chladnul."

"Hvězdy první generace, které vznikaly v období kolem 100-200 milionů let po velkém třesku z hustých oblaků vodíku a hélia (jiné prvky tehdy ještě ve vesmíru nebyly), měly pravděpodobně značně velké hmotnosti cca 100-300 M¤, možná i 1000M¤! Podle zákonitostí hvězdné evoluce se tedy vyvíjely velice rychle - po zhruba 3-5 milionech let (nejhmotnější možná žily jen statisíce let) vybuchovaly jako supernovy (či hypernovy) a vnesly do mezihvězdné hmoty těžší prvky, které v nich termonukleární syntézou vznikly. Další generace hvězd, které vznikaly z této látky obohacené o těžší prvky, již nedosahovaly takových hmotností - přítomnost těžších prvků stimuluje časnější zapálení termonukleárních reakcí, takže hvězda na sebe nestačí "nabalit" takové množství hmoty v řídkém oblaku; jejich doba života byla stamiliony let až několik miliard let. Naše Slunce vzniklo patrně až jako hvězda 3.generace z materiálu"

"Současná astrofyzika předpokládá, že galaxie vznikaly v důsledku gravitačního smršťování (kondenzace) lokálních plynových zhuštěnin, které se nacházely v jinak globálně homogenním vesmíru. Slabé prvotní nehomogenity (tj. poruchy metriky, hustoty, rychlosti, popř. entropie) musely existovat již v raných fázích vesmíru;".

Jak jsem čekal. Inflace vesmír dokonale vyhladila "průměrně", tudíž nijak zvlášť. Je možné, že vyhladila klasickou hmotu, ale temná hmota se rozprskla jako při explozi. Nebo vyhlazení hmoty (plynu) proběhlo působením jiných částic (podobně jako když proženete hroudy jemným sítem - takových "vln" by ale muselo být několik po sobě).

"Pozorované rozložení galaxií ve vesmíru a existence rozsáhlých "prázdnot" o rozměrech ~100x100x100 Mpc však podporuje scénář, podle něhož velkorozměrové struktury hmoty ve vesmíru se vyvinuly z počátečních malých poruch působením gravitačních nestabilit. Původně téměř homogenní rozložení hmoty vlivem gravitačních nestabilit postupně nabývá vláknitou strukturu jakési "kosmické pavučiny"."

To rozložení asi nemohlo být až tak dokonalé, když se během nějakých slabých 100 miliónů let stihly z plynu vytvořit první hvězdy (i v současné době, kdy jsou hvězdné líhně prakticky mega husté oproti okolnímu prostoru, také hvězdy nevznikají přes noc).

"V současné době se zkoumá možnost, zda "zárodky" pro formování velkorozměrové struktury vesmíru by nemohla vytvořit temná hmota (§5.6). Ta totiž téměř neinteraguje s vysokoenergetickým zářením a částicemi, takže by se mohla začít gravitačně shlukovat daleko dříve po velkém třesku, než běžná "svítící" hmota. Kolem těchto zhuštěnin temné hmoty by se pak gravitačním přitahováním hromadila oblaka běžné látky, vodíku a hélia."

OK, uznávám, že tyhle poznatky trochu nabourávají mou teorii, ale zatím jediná část, kde to naráží, je nutnost inflace. Potřeboval bych ji nahradit něčím podobným, co ale není exploze. Objekt s antigravitací by se k tomu teoreticky hodil. Většina těles ve vesmíru s nějakou formou gravitace formuje relativně pravidelná kulová tělesa (i Slunce vyzařuje nejen fotony, ale gravitaci (jasně, tu "nevyzařuje", ale víte, co jsem tím chtěl říct) všemi směry stejně, proč by to neplatilo i pro antigravitaci? Tím by došlo nejen k rozředění vesmíru, ale hlavně i relativně rovnoměrnému, a rovnou by vznikl impulz pro prvotní stlačování plynu).

"Toto "zahlazení" se vztahuje především na nejranější stádia kolem velkého třesku a inflační fáze. Avšak i v pozdějších etapách, po vzniku galaxií, první generace velkých a svítivých hvězd mohla silně ionizovat mezigalaktický vodík, což by způsobilo zahlazení jemnějších spektrálních struktur z období těsně po rekombinaci a oddělení záření od látky."

Takže, inflace není až tak moc nutná.. Ostatně, nevidím důvod, proč by cokoliv, co má podobu plazmy, potřebovalo vyhlazení, vzhledem k tomu, že obsah není schopen vytvářet shluky s výraznější gravitací.

Vůbec jsem tam ale nenarazil na sebemenší náznak řešení vzniku prostoru. I pokud by vesmír byl na povrchu koule, tato koule musí svůj objem (aby měl vesmír nějaký "povrch") zvětšovat někam a hlavně, něco musí působit uvnitř té koule.

Ale napadla mne heretická myšlenka. Pokud světlo mění svou vlnovou délku průchodem atmosférou, co když žádná expanze v současné době neexistuje, a vesmír je prostě jen vyplněn něčím, co podobně jako molekuly vzduchu odebírá fotonům energii a tím způsobují jejich červenání (a tedy logicky, čím delší vzdálenost foton v tomto prostoru musí uletět, tím červenější bude). Možná, že neutrina třeba nemají nulovou hmotnost, a mohou se na tomto nějak podílet, byť výrazně méně než atom? (sice nějaká částice může být prakticky pro hmotu průhledná vzhledem ke vzdálenostem mezi stavebními částicemi, ale může existovat pravděpodobnost, že i přes prázdnotu panující unitř částic se přeci jen jejich elementy mohou potkat - kosmická loď také dovede proletět pásem asteroidů, ale pokud by tento pás zabíral celou sluneční soustavu, i přes stejnou hustotu by riziko srážky vzrostlo; nesprávně to vysvětlím na atomech (je to nemysl, ale dobré jako příklad): elektrony obíhají jádro ve velké vzdálenosti, a kdyby sebou atomy mohly procházet, většinou by skutečně byly vzájemně průhledné, ale občas by se mohla srazit jejich jádra nebo samotné elektrony).

Tento předpoklad by se dal vyvrátit, kdyby se podařilo prokázat, že se červený posuv jednotlivých (stejných) galaxií časem zvyšuje. Ale nejsem si jistý, zda to nebude vyžadovat delší sledování. Kromě toho, ne všechny galaxie se od sebe vzdalují. Nejde ani tak o kanibalismus, kdy např. naše Galaxie požírá menší ve svém sousedství, ale např. o Andromedu, která se žene k nám, a vzhledem k době, za kterou spolu splyneme, není zrovna nějak blízko. Přesto našemu přibližování ani "temná energie" nedokáže zabránit.

Sice se to asi "řeší" sledováním supernov Ia, ale spíš bych to měl jistější, kdyby se např. desítky či stovky let pozorovala jedna a tatáž galaxie (samozřejmě pro eliminaci chyby by jich muselo být víc). Výsledkem pozorování Ia je totiž jen informace, že vzdálenější supernovy mají větší červený posuv. Pokud ale vesmír není pro světlo dokonale průsvitný, jak se předpokládá, může jít opět jen o zkreslení "atmosférou" vakua.

Vakuum rozhodně nemůže být prázdné. Musí obsahovat něco, co definuje prostor.

Zodpovědět alespoň některé otázky, co se týkají toho, jak je velký vesmír a co tam je, by se dalo postavením nějakého obřího IR teleskopu např. na povrchu Měsíce na odvrácené straně, který by měl zrcadlo stovky metrů, možná kilometry, a tedy dost slušnou citlivost, aby zachytil světlo posunuté téměř k maximální vlnové délce. Pořád ale asi nebude dost studený. Ale stavět něco takového na Plutu je v současné době utopie.

"Obtíže a problémy standartního kosmologického modelu:
I když standartní kosmologický model velmi přesvědčivě popisuje evoluci vesmíru a je nyní téměř všeobecně přijímán, v jeho původní verzi existují některé sporné otázky a problémy:
- Problém počáteční singularity
- Problém rovinnosti vesmíru
- Problém horizontu - globální homogenity a izotropie vesmíru
- Problém baryonové asymetrie hmoty vesmíru
- Problém nepřítomnosti reliktních magnetických monopólů a dalších exotických částic
- Problém počátečních nehomogenit nutných k pozdějšímu vytvoření galaxií a velkorozměrové struktury vesmíru
- Problém velkých čísel a Planckových měřítek"

To nebudu vypisovat, ale je to zajímavé (je to tam podrobněji).

"Zahrnutí kvantových interakcí do kosmologického modelu může počáteční singularitu odstranit - vesmír na počátku nemusel být singulární, mohl mít sice velmi vysokou, ale konečnou, hustotu a teplotu"

Jenže v současné době teorie gravitace předpokládá, že čím větší hmota, tím větší gravitace. Pokud by to platilo, nemůže dojít k Velkému třesku.

"Na zmíněné problémy (kromě zcela neřešitelného problému iniciální singularity*) je standartní kosmologický model schopen odpovědět pouze výmluvou, že "počáteční podmínky byly (náhodou či Božím přičiněním?) právě takové, že vesmír má nyní takovou strukturu, jakou pozorujeme". Jindy se "zdůvodnění" počátečních podmínek podává na základě tzv. antropického principu diskutovaného v §5.7 "Antropický princip a existence více vesmírů". Vynoření se vesmíru daných vlastností ze singularity je v rámci standartního modelu jevem bez jakékoliv fyzikální příčiny, který nelze nijak racionálně objasnit"

(při čtení této kapitoly jsem měl puštěnou ve smyčce "Stop the Bats"; ani nepočítám, kolikrát ta písnička projela Rainbowlaugh Minimálně dvě hodiny) Byla to docela zábava to číst.

