Hodnocení tématu:
  • 1 Hlas(ů) - 5 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Broníci zahradničí
#1
Smile 
Před chvílí jsem dosekala dvorek (...starým rezavým srpem  Ajbemused ), zalila včera zaseté bylinky a říkám si tak, že zahradnická činnost je v pony světě celkem "living" a docela jsem se podivila, že tu ještě není žádné téma tohoto zaměření Pinkiegasp . Tedy pokud už není někde archivované, jakožto mrtvá záležitost, která zdejší převážně ajťácké komunitě nic neříká  Twilightblush . Ale tak, když už mám sdílivou náladu...  Pinkiehappy


Zažíváme první jaro v našem domku (po starých majitelých=docela hegeš a džungle v režii Přírody). Máme tu místo trávníku jahodníky (rozlezlé prostě všude), skleník (musím vyklidit a vymyslet, co tam zkusit zasadit), asi 3 ořešáky, 7 lísek, džungli maliní a v něm uvězněných rybízů, asi 2 staré mrňavé jabloně a 3 broskvoně (nejspíš jsou to všechno broskvoně), z čehož jedna byla starým pánem zatmelena betonem...(vidět to AJ, tak ji křísíme  Applejackconfused ) a spoustu práce.... Mužíček už založil záhon a vysázel nějaký česnek a cibuli, zasadil si své první víno a já zatím jen piplám 2 rajčata na chodbě (píchla jsem do hlíny jedno koupené nakrájené cherry rajče a sleduji, co to udělá  Twilightsmile ). Ráda bych se vrhla do pěstování naplno, ale ...no...lenost..znáte to  Twilightblush Uvidíme, třeba se přemůžu a vysloužím si nějaké pěstitelské CM  Rainbowlaugh (ruku na srdce...nejspíš ne Applecry )
Odpovědět Citovat Ohlásit Varovat
#2
To mi připomíná situaci, když jsme se stěhovali do mého současného bydliště. Taky dost pralesní zahrada, ale v tomhle období, kdy už pomalu léto klepe na dveře, jsme to tam měli spíš jako u Fluttershy. Zanedbaná a opuštěná zahrada byla ideální domov šneků, slimáků a podobné žoužele a v létě se tam na to ve večerních hodinách začali stahovat ježci. Skoro každý den nám několik ježků pročesávalo zahradu... a staralo se o hudební čísla. Pes prostě nedokázal přiznat porážku a tak pořád dorážel, píchal si čenich a pak "zpíval." To jsme pak dělali sousedům třikrát-čtyřikrát za noc velkolepou show, kdy někdo chytil ježka do kýblu a šel ho vyklopit na kraj dědiny, za ním šel pes, který se odmítal vzdát své nové hračky a za psem občas šla i zvědavá kočka.
Cynik, pokrytec, ignorant, flegmatik, egoista. To jsou mé klady. Mám však i zápory.

Když vás uprostřed noci vzbudí syčící kozí lebka co seskočila z nočního stolku a utekla na pavoučích nohou, bude se vám spát mnohem lépe když zjistíte, kam to sakra zalezla.

Se stim smiřte
Odpovědět Citovat Ohlásit Varovat
#3
(jsem to nejprve četl jako "broníci v zahraničí" Pinkiesmile )


Mě čeká sekání o víkendu (letos už podruhé).
Máme 6 let starou el.sekačku (šunt za 1300 Kč) a stále jede (jen doznala jistých domácích úrav - ty pojistky, co se musí držet, mě štvaly). Akumulátorový vyžínač už na rostoucí počet keřů nestačí, tak dostal kamaráda do sítě (jen jsem zjistil po dodání, že je moc krátký a nedá se nastavit. No co, stroj za 400 Kč nebudu vracet, takže pomohla rozbrušovačka a plastová vodovodní trubka Pinkiesmile ).


V pony světě možná, v kapitalismu moc ne, ale spousta lidí se k tomu vrací. Myslím, že zde takové (přímo zaměřené) vlákno zatím nebylo.



Život na vesnici je pohodička. Okresní město 5 minut autem daleko, do práce 15 minut autem daleko, všechno doveze pošta při objednání přes internet (bydlíme hned naproti Pinkiesmile ). Pohoda, klídek.. ale ne smrádek.