Jestli mi nepřibyla nová nervová spojení po tomhle, tak už asi nikdy Rainbowlaugh

Omlouvám se, že to není členěné.. ale autor to má také jen jako jednu kapitolu...


Vesmír Kapitola 6: Budoucnost vesmíru

"Je-li hustota kosmické hmoty menší než kritická, bude se vesmír rozpínat neustále nade všechny meze (podle standardního kosmologického modelu se sice vlivem gravitace bude expanze zpomalovat, ale nikdy se nezastaví)."

Opět, chtělo by to prokázat, co se děje s červeným posuvem teď.

"Další osud zbylých struktur záleží na tom, zda je proton stabilní částicí (jak se nám jeví podle dosavadních zkušeností), nebo se rozpadá na leptony (byť s velmi dlouhým poločasem - v otevřeném vesmíru je "času dost"!)."

"Po uplynutí cca ~10^35 let ve vesmíru zůstanou již jen černé díry, obklopené řídkým rozptýleným zářením a lehkými částicemi. Vlivem akrece zpočátku černé díry porostou, avšak po dostatečném poklesu teploty reliktového záření převáží jejich kvantová evaporace (viz §4.7). Po velmi dlouhé době (řádově ~10^60 roků) se černé díry vypaří Hawkingovým kvantovým mechanismem a vesmír bude převážně vyplněn velmi řídce rozloženými částicemi a neustále se zřeďujícím a ochlazujícím se zářením."

"V případě otevřeného vesmíru z matematického hlediska pokračuje souřadnicový čas nerušeně do nekonečna. Z reálného hlediska opracionalistického pojetí času (viz §1.1, pasáž "Prostor a eas <Gravitace1-1.htm>") však ve finálních stádiích otevřeného vesmíru, kde již nebude docházet k žádným jevům a událostem ("tepelná smrt"), nemáme čas čím měřit (a vlastně ani není "co" měřit). V tomto smyslu tedy i v otevřeném vesmíru efektivně nastává konec času."

"dovolují-li tyto zákony určitou kauzální následnost událostí, pak dovolují také následnost událostí časově obrácenou. Zákony mechaniky dovolují časové obrácení každého pohybu tělesa. Podobně i zákony elektrodynamiky nerozlišují mezi budoucností a minulostí"

Vzhledem k tomu, že ale nic nezaznamenává zřejmě předchozí stav částic, tak je jedno, kterým směrem čas plyne.

"ostrovní soustava zrychleně se pohybujících nábojů vyzařuje elektromagnetické vlny, které ze zdroje odnášejí energii rychlostí světla, přičemž tyto vlny se na vzdálených tělesech projeví v budoucnosti (retardovaně) - §1.5, rovnice (1.47). K úbytku energie vyzařující soustavy dochází rovněž v časovém směru do budoucnosti.
Vedle těchto "retardovaných" vln sice zákony elektrodynamiky formálně připouštějí i "advancované" (předbíhavé) vlny - vlny přicházející z nekonečna, které zdroj absorbuje; tyto vlny mohou být též chápány jako vlny vyzařované do minulosti. Ve skutečnosti při každé spontánní emisi zdroje pozorujeme pouze retardované vyzařování vln"

"Čas plyne tím směrem, v němž věci stárnou, horké předměty chladnou, systémy se rozkládají, spontánně se zvyšuje jejich neuspořádanost."

"Stavy s vysokou entropií svým počtem výrazně převyšují stavy s nízkou entropií. Proto téměř každá změna systému s vysokou pravděpodobností proběhne do stavu s vyšší entropií. Časová šipka růstu entropie je jednoduše statistická tendence systémů vyvíjet se směrem k obvyklejším a frekventnějším stavům.
Porušování 2.termodynamického zákona se lokálně odehrává, avšak jen jen v malých prostorových a časových měřítcích. Např. molekula s určitou rychlostí (odpovídající průměrné tepelné energii v plynu) se srážkami s okolními molekulami může výrazně urychlit (nebo zpomalit), avšak jen na velmi krátkou dobu; pak se opět vrátí k normálu."

"naše paměť reflektuje tu část událostí, kterou nazýváme minulostí a která je v našem psychickém chápání jasně odlišena od budoucnosti. Máme tedy jakýsi "psychický cit" pro běh času"

"Ve shodě s koncepcí inflační expanze a s antropickým principem se vesmír rozpíná téměř přesně kritickou rychlostí, takže fáze smršťování nenastane buď vůbec, nebo až za velmi dlouhou dobu. Mezitím všechny hvězdy vyhasnou, galaxie zkolabují a nebudou již k dispozici žádné volné zdroje energie. Vesmír se dostane do stavu téměř maximální neuspořádanosti, která se již nebude dále lokálně zvětšovat - termodynamická šipka času tím vlastně vymizí"

U temné hmoty a onoho problému, že se galaxie otáčí po celé své délce stejně rychle je uvedena poznámka:
"Pozn.: Je možná vhodné upozornit na otázku přesnosti a interpretace naměřených dat, která mohou být zkreslena mechanickým použitím Newtonových zákonů na obrovské vzdálenosti v zakřiveném prostoročase."
Když se na tím zamyslíme, možná na tom něco bude. Pokud oběh průměrné hvězdy trvá od desetitisíců až po desítky či stamiliony let (podle vzdálenosti od středu galaxie) a my je sledujeme Hablovým teleskopem jen pár desítek let, důkladně možná ani to ne, jak můžeme s jistotou tvrdit, že je rychlost opravdu stejná?

""temná" či lépe řečeno "skrytá" hmota je pro světlo i další elektromagnetické záření dokonale průzračná, vykazuje pouze gravitační interakci a patrně slabou interakci"

"Především by to mohly být obvyklé formy hmoty jako je ionizovaný mezigalaktický plyn, molekulární oblaka, "infračervení" či "hnědí" trpaslíci podobní Jupiteru (hvězdy o tak malé hmotnosti, že nedošlo k zapálení termonukleárních reakcí), vyhořelé hvězdy 1.generace, po nichž zbyli černí trpaslíci, neutronové hvězdy, černé díry a podobně. Tato složka se označuje jako baryonová temná hmota a v zásadě se příliš neliší od běžně známé látky složené z atomů (více než 99,9% hmotnosti je zde tvořeno baryony - protony a neutrony v jádrech atomů). Mohly by to být i početné malé černé díry, především černé díry primordiálního původu."

Takže s černými dírami jsem se původně taky až tak moc nesekl, byť jsem to prohlásil za nesmysl Pinkiesmile

"V poslední době se však mnozí astrofyzikové kloní k názoru *), že největší část (skryté) hmoty ve vesmíru je obsažena v tzv. "nebaryonické" látce jako jsou neutrina nebo některé "exotické" struktury vytvořené z kvarků, hypotetických gravitin, axionů, s-neutrin (zvaných též neutralina) a pod. Tyto exotické částice nebaryonové povahy se souhrnně označují jako WIMP"

"Jako první kandidáti na složení temné hmoty by se přirozeně nabízela neutrina. Pokud by neutrina měla nenulovou klidovou hmotnost větší než asi 5 eV/c2, mohla by jejich gravitace dokonce vést k vesmíru uzavřenému. Klidová hmotnost neutrin byla poprve změřena v r.1982, tehdy však velmi nepřesně. Novější měření hmotnosti neutrin udávají klidovou hmotnost neutrin mon <» 2 eV. Tato otázka zůstává otevřená, astrofyzikové většinou o podstatném zastoupení neutrin ve skryté hmotě vesmíru pochybují, odhadují jej nanejvýš na pouhá asi 1-2%. Neutrin je sice ve vesmíru velké množství (spolu s fotony jsou to nejhojnější částice), ale jejich klidová hmotnost je příliš malá na to, aby mohla vysvětlit pozorované velké množství gravitující temné hmoty. Navíc, vzhledem k nízké klidové hmotnosti se neutrina pohybují vysokými rychlostmi: taková hmota tvořená lehkými rychlými částicemi by byla příliš "horká" *), takže by nemohla tvořit pozorované gravitačně vázané struktury a nevysvětlila by pozorovanou hierarchii galaxií - kup galaxií. Temná hmota by proto měla být tvořena spíše těžšími pomaleji se pohybujícími částicemi."

"Předpokládá se, že v raném vesmíru vznikalo velké množství těchto superčástic. Většina se jich později rozpadla, avšak v důsledku narušení levo-pravé symetrie zde mohly zůstat (levotočivé) reliktní superčástice - WIMP, interagující s hmotou jen slabou a gravitační interakcí. Částice WIMP se samovolně nerozpadají, ale při vzájemných srážkách se přeměňují ("anihilují") na dvojice částice X a její antičástice. Mohlo by se jednat především o neutralina (viz část "Hypotetické a modelové eástice <JadRadFyzika5.htm>" v §1.5 shora zmíněné knihy v elektronické verzi). Neutralina (supersymetrické částice k neutrinům) mají poměrně značnou klidovou hmotnost (odhadovanou na cca 50-200 hmotností protonu), takže - pokud existují - k vysvětlení gravitačního účinku temné hmoty by stačilo jejich relativně malé početní zastoupení (jednotky % vzhledem k počtu baryonů); tvořily by žádoucí "chladnou" složku temné hmoty."

"V důsledku tohoto inflačního stádia by totiž poloměr vesmíru byl zřejmě mnohonásobně (o mnoho řádů) větší než horizont, tj. než pozorovatelná oblast vesmíru. "Místní" hustota v pozorované části vesmíru se pak od globální střední hodnoty může poněkud lišit. To ale znamená, že ani značně přesné stanovení průměrné hustoty hmoty v pozorovaném vesmíru nedokáže samo o sobě rozhodnout mezi uzavřeným a otevřeným vesmírem, zvláště pokud tato změřená hustota bude blízká kritické hustotě. Během dostatečně dlouhé doby se totiž hustota hmoty v nyní pozorované části vesmíru "promíchá" s hustotou látky v ostatních částech vesmíru a celková hustota se může přesunout na "opačnou stranu" hranice r = rkrit než nyní."

"podle níž se rychlost expanze vesmíru v raných stádiích zpomalovala, ale v současné době se zvyšuje."

Tudíž lze ale 100% vyloučit, že se zase nezačne zpomalovat?

"Pokud hustota temné energie je časově konstantní nebo klesá pomaleji než hustota běžné hmoty (tj. pomaleji než 1/a3 pro látku, popř. 1/a4 pro záření), odpovídal by scénář evoluce vesmíru křivce L>LE na obr.5.3´c): po skončení počáteční inflační expanze a nástupu expanze Fridmanovské by dlouhou dobu trvalo období decelerace, kdy gravitační účinky hmoty (zářící+skryté) převládají nad odpudivými silami temné energie a rozpínání se zpomaluje. Po náležitém snížení hustoty hmoty by nastalo období určitého zvratu ("nerozhodný vesmír"), převládla by temná energie a vesmírná expanze by posléze přešla ze stádia decelerace k akceleraci."

Protože ale galaxie a nadkupy budou držet pohromadě gravitací, je možné, že by se jejich okolí začalo po dostatečném naředění "temné energie" začalo opět smršťovat v důsledku toho, že by zde lokálně převážil obsah klasické (a temné) hmoty nad "temnou energií"?

Konstantní hustota temné energie v konečném vesmíru - nepopírá to zákon zachování energie? Přeci když zvětšujete prostor, tak kde by se v něm brala další a další temná energie, která by jej vyplňovala. Pokud ovšem ona "temná energie" není něco, co vůbec ten prostor definuje.

"Temná energie je velmi zředěná, avšak všudypřítomná a její účinek je kumulativní. V pozemských měřítcích i v rámci sluneční soustavy je neznatelná, ale v kosmickém měřítku celého vesmíru je dominantní."

Tedy je to něco, jehož (anti)gravitační dosah je prakticky nekonečný?

"Pokud se koncepce temné (skryté) energie ukáže být pravdivá, o konečném osudu vesmíru v budoucnosti bude rozhodovat "souboj" mezi temnou hmotou a temnou energií, mezi jejich přitažlivými a odpudivými gravitačními účinky. Viditelná zářící látka, vzhledem ke svému malému zastoupení, zde hraje jen podružnou úlohu - je "pasivně" unášena temnou hmotou a energií - jimi generovanou globální strukturou prostoročasu."

"Temná energie pravděpodobně nemá obvyklou materiální, látkovou či částicovou povahu, jedná se spíše o vlastnost prostoročasu jako takového."

"l Veškerá expandující hmota ve vesmíru - vzdálené galaxie které nejsou gravitačně vzájemně vázané - se budou zrychleně vzdalovat, až uniknou z našeho dohledu za horizont událostí, vizuálně i kauzálně "zmizí" (budou "vymeteny" z našeho vesmírného obzoru, vydálí se do "neviditelna"). Můžeme si to představit tak, že se mezi vzdálenými galaxiemi vytváří stále nový expandující prostor natolik rychle, že i světlo se jeví pomalé na to, aby udrželo krok s tempem rozpínání - nestačí dopravit informace mezi vzdálenými galaxiemi.
l Blízké galaxie budou naopak gravitační silou přitahovány k sobě a sloučí se do jediné obrovské "supergalaxie".
Za několik set miliard let tak bude viditelný vesmír tvořen jedinou supergalaxií, kolem níž bude obrovská nepřekonatelná prázdnota. V daleké budoucnosti (stovky biliónů let) jednotlivé části a posléze i celá tato galaxie zkolabuje do gigantické černé díry; to je tedy konečná budoucnost pozorovatelného vesmíru..."

"Pokud by se v pozdním akcelerovaně expandujícím vesmíru na planetě kolem některé hvězdy ve zmíněné supergalaxii vyvinula inteligentní civilizace (Země v této době již dávno nebude existovat), její astronomové by došli ke zcela jiným závěrům o vesmíru jako celku, než naši současní astronomové. Ani sebevětšími teleskopy by neuviděli žádné vzdálené galaxie, jejichž spektrální posuv by prozrazoval expanzi vesmíru. Reliktní záření (nyní mikrovlnné) se natolik rozředí a prodlouží, že přestane být měřitelné. Těžko říci, jakou by si tito budoucí pozorovatelé vytvořili kosmologickou teorii. Představa vesmíru vzniklého velkým třeskem by je asi ani ve snu nenapadla..?.. Všechny důkazy o počátku Vesmíru a jeho dřívější evoluci akcelerovaná expanze nenávratně "vymaže"."

O tomto jsem tu už kdysi uvažoval. Stejně jako oni mohou poznat "špatnou" podstatu vesmíru, můžeme na tom být stejně i my nyní.

"Exponenciální průběh expanze vede ke stále se zrychlujícímu rozpínání, které by se teoreticky ve vzdálené budoucnosti mohlo blížit nekonečné rychlosti. Domyšlení tohoto scénáře "do konce" může vést k představě, že neustále se zrychlující expanze nejen že nejprve absolutně oddálí (za hranice horizontu) všechny vzdálené struktury ve vesmíru, ale posléze "antigravitačně" roztrhne od sebe i všechny vázané struktury - postupně galaxie, planetární soustavy, hvězdy. V konečné fázi by pak podle některých představ došlo k roztržení atomů a dokonce k rozervání samotných elementárních částic a snad i struktury prostoročasu. Takový scénář vývoje vesmíru se někdy označuje jako "velké roztržení""

"Alternativní "radikální" názor, podporující koncepci "velkého roztržení" - big rip, argumentuje m.j. analýzou časové dynamiky horizontu událostí. S expanzí vesmíru horizont událostí každopádně zaujímá čím dál menší část celkového vesmíru. Při exponenciálním zrychlování expanze by se tento efekt stával stále více dominantním. DeSitterovský horizont událostí by se zmenšil na rozměry kup galaxií, pak galaxií, jejichž hvězdy by rozprášil do expandujícího prostoru. V závěrečných stádiích expanze by se horizont pronikavě zmenšoval na rozměry Sluneční soustavy, hvězd (Slunce), planet."

"Dokonce i u tak stabilních útvarů jako jsou černé díry by nakonec deSitterovský horizont "přebil" gravitační (Schwarzschildův) horizont a došlo by k destrukci černé díry."

"Nakonec by deSitterovský horizont poklesl pod rozměry elementárních částic, které by byly roztrženy."

Tento radikální scénář "velkého roztržení" je velmi nepravděpodobný, neboť hustota temné energie, pokud je konstantní nebo neroste příliš rychle, nikdy lokálně nepřevýší hustotu látky v galaxiích, hvězdách či atomech."

"POKUD" ??

"¨ Výchozím stavem je téměř prázdný prostor; č Nastane kvantová fluktuace pole v určité oblasti; č Dojde k rychlé inflační expanzi této fluktuace; č Po skončení inflace je rozsáhlý vesmírný prostor vyplněn pomaleji expandujícím, téměř rovnoměrně rozloženým prvotním horkým plynem; č Po jeho ochlazení nehomogenity gravitačně zkondenzují do kup galaxií a galaxií ve zpomaleně expandujícím vesmíru; č Po dlouhé době převládne temná energie, zrychlující se expanze rozředí veškerou rozptýlenou látku, galaxie uniknou za horizont; č Galaxie se zhroutí do černých děr, které se pak kvantově vypaří v záření; č Zrychlující se expanze nekonečně rozředí veškeré zbylé záření; č Vesmír je opět téměř prázdný prostor.
¨ A v tomto prázdném prostoru může zase dojít ke kvantové fluktuaci, vedoucí ke vzniku nového vesmíru... Jednotlivé takové vesmíry by z tohoto hlediska byly jen "epizodami v kvantových fluktuacích" věčného základního prostoru..?.."

To byla jedna z původních teorií, kterou jsem uznával pro recyklaci vesmíru.

Vesmír se tedy nezvětšuje, ale pouze v něm vznikne nová oblast horké hmoty, a šíří se její okraj.

"Donedávna jsme si mysleli, že astronomickým pozorováním svítících objektů (popř. absorbujících oblaků plynu a prachu) v optickém, infračerveném, radiovém, X či gama oboru postupně zjistíme o vesmíru všechno, bude to jen otázka větších a dokonalejších dalekohledů a dalších přístrojů. Nyní se ukazuje, že takto jsme schopni pozorovat pouhá asi 4% hmoty ve vesmíru. O cca 25% temné hmoty zatím mnoho nevíme a cca 70% temné energie je pro nás zcela neznámá. Pro vlastnosti vesmíru jako celku a pro jeho evoluci tedy hvězdy, mlhoviny ani galaxie nejsou tou podstatnou složkou vesmíru. Tato svítící či jinak astronomicky pozorovatelná hmota ve vesmíru je jen "špičkou ledovce", jehož hlavní masa je nám skryta."