Nikdy neříkej nikdy

Nikdy se nevrátím na vesnici. Nikdy si nepořídím do nového domu kočky. Nikdy už nebudeme dělat skalku. Nikdy už nebudeme dělat záhony. Nikdy se nebudu hrabat v čistírně odpadních vod... Pinkiesmile

Kdepak ty loňské vody jsou..


Takže se na to podíváme:


- slimáci... CHECK Twilightoops Ale daří se je likvidovat

- šneci.. NOPE Twilightoops A přitom by nám nevadili..

- psi: ani náhodou. Stačí, že je má každý okolo nás

- kočky.. CHECK http://elfman83ml.deviantart.com/art/Sle...-389083409 + http://elfman83ml.deviantart.com/art/A-c...-551583367

- skleník.. CHECK http://elfman83ml.deviantart.com/art/Sma...-604161066

- ježci.. CHECK http://elfman83ml.deviantart.com/art/Hav...-558146646

- jahodníky (nejen) v trávě: CHECK

- ořešák: u obecní cesty hned naproti přes silnici.. CHECK

- jabloně: obecní alej hned kousek směrem k rybníku.. CHECK

- třesně: kousek na kole u silnice, ale už vyrostly první dvě z pecky: CHECK

- meruňky a broskve: letos zasazené.. CHECK

- čurbes na zahradě: relativně, ale vlastní CHECK http://elfman83ml.deviantart.com/art/Gar...-384027369

- stěhování do nového bydliště: Sice před 5 lety ale taky CHECK: http://elfman83ml.deviantart.com/art/My-...-313736018 (stará fotka)



Co se týče zahradničení, minulý rok jsme měli okruky, rajčata, nějaké ty jahody a omylem brambory (řádově na množství to bylo dost slušné žrádlo, okurky jsme měli prakticky denně).

Letos jsme to rozšířili, brambor jsme do skleníku zasadili 15x tolik (no nekupte to, 6 Kč za všechny), urychlili jsme v něm přes ty mrazy papriky, petrželku a pažitku, teď tam dostou ředkvičky, rajčata, další okurky, a hlavně saláty (kterým se očividně daří; jím je prakticky ke všemu - nějaký to Pohlreichovo "oblohy se dneska už nedělají" si může vetknout za klobouk), kedlubny a květák.

I nějaké ty bylinky jsme zaseli, i když zatím v malém (ještě pořád zkoušíme, co kde a jak roste).


Také jsem začal stavět pořádný skleník (5x5x3 metry), v létě si nechám dovézt kompost (tak 4 tuny by mohly stačit). Tam budou více méně běžné plodiny, ale ve velkém (a pěstované průběžně, aby rostliny nevyrostly všechny naráz).

Vedle kočičárny (to je ta "budka") jsem založil záhon pro měsíční jahody (původně byly v dřevěné bedýnce) a také tam vyrostly dozatimní záhony (dřevěné bedýnky) pro venkovní rajčata a papriky.


Příští rok mám ale v plánu "vykoupit" zahradnicví Kruh tzv. od každé položky v eshopu 1 kytku (což zahrnuje např. 4 druhy kiwi, asi 50 bylinek, a tak dále), protože je tam dost plodin, co odolává mrazům (kiwi do -30, malinovníky, atd.), a hlavně zatímco my máme nadmořskou výšku 316 m, oni je pěstují o víc jak 100 metrů výš. Pro ty méně odolné pak koupím už nějaký hotový skleník (něco menšího, tak do 4x3x2 metry).


Určitě se pochlubím fotkou, jak to u nás vypadá teď Ajsmug


Takže, i když ajťák a původně městký floutek, taky se hodlám vrhnout do pěstování naplno. Mám k tomu hodně důvodů, kromě chuti a ceny. Inu, kdo nechce makat až do stáří, ten se musí otáčet (říkáme tomu "hýčkej si svého důchodce"), a něco pro to udělat, i když je jinak člověk líný jak vepř (spolupráce typu "já jsem chudá penězi, a ty urozeností"). Tady se ukázala výhoda mít široký záběr zájmů a nebýt úplně blbej co se týče používání Google; OT
(a taky mé díky patří Jamisovi a XSoftovi, kteří ve mně probudili opětovný zájem o matematiku, ergo jsem si některé věci spočítal a přišel na to, že můžu žít v kapitalistickém systému, ale chovat se jako člen prvotně pospolné společnosti - jen se o to pochybné díky musí podělit, protože pro oba nestačí. A samozřejmě jistá dávka počtů je i pro pěstění a plánování, byť to je základní škola).