To až bude zase někdo tvrdit, že toho víme relativně hodně Ajsmug

Tohle mi moc nedalo, i když je to jedna z mála kapitol, kterou jsem asi pochopil nejvíc.
DeviantArt & Home, Bronies galerie. Ask me.
Upravit Smazat Odpovědět Citovat Ohlásit
Tak jsem narazil na pěkné videjko z VLT (Very Large Telescope). Za šestnáct let se jim povedlo udělat časosběrný snímek centra galaxie a lokalizovat černou díru v jejím středu.


Elevea zdejší, Elevea webový
Ten, kdo historii nezná, je nucen ji opakovat. Ten, kdo historii nemaže, je nucen ji vysvětlovat.
Sborník, sborník, sborník!
Odpovědět Citovat Ohlásit Varovat
Zamyšlení nad světlem:

Intenzita světla klesá s druhou mocnicnou vzdálenosti. To by se dalo snadno vysvětlit, pokud by foton byl částice (pokud těleso vyšle konečný fočet částic rovnoměrně všemi směry, resp. nakreslíte si od něj přímky jakožto trajektorie, jejich vzdálenost mezi sebou poroste se vzdáleností od tělesa).

Člověk by asi předpokládal, že když by těleso přeneseně vytvořilo obraz 100x100 pixelů, a já bych stál daleko od něj, zachytil bych jen malou část této matice, např. jen 10x10 pixelů. Ale jak vidno, je fuk jak daleko od televize nebo plátna v kině stojíte, vždy ho vidíte úplné, jen menší. To, že něco vidíte malé jen dané jen tím, že jste moc blízko, a máte omezené pole výhledu.

Jak je možné, že Galaxie vzdálené miliardy světelných let vidíme sice slabě, ale ostře a hlavně kompletně, jako kdyby nejen poslaly přesně naším směrem svůj kompletní obraz, ale zároveň tak, aby byl zaostřen zrovna v okolí naší planety?

Je to dané tím, že v tomto případě se světlo chová jako vlnění?

Na onom zajímavém astro webu jsem ještě narazil na články o cestování časem, nekonečnu, atd.


Cestování časem:

"Relativistická dilatace času ve STR :
Pozorovateli, pohybujícímu se vysokou rychlostí blízkou rychlosti světla ubíhá čas pomaleji než referenčnímu "klidovému" pozorovateli, takže může i velký časový interval v klidové vztažné soustavě překlenout za podstatně kratší interval vlastního času, tj. "cestovat do budoucnosti" klidové referenční soustavy."

Ano, to dává smysl. V černé díře tedy čas neplyne, resp. je nekonečně zpomalen, protože všechny částice mají tak obrovskou energii, že cestují přinejmenším rychlostí světla (možná i rychleji, to nikdo neví, každopádně černá díra porušuje jeden z pilířů standardního kosmologického modelu, který praví, že VŠUDE ve vesmíru platí známé fyzikální zákony stejně), nehledě na to, že ho stejně není možné jak měřit (zevnitř soustavy).

Cestování do minulosti je předpokládáno za zakázané. Což je i můj názor (neexistuje žádný záznam předchozího stavu, který by šlo obnovit - kdyby to šlo, jak by fungovalo, že by jeden cestoval o 1 rok zpátky a zničil planetu, a druhý by cestoval o okamžik déle, tedy více do minulosti, a zničil ji taky?).

Gravitace deformuje prostoročas, a tedy i čas samotný (je pouze 4. rozměr ve 4D prostoru). Prakticky ale ještě přesně nechápu gravitaci (to, že se přitahují dvě částice smysl dává, ale je trochu těžko představitelné, že pokud spojíte 2 částice, vzroste jejich gravitace možná i více než 2x, protože se zvětšuje jejich dosah - a plocha koule je úměrná mocnině vzdálenosti - nebo resp., možná že gravitace má nekonečný dosah, ale jde o to, že více částic pohromadě má větší vliv než méně, tudíž kdyby ve vesmíru byly jen 2 atomy 100 miliard sv.let od sebe, přitáhly by se časem k sobě taky (?)).

Ano, očividně ne zcela chápu, co gravitace je, takže to je možná zcestné, ale hodlám to co nejdřív napravit Ajsmug

"Hodiny umístěné v gravitačním poli se zpožďují vůči stejným hodinám umístěným mimo pole (resp. v místě se slabším polem)."

Protože hodiny jsou vlastně jen mechanické zařízení (byť by šlo o atomové hodiny - i pohyb elektronu po orbitalu lze do jisté míry chápat jako mechanický pohyb).

Z toho vyplývá, že stroje času existují již nyní - stačí se dostatečně dlouho udržet na orbitě černé díry (k lokálnímu vyrušení její gravitace, aby vás neroztrhala, je potřeba buď konkrétní rychlost na konkrétní dráze, a nebo vlastní gravitační pole - energii byste mohli získávat z vlastního pohybu a nebo z plynu, kterého by v okolí bylo dost). Jde ale pouze o cesty do budoucnosti (aniž byste tolik zestárli - resp. hodnota stárnutí je úměrná době, o kterou chcete letět v čase - při dostatečně krátkém časovém posunu v silném poli skutečně relativně nezestárnete proti svému okolí ani o fň - ani atomy neumí měnit svůj stav nekonečně rychle).

"Cestování časem do minulosti:
V principu to může umožnit složitá geometricko-topologická struktura prostoročasu:
Gravitace ovlivňuje jak běh času, tak i prostorová měřítka a proporce. V takovém globálně zakřiveném prostoročase se mohou vyskytovat jakési "zkratky přes prostoročas", které umožňují pozorovateli v jistém smyslu "předběhnout" světelný paprsek a "cestovat" zpět do minulosti. Přitom lokálně vše běží podle STR, rychlost světla není nikde překročena.
Je to podobné, jako když námořník plující zde na Zemi po oceánu stále směrem vpřed může po čase zjistit, že se vrátil do místa odkud vyplul. Při pohybu v zakřiveném prostoročase může v principu pozorovatel po čase zjistit, že se dostal nejen do výchozího místa, ale že znovu "navštívil" událost ze své minulosti, i když lokálně ze svého pohledu po celou dobu jeho čas tekl směrem do budoucnosti."

Nemyslím si. To, že v některé části vesmíru plyne čas "obráceně" neumožňuje vrátit se v čase v té části vesmíru, kde plyne normálně. I kdyby se podařilo obrátit tok času, nebude "minulost" stejná jako byla, půjde pouze o jinak chápanou budoucnost. Jinými slovy, vesmír by se teoreticky mohl začít hroutit zpět do velkého křachu, tudíž by běžel čas "obráceně" (v globálním meřítku, ne lokálně), ale je nulová šance, že by za 70 let od teď zase po Zemi kráčel Vermacht v čele s Hitlerem.

A cestování do minulosti a paradoxy (např. zabití vlastních rodičů)?:

"Tyto podivné, ba "patologické" důsledky cestování časem vedou přirozeně ke snaze najít mechanismy, které by zabránily prostoročasovým událostem "dělat takové hlouposti". S.Hawking vyslovil hypotézu nazvanou "princip ochrany chronologie", který by kauzální smyčky zakazoval ."

Nevidím důvod, proč by vesmír měl něco povolit a něco "zakazovat". Nejjednodušší vysvětlení je většinou to nejsprávnější, takže cestování časem do minulosti jednoduše není fyzikálně možné. Ani v černé díře. Byť v ní čas neplyne, částice se pohybují. A stav, ve kterém budou v následujícím okamžiku bude jediným možným, přitom současný stav (v čase budoucím půjde o čas minulý) přestane být definován (zmizí, nebude existovat, v opačném případě by bylo nutné každý okamžik někam ukládat, a i kdybychom vyloučili princip klonování každého rozhodnutí, velikost vesmíru by se v každém dalším kroku zdvojnásobila - vytvořil by svůj klon - proč by to dělal?).

"1.možné východisko: Self-konzistentní synchronizace - negace "svobody vůle"
Logické paradoxy a spory s principem kauzality při cestování časem vznikají jen za předpokladu "svobody vůle" - že příslušný subjekt může podle svého rozhodnutí udělat v principu jakýkoliv zásah do běžících dějů. V případě, že by svoboda vůle neexistovala (a v klasické fyzice opravdu nic takového neexistuje), nemuselo by dojít ke sporu s principem kauzality: cestovatel časem minulost nemění, protože byl imanentně vždy její součástí (může minulost naplnit, nikoli ji změnit). Vesmír si lze představit jako "hotovou" a jedinečnou 4-rozměrnou varietu, do které jsou jednotlivé světočáry již "zakomponovány". Z tohoto pohledu všechny události na uzavřené časové světočáře by mohly být již "synchronizovány" tak, že by na sebe vzájemně působily bezesporně v uzavřeném cyklu - byly by self-konzistentní."

Už takhle, jak to je napsané, to je blbost Pinkiesmile Tohle je kreacionismus a ne věda, vesmír se nechová podle nějakého určitého důvodu/záměru. Pokud by se bránil své změně, proč by nezabránil svému zániku?

"2.možné východisko: Koncepce mnoha vesmírů
Určitou možnost, jak obejít spory a logické paradoxy při cestování časem, by mohla představovat i Everettova a Wheelerova kvantově-mechanická hypotéza "mnoha světů" [79] (je diskutována i v §5.7 "Antropický princip a existence více vesmírů"), podle níž vesmír neobsahuje jen jedinou unikátní historii světa, ale mnoho historií paralelních. Vždy, když dojde k nějaké interakci (či z hledika pozorovatele k "rozhodnutí"), dojde k "rozvětvení historie" do různých vesmírů. Pokud cestovatel časem odletí zpět do minulosti a změní tam svou historii (třeba zabije svou matku před svým narozením), dojde k "odbočení" na jinou historii v příslušném vesmíru, který bude paralelně koexistovat s původním vesmírem - cestovatel se vlastně přesune do jiného vesmíru, kde bude součástí změněné historie."

Už v současné době je proti logice představa nekonečnosti vesmíru co se týče prostoru (myslím tím vesmíru jako celku, nikoliv té části, kde je zrovna hmota/energie). A teď si vezměte, že byste v každém okamžiku (tiku atomu) vytotvořili (téměř) nekonečno dalších kopií. Víte, kolik energie a hmoty by se muselo udržovat v aktivním stavu? Proti tomu by energie jednoho velkého třesku bylo velké NIC.

Jediné, kde lze cestovat do minulosti, je atom. Protože jakožto částice se chová téměř digitálně, a tudíž pokaždé, když elektron dokončí 1 oběh po stejném orbitalu, tak se vlastně vrátil zpět do minulosti (360 stupňů = 0 stupňů). Resp. částice jako celek bez započtení okolního vesmíru má jen určitý počet stavů, mezi kterými cykluje, takže se čas resetuje prakticky neustále. Neumí sice vrátit čas, ale stačí chvíli počkat, a budete opět na "začátku".


Jako, musím říct, že zatímco na počátku jsem měl určitou představu o vesmíru založenou na kombinaci faktů a dojmů, teď jsem sice spíš plný faktů, ale nemůžu říct, že bych o tom měl víc jasno. Vlastně, jsem si jistý ještě méně než na začátku, a standardní kosmologický model, který jsem tehdy bral jako fakt, mi začíná připadat čím dál tím víc ne možná jako nesmysl, ale jako paskvil.

Temná energie? Pinkiesmile
http://www.mcpsonline.org/images/f/f3/An...artoon.jpg


V dokumentu "Jak funguje vesmír" se zmiňovaly bílé díry. Pokud je pravda, že černá díra skutečně vyúsťuje na jiné části vesmíru, a tedy funguje jako místní velký třesk, jak jsem částečně předpokládal, je to docela dobrá teorie zajišťující recyklaci hmoty a energie, a navíc takovou, která by mohla (alespoň částečně) smést ze stolu potřebu temné energie, neboť rozšiřování vesmíru by způsobovaly jety z bílé díry. Červený posuv nemusí být nutně důsledkem zrychlující expanze, dokud je ve hře nejasnost toho, z čeho je složené vakkum (dokud se nevyvrátí, že nemůže způsobovat posun samo o sobě podobně jako vzduch - ostatně, atmosféra je složená z vodíku a kyslíku. Vodík je nejhonější prvek ve vesmíru. Co když způsobuje posuv v menší míře i sám o sobě?

Červenání světla průletu atmosférou ale samozřejmě není dané tím, že by se měnila jeho vlnová délka, ale tím, že vzduch (potažmo prach) rozptýlí světlo větší vlnové délky (ne že by ho přímo pohtil nebo změnil) - ostatně to je také důvod, proč hvězdy v mračnech prachu pozorujeme hlavně jen přes IR.

Červený posun je navíc zřejmě lineární, tj. na stejnou vzdálenost je přibližně stejný - pokud by expanzi vesmíru způsobovala temná energie, musela by její hustota být skutečně všude konstantní, jinak by se expanze v určité části chovala jinak rychle, a i drobná odchylka by se v dostatečně velké vzdálenosti naakumulovala, a pro vesmír (mimo singularitu) není moc přirozené, aby byl homogenní). V našem vesmíru (resp. v naší části prostoru) by se ale zřejmě nejbližší bílá díra musela nacházet nejméně 14 miliard světelných let od nás (protože jsme zatím žádnou nenašli). Je možné, že některé záblesky gama, které registrujeme, nemusí být ze supernov, ale z tohoto jetu.
DeviantArt & Home, Bronies galerie. Ask me.
Upravit Smazat Odpovědět Citovat Ohlásit
Martine, co se týká toho světla, máš vůbec představu, kolik fotonů k nám ze vzdálené galaxie proudí i v případě, že je skutečně sakra daleko? Astronomové navíc dnes umí neskutečnou věc - dokáží zachytávat světlo foton po fotonu, celé měsíce, když se dalekohledem koukají na jedno místo. U nejvzdálenějších galaxií trvají expozice celé měsíce, kdybychom byli ochotní zamířit dalekohled na určité místo na obloze na fakt dlouho, nebude problém vytvářet fotku celé roky. To ale není třeba, protože jsme nalezli galaxie, které jsou staré pár stovek milionů let po vzniku vesmíru.

Poznámka k zákonům: To, že pozorujeme podivné chování hmoty za pro nás speciálních situací znamená jen to, že náš popis je speciální a nevztahuje se komplexně.
Dosah gravitačního pole je velká hádanka. Zatím se předpokládá, že má nekonečný dosah. Je to vlastně něco úžasného, když jeden jediný atom ve vašem těle ovlivňuje svojí gravitací celý vesmír. Kdyby byl náš vesmír simulací, výkon počítače, jež by ji řídil, by musel být ohromující. Kdo ví, třeba kvantové chování je jen důsledkem zjednodušení při výpočtu Twilightsmile.
K černé díře bych se moc nepřibližoval. Poblíž horizontu událostí jsou už slapové síly tak drsné, že drtí protony na kvarky a strhávají elektrony z orbitalů. Fakt humus. Takže pár kilometrů dál je stále schopná slapově rozbít předmět velikosti člověka i když je na orbitalu.
S tím atomem a návratem do minulosti nemáš pravdu. Oběh po orbitalu není tak plynulý jako oblet družice, která letí po kruhové dráze. Orbital se tomu říká právě proto, že to není kružnice. Fakticky se elektron nedostane do stejné pozice víceméně nikdy, protože zároveň se mění jádro atomu. Proč si myslíš, že se na kvarky aplikuje strunová teorie? Twilightsmile Teď už asi tušíš. Atom je prostě hodně neklidné místo, které dostaneš do klidu jen v jednom případě - když ho schladíš na absolutní nulu.

Červený posun a lom světla jsou dvě odlišné věci. Červený posun byl dokázán následujícím způsobem: Světelné/radiační spektrum není spojité. Vezmi nějaký druh jednoduchého světla, například spektrum žárovky, a rozlož jej na hranolu. Vytvoří ti duhu. Můžeš ale vzít další hranol a rozkládat ho dál. Když to uděláš hodněkrát za sebou, zjistíš, že spektrum není spojité, ale že se rozloží na jednotlivé čáry.
Světlo totiž vzniká zajímavým způsobem - elektron přeskočí z energeticky vyššího orbitalu na energeticky nižší a přebytečnou energii vyzáří ve formě energetického elektromagnetického kvanta, fotonu. Švanda začíná v okamžiku, když si uvědomíme, že počet kombinací přeskoků mezi jednotlivými orbitaly je konečné číslo. Například spektrum vodíku má čáry vypadající takto:
[Obrázek: vodik.jpg]
a je pro vodík specifické.
No a jeden vědec, který kdysi dělal spektrum jedné vzdálené galaxie ty čáry našel, ale na úplně jiných frekvencích. Tehdy si uvědomil, že se i na světlo se vztahuje doplerův efekt, kdy frekvence vlnění u vzdalujícího se předmětu klesá. Protože světlo se tímto stává červenější (zatímco zvuk je hlubší) dostal tento jev jméno "rudý posuv".
Lom světla v atmosféře je to, co nám dává překrásné červánky. Protože světlo přechází z řidšího prostředí do hustšího v úhlu, červená barva snáze prostupuje atmosférou, zatímco modrá a fialová se rozptýlí. Proto přes den vidíme modrou oblohu - je to přebývající lomené světlo z oblastí, kde mají červenou oblohu.
Jinými slovy, rudý posuv a lom světla jsou původem úplně jiné jevy, i když naoko se mohou zdát podobné (buď rád, že nezačnu rozebírat čerenkovovo záření Rainbowlaugh ).
Elevea zdejší, Elevea webový
Ten, kdo historii nezná, je nucen ji opakovat. Ten, kdo historii nemaže, je nucen ji vysvětlovat.
Sborník, sborník, sborník!
Odpovědět Citovat Ohlásit Varovat
Představu o počtu atomů teda určitě nemám, ale jen mi nejde do hlavy, že když k nám dorazí tolik fotonů, že z toho dokážeme složit původní ostrý obraz, tak asi přenos obrazu ve vesmíru nebude fungovat na principu LCD projektoru (pixel se na větší vzdálenost zvětšuje, tudíž k rekonstrukci původního obrazu by byl potřeba s rostoucí vzdáleností čím dál tím větší teleskop. A hlavně, kolik teda fotonů musí být přímo u zdroje? Skládání snímku jsem pochpopil, že stejně jako u delší doby expozice jednoduše čím déle chytáš světlo, tím jasnější objekt bude. Leda že by jsi to myslel ve stylu, že namíříme teleskop na galaxii v době, kdy bude na Zemi jaro, pak v létě, pak na pozdim, a tím získáme kompletnější obraz (teleskop o R=160 mil.kilometrů).

Pokud je tomu skutečně tak, že síla jednoho atomu v základu obsáhne gravitačně celý vesmír, tak je to ještě divnější než se původně zdálo Pinkiesmile Snad to dneska doženu, co se týče znalostí (v současné době zpaměti vůbec nechápu, jak se vlastně dvě tělesa ve vesmíru přitahují, ale to je jen věc Googlu).