Celá tato sranda něco stojí, pokud jde o vodu a hnojení. Ale... Daří se mi "krást" vyřazené vodní sudy a IBC kontejnery, takže děšťové vody máme dost (hodlám ještě tak 4000 litrů kapacity přidat). Protože máme povinně ČOVku, mám v ní čerpadlo a přes retenční kubíkovou nádrž s tím zaléváme. Na to, jak to vypadá celkem kašlu, jde o funkci, ale i tak sázím okrasné rostliny kde se dá, aby se to zamaskovalo (hlavně břečťany).

Takže vlastně kromě pořizovacích nákladů (500 Kč a víc za kontejner) to nestojí nic. Hnojivo jsem kupoval jen 1x - 5 kg balení, a minulý rok v létě Krystalon balíček (mám ho doteď, a zálevám s ním miniskleník 1x každý týden).


Budu asi muset uvažovat o nasazení domečků pro čmeláky (zatím lákám jen divoké včely a sousedi mají myslím úl).


Je na tom krásné, že to nevyžaduje žádné znalosti. Vše, co potřebujete k farmaření nebo stavění si snadno dohledáte na Google včetně statických výpočtů pro nosné prvky konstrukce nebo vegetačních období různých rostlin (co se proboha teda učí na těch zemědělských a stavebních školách takových let? Kamarád, co dělá zedníka (a bere víc než já mimochodem), dostal 14 denní kurz Pinkiesmile )
DeviantArt & Home, Bronies galerie. Ask me.
Upravit Smazat Odpovědět Citovat Ohlásit
#4
Discordian: Takové vesnické idylky plné dobrodružství  Pinkiehappy Ježka jsem u nás zatím nepotkala, ale někde nám tu brousí kuna Rainbowdetermined2

Martin: Ten pididomek z fotek na DA, to je jako k bydlení??? A kolik lidí se tam musí narvat, u Celestie??  Pinkiegasp V tvých pěstitelských záměrech ti vážně fandím - zní to dost zajímavě   Ajsmug Tvůj nezájem k vlastnění psa sdílím - nejsem psomilec a když začnou hafani sousedky řvát uprostřed noci, nejraději bych jim do tlam narvala všechny kočky, co se nám neustále snaží dostat do baráku Twilightangry2 (jsou tu 4 - jedna po starých majitelích a 3 právě oné sousedky). Ehm...no upřímně, já nejsem vůbec zvířátkomilec  Twilightblush . Sice jim neublížím (jen v myšlenkách) a postarám se o ně (když není zbytí), ale vážně to není moje hobby  Ajbemused Jinak, jak se lákají divoké včely?? Převlékneš se za slunečnici?  Rainbowlaugh
- Nevytvářej si domněnky - Nezraňuj slovem - Buď sám sebou - Uč se milovat život i sebe sama -
Reklamááá!  
Moje písmotvorba zdeEresielin svět 
A malůvkotvorba tu: Eresielina čmrkárna
Odpovědět Citovat Ohlásit Varovat
#5
Ten pidi domek je skutečně k bydlení, původně byl pro 2-3 lidi, my tam jsme dva. Pro představu, jeho dispozice jsou: OT
7.2 x 7.2 metrů zastavěná plocha

19m2 podkroví (dá se tam chodit, původně tam neměla být podlaha) - momentáně to je skladiště a "strojovna"
2m2 zádveří
2m2 WC
6m2 koupelna s WC
11m2 kuchyně
24m2 obývací prostor (sloučil jsem pracovnu, obývák i ložnici do jednoho)
takže myslím celkem pohodička (uměl bych si představit i dům tak o 7 metrů čtverečních menší)

Nejsem megaloman, abych potřeboval 150m2 obytné plochy, na kterou bude sedat prach.

Ten domek není až tak malý. To jen ty garáže vedle jsou relativně velké (3.6x7 metrů ta zděná), a hlavně, to auto před ním je malé (3.5 metru).

Co se týče psů, tak štěkání mě ani tak nevadí, spíš to, že ty potvory bez dozoru běhají kde je napadne a hrabou Twilightoops Kočky sice taky nejsou svatouškové, ale nadělají mnohem menší škodu (ty nenapadne přehryzávat kabelová vedení).