U větších černých děr údajně tak silné slapové jevy možná nejsou (ale jestli tím nebylo myšleno, že musíte letět do ní, a ne být na orbitě. Pak by to prakticky bylo jedno, jestli vás roztrhá a nebo zahučíte vcelku).

Jenom dotaz, okolo černé díry je orbit. Ne orbital. (?) Nechci poučovat, jen abych si nevsugeroval do hlavy nějakou blbost Ajsmug

Atom: Aha, zase o něco moudřejší. Já původně myslel, že je atom digitální jen po stránce energetických hladin (orbitalů). Strunová teorie jde v současné době zcela mimo mě (a ještě nějaký čas tak zůstane) Pinkiesmile

Červený posun a lom světla: ano vím, sice včera mi to ještě nedošlo, když jsem to psal, ale dneska jsem to už zjistil naštěstí včas (než jsem ze sebe udělal blbce), tak jsem se o tom zmínil. Spíš jsem to chtěl použít jako příklad.

Já neříkám, že červený posuv neexistuje, jen zatím moc nevěřím "implikaci vidíme červený posun -> vesmír se musí rozpínat -> existuje temná energie, která ho rozpíná". když experimentálně jsme ověřili to první, to druhé se jen domníváme (byť to může být třeba i pravda, ale nemusí to platit v celém vesmíru), a to třetí je přání otec myšlenky. Kdysi tu zaznělo že věda/fyzika není demokracie. Kosmologie ale je. V současné době platí to, na čem se dohodla většina.

Čerenkovovo záření raději nevysvětluj, beztak bych ho nepochopil Pinkiesmile, byť na první pohled vypadá jednoduše jako prostý součet vektorů (vln). I rychlost vyšší než světlo je jasná jako facka, stačí mít prostředí, ve kterém se světlo pohybuje pomaleji. Proti tomu je šíření světla vesmírem pro mne pořád španělská vesnice (červený posun funguje jen pokud je světlo vlna, intenzita jen pokud je to částice, ostrost obrazu zatím nechápu vůbec).
DeviantArt & Home, Bronies galerie. Ask me.
Upravit Smazat Odpovědět Citovat Ohlásit
No, oni vědci z velkých vzdáleností nezachycují zrovna dvakrát ostrý obraz. Spíš jsou to takové tečky. A to ještě máme štěstí, že jde o kvasary, jež jsou svými jety namířené přímo na nás.

Orbit je žvejkačka nebo anglikanismus. A taky oběžná dráha. Orbital je dráha elektronu v energetické hladině. Máš pravdu, občas to použiju blbě. Nenech se zmást. Je to stejný jako meteor a meteorit. Vím, čím se liší, ale nevím, co je to.

Pokud jde o rudý posuv, tak vychází z teorie dopplerova efektu. Ten se běžně používá pro měření rychlosti jako policejní radar (umíme to měřit přesně; u policajtů je nepřesnost způsobená jinými důvody), ale taky tak zjišťujeme například posun hvězdy způsobený oběhem planety, což už je hodně velká přesnost. Tady dochází k posunu jak do rudého, tak do modrého směru. Je to tedy teorie ověřená. Rudý posuv u kvasarů je skutečně veliký.
Ten fígl je založen na teorii, že nic nemůže letět rychlostí stejnou nebo vyšší jak světlo. U světla nám vzniká problém - Co se stane, když těleso letí opravdu vysokou rychlostí a vyšle ve směru letu paprsek? Nastupuje teorie dopplerova efektu, kdy pozorovatel na objektu vyšle rádiový signál, ale pozorovatel v klidu (samozřejmě relativním) vidí rentgenové záření. Tady mám ovšem já osobní problém, protože rentgenové záření může mít problém při průchodu některými předměty, zatímco rádiový signál může projít skrz. To si ještě budu muset najít Twilightsmile.
Elevea zdejší, Elevea webový
Ten, kdo historii nezná, je nucen ji opakovat. Ten, kdo historii nemaže, je nucen ji vysvětlovat.
Sborník, sborník, sborník!
Odpovědět Citovat Ohlásit Varovat
To je pravda, že z prvních galaxií vidíme spíš mazanice, ale i relativně dost daleké galaxie (řádově miliardy světelných let vidíme) dost ostře, až mi to nedává smysl (skoro jako kdyby galaxie vysílala svůj kompletní obraz jako jeden paprsek, ale všemi směry.. a nebo se cosi divného děje se světlem v určité vzdálenosti od zdroje.. mísení vln?)

Meteor, Meteorit, Meteorid - vítej do klubu Pinkiesmile

Vím, vím.. Doplerův efekt je naštěstí ve sféře mého chápání Pinkiesmile I modrý posuv (to jsem kudodivu akceptoval už jako dítě), ale i když by můj mozeček rád akceptoval alespoň rozpínání vesmíru, děsně mu vadí, že je urychlované.

Jj, taky jsme řešili takové ty blbiny, jako člověk který letí rychlostí světla a posvítí si v kabině baterkou, co se stane? Pinkiesmile To, že se rádiový signál mění na gamma je dané vlastně tím, že já doháním původní signál a nové vlny nepřidávám za ty původní, ale defakto je hážu do těch původních, takže výsledek je kratší vlnová délka = větší frekvence.

Pokud jde o tu blokaci, vím, že když třeba UV nebo gamma světlo nemůže projít prachem, tak svou energii předává tomu prachu, a ten pak září na IR. Ale s tou blokací by mne to také zajímalo. Vím, že čím větší frekvence má signál, tím víc atomů je mu třeba postavit do cesty, aby ho to pohltilo. Proto viditelná světlo skrz zeď neprojde, ale gamma ano. Ale jak to, že zase projde rádio, které má delší vlny než světlo? Neprojde ani IR, ale ve svém důsledku by se stěna měla zahřívat, takže na druhé straně bude emitovat IR obraz toho, co jí na druhé straně zahřívalo. Musím si to najít Pinkiesmile Já si to původně představoval, že čím delší vlna, tím méně je náchylná na to, že jí atom pohltí (podobně jako menší frekvence se hůř ruší vyšší frekvencí - čím menší frekvence přenosu, tím spolehlivější přenos), ale to by zase nefungovalo na gamma..

Takže rádio vs. světlo vs. zeď / prach je vyřešeno: http://www.fnal.gov/pub/science/inquirin...mikep.html Skutečně to závisí na velikosti vlny vs. velikosti atomu. Teď ještě zdůvodnit gamma (možná to zase bude souviset s energií - že gamma se prostě pohltit nenechá a vyrazí atomy ze zdi a tak projde taky, ale možná s nižší energií, tudíž čím silnější zeď, tím bezpečnější to za ní bude).

Tak fakt jo https://answers.yahoo.com/question/index...6032313407 Gamma se jednoduše zdí "probourává" podobně jako dělník kladivem. Čím větší zeď, tím spíš unaví a když už skrze ní proleze, neskolil by ani mouchu. Sakra, dneska mi to nějak pálí Rainbowlaugh Sice ještě přesně nevím, zda jen projde méně paprsků (stejná frekvence, ale menší intezita) a nebo projde slabší záření (stejně paprsků, menší frekvence, menší energie), ale nejspíš to druhé.

Takže dáno nějak dohromady, silná vrstva prachu paradoxně může propustit rádio (vlna je dost velká na to, aby prošla mezi atomy), ale ne gamma (gamma se sice snadno probourá prachovým zrnkem (trochu ho ohřeje), ale pokud jich má před sebou 500 milionů kilometrů, asi z toho moc mít radost nebude Pinkiesmile )

No jo, ale proč neprojde rádio teda celou planetou? Pinkiesmile

Nejspíš to asi bude zase souviset s energií. Tudíž rádio asi neprojde, když ho pustíte skrze víc zdí (teda asi, to bych měl jakožto elektrotechnik vědět Pinkiesmile no, nevím, asi málo poslouchám rádio). Tudíž AM rádio projde tam, kam třeba FM ne, ale bude slábnout. Teoreticky tedy sice extra dlouhá vlna může projít celou planetou, ale má už zezačátku tak málo energie, že "zmizí" prakticky už někde v jejím povrchu.
DeviantArt & Home, Bronies galerie. Ask me.
Upravit Smazat Odpovědět Citovat Ohlásit
Když budeš mít rádiovou vlnu, jejíž vlnová délka je rovna dvojnásobku průměru planety, tak projde "okolo" planety. Když máš gama záření, jež má vlnovou délku menší, jak jádro atomu, tak prostě většinu atomů mine.

Tak mě napadá, že když budeš mít gamma záření, jež bude obsahovat energii vesmíru, tak bude nedetekovatelné, stejně jako rádiová vlna s teoretickou energií nula. Hm, takových virtuálních fotonů může být kolem nás spousta Twilightsmile.
Elevea zdejší, Elevea webový
Ten, kdo historii nezná, je nucen ji opakovat. Ten, kdo historii nemaže, je nucen ji vysvětlovat.
Sborník, sborník, sborník!
Odpovědět Citovat Ohlásit Varovat
To ano, ale takový signál je je asi víceméně k ničemu, i kdyby existoval (jak velká anténa by asi byla potřeba k jeho zachycení?). Když rádio má vlnovou délku řádově v metrech.

Není to obráceně? Gamma záření s délkou větší než atom? Kdyby bylo menší, tak by spíš většinou do atomu vrazilo (na druhou stranu, většina atomů nemá takovou kapacitu, aby ho "zastavila" sama o sobě).

Gama záření, teoreticky, s energií vesmíru by bylo skutečně nedetekovatelné. Resp. bylo by, ale jen jednou Pinkiesmile Cokoliv, co by mu stálo v cestě, by se muselo rázem "vypařit". Možná včerně černých děr..

Teoreticky možná i rozpínání vesmíru by mohlo generovat vlny o dost slušné délce (prakticky nedetekovatelné).
DeviantArt & Home, Bronies galerie. Ask me.
Upravit Smazat Odpovědět Citovat Ohlásit
Tak jsem si něco pročítal o té gravitaci..

"Gravitace, gravitační interakce je univerzální silové působení mezi všemi formami hmoty a právě tím se odlišuje od všech ostatních interakcí. Gravitační interakce je nejslabší ze základních interakcí, má nekonečný dosah a je vždy přitažlivá. Nejvýznamněji tedy působí na objekty o velké hmotnosti (makrosvět). Pro malé rychlosti a slabá pole se k popisu gravitační interakce používá, kvůli jeho jednoduchosti a relativní přesnosti pro malé rychlosti, Newtonův gravitační zákon. Pro silná pole a velké rychlosti (relativistické, blížící se rychlosti světla) se používá k popisu gravitace obecná teorie relativity (platí i pro slabé pole a malé rychlosti). Hledaná kvantová teorie gravitace předpokládá částici zvanou graviton jako další elementární částici."

"Gravitační síla ubývá se čtvercem vzdálenosti od tělesa, které ji vyvolalo."

Tzn. že sice působí na nekonečnou vzdálenost, ale pak se limitně blíží nule. Gravitační pole teda má svůj konec jen teoreticky.

"Za jeho hranici se obvykle považuje místo, kde přestává být měřitelné, či začíná převládat gravitace jiného tělesa nebo těles."

"Pokud se těleso nachází v gravitačním poli jiného tělesa, pak mu klasická mechanika přiřazuje určitou potenciální energii, která se označuje jako gravitační potenciální energie."

"Představa zakřiveného prostoru často vzbuzuje dojem, že křivý prostor je vložen do vícerozměrného rovného prostoru. Matematický popis OTR však takové vložení nepotřebuje. Vlastnosti časoprostoru jsou určeny tak, že je v každém jeho bodě definován metrický tenzor a takto vymezeno tzv. metrické pole. Metrický tenzor je soubor deseti bezrozměrných geometrických veličin, který určují metriku v daném prostoru, tzn. způsob, jakým se v dané části prostoru počítají zobecněné vzdálenosti - intervaly - mezi body časoprostoru - událostmi."

"Jedním z nich je existence šíření změn gravitačního pole - gravitačních vln, které se pohybují rychlostí světla."

"Kvantová teorie pole (KTP) nezahrnuje gravitaci, protože se to zatím nikomu nepodařilo, ačkoli se o to fyzikové snaží již desítky let. Gravitace je od ostatních přírodních sil natolik odlišná, že je neslučitelná se současnou KTP. Nicméně se běžně za výměnnou částici považuje zatím neobjevený graviton se spinem 2."

Úžasné. Kam se člověk koukne, všude v teoriích zeje nějaká díra Pinkiesmile

"V teorii strun je graviton jen jedním konkrétním druhem vibrace struny. Gravitační pole je potom spojeno se zakřivením časoprostoru pomocí ztotožnění struktury časoprostoru s obrovským množstvím podobně (koherentně) vibrujících strun. Časoprostor se tedy dá představit jako tkanina zhotovená ze strun. Gravitace je pak totožná se zakřivením této tkaniny."

Je fakt, že z něčeho vakuum být musí.

"Zajímavostí gravitačního pole Země je to, že tíhové zrychlení roste s hloubkou i několik kilometrů pod jejím povrchem. Je to způsobeno tím, že povrchové vrstvy mají nižší hustotu, než jádro. To měřením zjistil George Biddell Airy už v 1. polovině 19. století. Pokud by byla Země homogenní koulí, tíhové zrychlení by lineárně klesalo s hloubkou."

Trochu mi teď nejde do hlavy, co jsme se učili, tedy že rychlost pádu tělesa k povrchu Země, pokud bychom zanedbali jeho tvar a tedy odpor vzduchu, nezávisí na jeho hmotnosti. Přitom ale čím jsou tělesa hmotnější, tím se přitahují rychleji - resp. náraz je ve vyšší rychlosti (dvě zrnka prachu se ve vesmíru spíš spojí než srazí, ale kulička padající do atmoféry Země bude padat pomaleji než tatáž kulička, která bude padat do Jupitera. Tzn. že kdyby se setkala dvě tělesa o velikosti Země, srazila by se stejnou rychlostí, jako kulička narazivší do Země, nebo by se rychlost zvýšila, nebo spíš prakticky zpomalila opět na úroveň dvou zrnek prachu? Samozřejmě za předpokladu, že by tyto dvě planety nebyly už zpočátku na kolizním kurzu s určitou rychlostí. Mohlo by to být tím, že více hmotné těleso je "usazené" v prostoru pevněji než méně hmotné (deformuje ho víc, podobně jako když zaboříte auto do bahna a navijákem se ho budete snažit vytáhnout pomocí lana uvázaného k pampelišce?), a tudíž dvě stejně hmotná tělesa se přitahují velmi málo, nezávisle na jejich hmotnostech? To by vysvětlovalo, jak okolo sebe mohou například obíhat dvojhvězdy (resp. kolem společného těžiště). To by ale znamenalo, že vakuum není tak prázdné jak by se mohlo zdát (temná hmota?).
DeviantArt & Home, Bronies galerie. Ask me.
Upravit Smazat Odpovědět Citovat Ohlásit
Zákony gravitace se sice vykládají jako Newtonovy a Einsteinovy, ale před nimi byl ještě Galileo Galilei. Ten definoval pojem gravitační zrychlení (i když ho přesně nezměřil, protože neměl stopky). Pak přišel Newton a upřesnil to na gravitační působení dvou těles. Nakonec Einstein vytvořil univerzální vzorce, které platí za všech nám známých podmínek.
Když si vezmeš Newtonův gravitační zákon, tak ten se přímo nezabývá zrychlením, ale silou, jakou se dva předměty přitahují. Prostě si vem kilovou cihlu a řekneš, že přitažlivost působí silou 100N (přibližně tuším). Když vezmeš dvě, přitažlivá síla mezi zemí a dvěma cihlama působí silou 200N. Zákon je v pořádku Twilightsmile. Gravitační zrychlení se samozřejmě při svázání dvou cihel dohromady taky mírně změní, ale poměr velikosti země a cihel je tak veliký, že není prakticky rozdíl mezi zrychlením, které udílí jednomu atomu nebo dvěma cihlám.
Elevea zdejší, Elevea webový
Ten, kdo historii nezná, je nucen ji opakovat. Ten, kdo historii nemaže, je nucen ji vysvětlovat.
Sborník, sborník, sborník!
Odpovědět Citovat Ohlásit Varovat
Aha, takže to vlastně bylo jen zjednodušení v rámci výuky. Pokud pustím z věže autobus nebo 1 kg závaží, dopadnou přibližně za stejnou dobu, ale kdybych hypoteticky z dostatečně velké věže pustil dejme tomu 100 km asteroid, měl by dopadnout rychleji.. (?)

Někde jsem četl, že pokud uvažujeme, že padá těleso k Zemi, tak skutečně na hmotnosti záleží, ale ve skutečnosti padají obě tělesa do společného těžiště, potom na velikosti nezáleží (čím je větší druhé těleso, tím je těžiště dál od středu Země).

Tudíž asi to, že do koule o velikosti Země naráží asteroidy větší silou než sami do sebe je dané tím, že má Země jednak větší "g", a jednak před nárazem těleso urychluje delší dobu (u Jupiteru, který je plynný, to platí obzvláště), což zase souvisí s tím, že větší tělesa mají větší dosah gravitačního pole (navíc ag=9.82 m/s je až u povrchu).
DeviantArt & Home, Bronies galerie. Ask me.
Upravit Smazat Odpovědět Citovat Ohlásit
Martin Napsal(a):jen mi nejde do hlavy, že když k nám dorazí tolik fotonů, že z toho dokážeme složit původní ostrý obraz

Prečo by sme nemali vedieť vytvoriť obraz? Asi si niečo zle predstavuješ.
Vône kvarkov sú izospin, projekcia izospinu, podivnosť, pôvab, krása a pravda.
Odpovědět Citovat Ohlásit Varovat
Fahu, to bude jenom asi zase můj problém s chápáním světla jako částice/vlnění. Můj podiv je totiž nad tím, že je defakto jedno, jak daleko a kterým směrem se od zdroje světla postavím. Vždy se světelné paprsky ze zdroje protnou zrovna na sítnici mého oka (nebo na zrcadle dalekohledu, což není až tak důležité - co je rozdíl 50 metrové zrcadlo vs. několika centrimetrové oko, když stejně ostře složím obraz, který vysílá fotony 5 km odemne a 8 miliard světelných let ode mne).