To já jsem asi větší zvířátkomil. Takhle bych o nich snad ani nedokázal mluvit (ani v myšlenkách). Jinak se taky staráme o toulavé kočky, nebo co zbyly po babičce (ten zahradní domek je speciálně pro ně). Momentální odhad je 3 "naše" (z toho 1 tu zůstal jako kotě po toulavé kočce), 1 cizí kocour, ale více méně už taky náš, a cca. 2-3 další putovní (jen co vím).

Na divoké včely stačí udělat hodně děr do dřeva nebo porobetonu (který samozřejmě nutně nepotřebuješ, dělat díry do garáže by byla blbost Pinkiesmile ).

Zde je momentální stav celé té krásy. Na zahradě přibylo dost okrasných kytek, proti starším fotkám i pár brečťanů na stavbách, 1 foto panýlek, střecha na kočičí domeček, skleníček, opora pro živý plot z břečťanů a růží u jezírka (spíš louže), nádrže na vodu, a základy pro první větší skleník:

[Obrázek: update__house_and_garden_by_elfman83ml-da0acj1.jpg]

Zatím si spíš jen "hrajeme", snad příští rok to rozjedeme ve velkém..

P.S.: První rok jsme také zkoušeli kosit ručně srpem, stejně jako já jsem všechny šrouby dělal šroubovákem a řezal všechno ručně.. nikdy více.. i ten nejhorší šunt do elektriky/na baterie za 300-400 Kč udělá 20x lepší službu.. jen pak garáž vypadá trochu jako vetešnictví (až skončím s prcemi, asi to budu muset řádně uklidit Rainbowlaugh a to ještě část vybavení pro čistě venkovní práce - sekání, míchačka, krumpáče, jsou buď u koček nebo vedle té Felicie):

   
DeviantArt & Home, Bronies galerie. Ask me.
Upravit Smazat Odpovědět Citovat Ohlásit
#6
Páni! Musíte mít oba úžasný přístup k životu!  Pinkiehappy Vždycky jsem snila o malé chatce v lesích, ve které by bylo jen to nejnutnější k životu, abych se mohla zabývat jinými věcmi než úklidem a údržbou  Twilightsmile . S nástupem rodinného života jsem ale tu myšlenku musela opustit, protože klumpů je hodně a nebyly by kam uložit  Twilightoops Stále ale tvrdím, že velký barák je zkáza partnerského soužití - každý může zalézt do jiné místnosti a poutu se oslabuje... Takže ti prakticky závidím  Ajsmug 

Moje slova o zvířátkách byla samozřejmě hodně nadsazená, ale fakt, že bych žádné mít nechtěla, je pravdivý  Twilightblush

Hi hi. Abyste náhodou v budování neskončili jako vlastníci pidifarmy  Rainbowlaugh Což je v mých očích něco přenádherného  Raritystarry
https://www.youtube.com/watch?v=NCmTJkZy0rM
- Nevytvářej si domněnky - Nezraňuj slovem - Buď sám sebou - Uč se milovat život i sebe sama -
Reklamááá!  
Moje písmotvorba zdeEresielin svět 
A malůvkotvorba tu: Eresielina čmrkárna
Odpovědět Citovat Ohlásit Varovat
#7
Nevím, co myslíš tím úžasným přístupem, snad kromě toho, že nás oba momentálně život relativně rozčiluje Pinkiesmile (to víš, těsně před důchodem taky práce-zaměstnání začne nudit). Ale to je každého problém, jak si život zamiluje.

Jestli si pod slovem "klumpy" představuji správně různé harampádí, tak věř, že bylo Pinkiesmile

Relativně slušně ho máme srovnané asi na 5 místech (z toho část je na půjdě, kde jsou domácí elektrospotřebiče, dlaždičky, atd; část v garáži, kde je vodoinstalace, elektrické dráty, šrouby, nástroje a "zbytky" (vždycky se to někdy bude hodit); část v přístřešku (venkovní velké nástroje a stroje) a část u koček buď uvnitř a nebo pod střechou).

Nám právě rodinný život nehrozí (myšleno, že bychom se namnožili), tudíž domek malý, a okolo je možnost se vyřádit/seberealizovat na zahrádce.

Jsem si jistý, že až tak daleko jako na té pidi farmě to matka zajít určitě nenechá. Přeci jen by to taky mělo alespoň nějak vypadat. I když, to si povíme v roce 2018 v létě, kdy by mělo být dobudováno.
DeviantArt & Home, Bronies galerie. Ask me.
Upravit Smazat Odpovědět Citovat Ohlásit
#8
Aj pardon! Špatná informovanost Twilightblush Já se domnívala, že ten druhý obyvatel je partnerka a ona je to maminka  Twilightblush Tak v takovém případě si jeden společný obývací prostor představit nedokážu - to bych si asi hodila mašli  Twilightoops

Dobudováno v domku není nikdy  Ajsmug Domek je něco jako živý organizmus - tu se něco rozpadne a musíš to předělat, tu něco přistavíš a musíš zbytek přeorganizovat, tam vegetace příliš zbujní a musíš ji přeskupit do jiného konceptu... Nevím proč mi zrovna běží hlavou reklama na Horbach - s ním to zvládnete!  Rainbowlaugh
- Nevytvářej si domněnky - Nezraňuj slovem - Buď sám sebou - Uč se milovat život i sebe sama -
Reklamááá!  
Moje písmotvorba zdeEresielin svět 
A malůvkotvorba tu: Eresielina čmrkárna
Odpovědět Citovat Ohlásit Varovat
#9
U nas mame docela dost slimaku, rozlejzaj se vsude a i pres intenzivni propichovani je jich moc. Co chodim do prace, tak o ulici dal si poridili indicke bezce - fakt super kachny, co vam neuleti, jsou nizko-nakladove, znici slimaky dokonale, na urodu nechodi, nepotrebuji velkou udrzbu a pretrvaji i mraz a snih.

Samozrejme jako kazde zvire ma sva specifika a starosti - viz linky v tom videu, ktere popisuji pozadavky chovu.





Ale jsou fakt rozkosni a vtipny je sledovat Twilightsmile
Twilightsmile  READ &  RAVE ! djpon3
Fancy some DA?
Attending in 2018: Friendship Fest, Japan, Festival Fantazie, 7. Zimní Karaoke party
Wielder of the BassCanon Mk.VIII !

CZ/SK bronies z.s.
Odpovědět Citovat Ohlásit
#10
Není nad to, když mají děti a rodiče vřelý vztah Ajsmug Ale to už nějak odbíháme od tématu.

Údržba, ať už domku, nebo zahrady nebo skleníku (pletí, hnojení) je samozřejmě nikdy nekončící proces, ale přeci jen je jendodušší se starat o něco, co už je hotové, než to teprve dělat (např. přivést si autem 2 prkna na opravu je vždycky snažší než objednat támhle 500 metrů Al profilů, támhle kubík trámů, támhle tuny hlíny, támhle kytky, atd.).

Pokud jde o vegetaci, více méně se nechává (kromě trávy) růst přirozeně.

Každopádně mi to vychází stále lepší a levnější než mít byt (v mé situaci).

Mount-field, co dodat Rainbowlaugh (v Hornbachu v Hradci jsem zpočátku hodně nakupoval, než jsem našel levnější stavebniny v Rychnově)



Na Běžce jsem viděl "reklamu" myslím v Receptáři. Taky tam (nebo někde) ale říkali, že občas žerou všechno, jen ne ty slimáky, pokud rovnou neutečou Pinkiesmile

Naštěstí my s nimi máme problém jen ve skleníku (mají tam teplo a vlhko, byť to teda na vlhoměru to ukazuje 35% - asi proto, že většina vody je sražená na skle, takže probíhá jakási recirkulace v podobě "deště"). Tam stačilo dát Vanish a semtam je sebrat z jejich oblíbeného místa a vyhodit na zahradu (sice se vrátí, ale to je jejich volba, pak umřou).
DeviantArt & Home, Bronies galerie. Ask me.
Upravit Smazat Odpovědět Citovat Ohlásit
#11
Mám tu zatím pár zjištěných postřehů ohledně pěstování (něco je obecně známé, ale jde o vlastní praxi):

- sice se píše, že každá kytka má mít svůj stín/polostín/slunce, hnojivo a správné pH půdy, ale když na to přijde, tak si na Slunce a univerzální ČOV hnojivo zvykne každý (a ano, včetně těch konzumních).