Samozřejmě beru, že každý světelný bod se vesmírem šíří jako vlnění všemi směry (pokud není polarizován), ale jak oko pozná, že zrovna tato vlna patří pixelu na souřadnici [x,y] ? Pinkiesmile
DeviantArt & Home, Bronies galerie. Ask me.
Upravit Smazat Odpovědět Citovat Ohlásit
Čočka v oku způsobí to, že ti na jedno místo na sítnici doletí světlo jen z jednoho směru. Teda skoro. Představ si to na dírkový komoře, to je nejjednoduší. Díky ní uděláš za původní plochou, rovnoměrně osvětlenou ze všech směrů, obraz okolí.
drunken mantis grabs your ass
Odpovědět Citovat Ohlásit Varovat
Čo povedal Zmok. A ešte doplním, že väčšie ďalekohľady sú lepšie, lebo zachytávajú viac svetla a teda vidia aj slabšie zdroje svetla.
Vône kvarkov sú izospin, projekcia izospinu, podivnosť, pôvab, krása a pravda.
Odpovědět Citovat Ohlásit Varovat
Děkuji za přednášku, ale já rozumím principu oka/čočky. Každý bod v našem okolí (teda atom) k nám vysílá odražené světlo (v případě IR přímo generované). Světlo se z něj šíří jako vlna a když dosáhne lidského oka, to složí obraz tak, že je oko koule, a tudíž každá vlna na jeho povrchu vytvoří bod. Kdyby nebylo oko kulaté, ale dokonale rovné, viděli bychom jen minimální prostor před námi (světlo, které by bylo shodné s naším pohledem). Kdyby bylo vyduté, viděli bychom v ideálním případě zrcadlově.

Spíš mi jde o to, jak se tyto vlny šíří vesmírem. Že si i na tuhle vzdálenost zachovávají dostatečný.. jak to říct.. profil, aby oko/čočka dalekohledu, poznala, které body jsou vlevo, které vpravo, atd.
DeviantArt & Home, Bronies galerie. Ask me.
Upravit Smazat Odpovědět Citovat Ohlásit
Prečo by to malo byť iné? Šošovka, zrkadlo fungujú rovnako či je predmet ďaleko alebo blízko.
Vône kvarkov sú izospin, projekcia izospinu, podivnosť, pôvab, krása a pravda.
Odpovědět Citovat Ohlásit Varovat
Já cirka tuším, jak to Martin myslí. Jen nevím, jak to přesně podat.
Jde o to, že vesmírný prostor je strašně řídký. Bavíme se o vakuu, které na Zemi neznáme. Kdyby se vzala veškerá hmota a rozprášila se v nekonečnu vesmíru po atomech, pořád bude prostupný pro světlo. Když nameleš pás asteoridů mezi Marsem a Jupiterem a v té omezené oblasti ho rozptýlíš, pořád bude prostupný pro záření. Oproti tomu hustota mezihvězdného prostoru je non plus ultra, prostě řídkost nad řídkost. No a mezigalaktický prostor je prostě prázdný tak, že když v kubíku prostoru potkáš atom, budeš mít fakt štěstí.
No a když si vezmeš, že skrz to pronikají miliony a miliony fotonů a v drtivé většině se prostě s ničím nesrazí a když náhodou jo, tak to je statisticky nevýznamné i na vzdálenosti milionů světelných let, pak se nediv, že k tobě prostě světlo doletí v nepoškozeném vektoru. Větší vliv na deformaci paprsku světla má spíš gravitace, než mezigalaktická hmota.
Nezapomínej samozřejmě na to, že fotony se mezi sebou takřka nemají šanci ovlivnit. Určitá šance tu je, ale je minimální, i když se pokusíš srazit dva vysokoenergetické gama fotony a dohromady mají dost energie na vytvoření páru elektron-pozitron.
Elevea zdejší, Elevea webový
Ten, kdo historii nezná, je nucen ji opakovat. Ten, kdo historii nemaže, je nucen ji vysvětlovat.
Sborník, sborník, sborník!
Odpovědět Citovat Ohlásit Varovat
No, spíš jsem měl na mysli tvar vlny jako takové..

Předpokládám teda, že se světlo vesmírem šíří jako vlnění. Pokud by se šířilo ve formě částic, musela by buď jejich hustota být nekonečná (aby každý pozorovatel bez ohledu na vzdálenost od zdroje mohl složit kompletní obraz) a nebo mi to nedává smysl (konečný počet částic šířících se po přímce od zdroje, byť původně všemi směry, musí nutně úměrně ke své vzdálenosti snižovat svou hustotu, a tudíž bez dostatečně velké paraboly nebude pozorovatel v určité vzdálenosti schopen složit kompletní obraz - a to se neděje, a prakticky by to i znemožnilo zjistit, který foton patří na kterou pozici v matrici obrazu).

   

Když se postavím do krajiny, poznám, které objekty jsou nalevo, napravo, protože od nich přichází vlna, která dopadne pod určitým úhlem na určité místo čočky (a to pouze paprsek přesměruje na sítnici - tady bych si uměl představit, že se světlo změní z vlny na částici). Teď pomineme, že člověk nemá tak široké periferní vidění, aby ostře zobrazil to, co jsem namaloval, ale dejme tomu.

Jenže čím dále jste od zdroje, tím víc jsou vlny rovnější, a tedy je obtížná hranice určit, co kam patří. Ano, galaxie zpočátku vesmíru už pozorujeme rozmazané, což je logické a dalo by se to předpokládat, ale čekal bych to mnohem, mnohem dřív (a ne až po miliardách sv.let)..
DeviantArt & Home, Bronies galerie. Ask me.
Upravit Smazat Odpovědět Citovat Ohlásit
No vidíš a to je přesně ono. Naše oko, potažmo čočka s detektorem, je tak přesná, že tu drobnou úhlovou odchylku dokáže rozeznat.
Elevea zdejší, Elevea webový
Ten, kdo historii nezná, je nucen ji opakovat. Ten, kdo historii nemaže, je nucen ji vysvětlovat.
Sborník, sborník, sborník!
Odpovědět Citovat Ohlásit Varovat
Martin Napsal(a):Předpokládám teda, že se světlo vesmírem šíří jako vlnění. Pokud by se šířilo ve formě částic, musela by buď jejich hustota být nekonečná

Nemusí byť nekonečná, iba veľmi veľká. Ako už Elevea spomenul, niektoré veľmi slabé zdroje sa môžu pozorovať aj fotón po fotóne.
Odporučil by som Ti nezaoberať sa dualizmom vlna/častica, to pri optike vôbec nie je potrebné uvažovať. Ak súdim podľa obrázkov tohto typu [Obrázek: Lens3.svg], tak sa v optike skôr považuje svetlo za častice. (Na druhú stranu, pri odvádzaní zákonu lomu a odrazu sa uvažuje vlna.)

Martin Napsal(a):Jenže čím dále jste od zdroje, tím víc jsou vlny rovnější, a tedy je obtížná hranice určit, co kam patří. Ano, galaxie zpočátku vesmíru už pozorujeme rozmazané, což je logické a dalo by se to předpokládat, ale čekal bych to mnohem, mnohem dřív (a ne až po miliardách sv.let)..

"Vlny budú rovnejšie" = "uhol medzi lúčmi bude malý". To je pravda, ale ten uhol tam stále bude, nemá ho čo narušiť. A ak sa nemýlim, tak galaxie z raného vesmíru pozorujeme rozmazané práve preto, lebo k nám z nich doletelo málo fotónov a máme neúplnú informáciu, a nie preto, že by sa obraz po ceste akosi narušil.
Vône kvarkov sú izospin, projekcia izospinu, podivnosť, pôvab, krása a pravda.
Odpovědět Citovat Ohlásit Varovat
(25.06.2014, 14:27)Fahu Napsal(a): Nemusí byť nekonečná, iba veľmi veľká.

To je jedna z možností, ale pokud hustota fotonů, které doletěly po pár miliardách letech je "velmi velká", jaká hustota by musela být v místě jejich vyzařování? Bráno čistě podle vzorce pro intenzitu jasu (což sice nemusí platit, ale beru to jako odpíchnutí) by to bylo dost slušné číslo:

Pokud E=I/(r*r) a E je "velmi velké", jaké by muselo být I? I=E*r*r. Samozřejmě intenzita jasu není daná hustotou fotonů, ale jejich energí, resp. počtem, kolik jich na danou plochu dopadne za určitý čas (pokud má materiál jistou světelnou kapacitu/setrvačnost - nepřesné pojmy).

Pokud by se totiž světlo šířilo jako částice, pak by při jiné než nekonečné výchozí hustotě muselo platit:

   

Tudíž jakýkoliv detektor dál od objektu by musel mít plochu tak velkou, aby zachytil všechny fotony tvořící obraz (včetně krajních).

Protože kompletnost obrazu nezávisí očividně na poloze pozorovatele od objektu, musel by objekt pro každé myslitelné místo ve vesmíru zaostřit proud fotonů, které by nesly jeho kompletní obraz. To by ale od objektu letěl nekonečný počet drah fotonů, a vznikl by chaos (který foton je levý a který pravý?).

Jak píšeš, z nejstarších galaxií k nám nedoletěly všechny fotony, ale přesto máme kompletní obraz.

Je zajímavé, že energie fotonu se u vlny přepočítá na intenzitu. Čím větší poloměr vlna má, tím menší počet fotonů za vteřinu z daného směru zachytíme, přesto každý z nich bude mít energii stejnou (kdyby nebyl červený posuv).

Jj, pokud beru světlo jako paprsek, resp. něco co vytvoří bod, je nejlepší ho brát jako částici (šíří se jen po přímce), ale jinak je třeba ho brát jako vlnu.

Foton se podle mne chová jako částice jen v prostředí, které není vakkum.

(25.06.2014, 14:24)Elevea Napsal(a): No vidíš a to je přesně ono. Naše oko, potažmo čočka s detektorem, je tak přesná, že tu drobnou úhlovou odchylku dokáže rozeznat.

No, oko spíš ne, ale jak říkáš: něco na naší technice není v pořádku, když je tak dobrá Pinkiesmile
DeviantArt & Home, Bronies galerie. Ask me.
Upravit Smazat Odpovědět Citovat Ohlásit


[-]
Rychlá odpověď
Zpráva
Text Vaší zprávy:



Přejít na fórum:


Uživatel(é) prohlížející toto téma: Martin