- papriky vysazovat ven zásadně asi až v červenci. Proti mrazíku je i netkaná textilie krátká, naproti tomu libovolný skleník, byť s větránm a zděný, tomu naprosto v pohodě odolá

- brambory vyrostou prakticky všude, i ven stínu, i mezi kořeny vydataně zalévané okurky a vedle obřího keře s rajčaty, v hromadě mokrého hnoje...

- pokud nestihnete rajčata ve skleníku všechna sklidit do zimy, otrhejte je zelená, a dejte doma na pekáč někam do stínu (ideálně vedle zhnilého jablka), zčervenají během měsíce taky.

- saláty a kedlubny rostou i na dně relativně stíněného skleníku (slunce východ a západ), zvlášť saláty Pinkiesmile

- ředkvičky jsou sakra náročné na Slunce, a i když jim skleník nevadí, potřebují přímý výhled ven (mrchy zhýčkaný, co by ještě chtěly? koně?), jinak začnou plodit o něco déle (pokud je dáte úplně blbě, tak ani neudělají listy, jen dlouhý stonek a tím skončí)

- některé okurky si moc nerozumí se skleníkem s rajčaty. Ale to neznamená, že je tam nemůžete zasadit. Jakmile se začnou táhnout, nechte jim otevřený průchod ven, kde jim připravíte ideálně nějaký plot na pnutí, a začnou plodit jako blázen (někdy týden nic, a pak 2-3 kg najednou během "hodiny").

- rajčata potřebují na vyváženou "stravu". Ty jako jediné se musí dohnojovat krystalonem, protože ČOVka produkuje dost dusikaté hnojivo. Rajče pak sice roste do ernomních rozměrů a místo stonku si buduje přímo kmeny, ale plodí málo. Nutné je ho také pravidelně stříhat (ostatních kytek si všímat nemusíte).

- všechno, co roste, a všechno co se nesní, se dá využít jako hnojivo příští rok. Rozhodně se nezbavujte posekané trávy.

- když už jsem u té trávy, nějaká vertikulace, hrabání listí na podzim, ochraňování před bílými fleky.. nedělám to, a a trávník si po 2 posekáních sám s regenerací poradí.

- zapocený skleník nerovná se vysoká vlhkost vzduchu v něm. Ale zapocená okna brání ohřívání během dne (naopak v noci brání úniku tepla - pro toto není třeba nic zvláštního udělat, protože po ochlazení skel zvenčí se tato zapotí sama).

Pokud máte i Vy nějaké ty postřehy, co se nepovedlo a pak už ano, můžete se podělit s ostatními.
DeviantArt & Home, Bronies galerie. Ask me.
Upravit Smazat Odpovědět Citovat Ohlásit
#12
Páni, ty už máš poznatků!  Pinkiesmile My testujeme teprve prvním rokem, takže zatím žádné zahradnické rady z praxe nemám Applejackunsure Ale budu se pokoušet uplatnit i ty tvoje  Pinkiehappy Třeba ředkvičky mám v plánu a nenapadlo mě, že to mohou být i takové potvory tvrdobulvé! Vyzkoušíme, uvidíme  Twilightsmile

Plánuju jim věnovat něco prostoru v našem nově vybudovaném pokusném vyvýšeném záhonku, kde by o sluníčko neměly mít nouzi.
   


Mimochodem, nedávno jsem u jahodového porostu našla růst tuto rostlinku a mám z ní velkou radost  Pinkiehappy Kdo z vás ví, co to je? Ajsmug
   
- Nevytvářej si domněnky - Nezraňuj slovem - Buď sám sebou - Uč se milovat život i sebe sama -
Reklamááá!  
Moje písmotvorba zdeEresielin svět 
A malůvkotvorba tu: Eresielina čmrkárna
Odpovědět Citovat Ohlásit Varovat
#13
Z tohohle bych měla asi taky radost.[spoiler: Je to rebarbora?]
Whoo-hoo! I win again!
Can't hear ya. I'm asleep. 
You're...going to LOVE ME! 
Whoa! Dude, that's creepy.
It needs to be about 20% cooler.
Afraid to get dirty?!
All the ponies in this town are crazy!


Odpovědět Citovat Ohlásit Varovat
#14
Bingo!  Pinkiehappy Dobře ty  Ajsmug Už se těším na první koláč!  Rainbowwild
- Nevytvářej si domněnky - Nezraňuj slovem - Buď sám sebou - Uč se milovat život i sebe sama -
Reklamááá!  
Moje písmotvorba zdeEresielin svět 
A malůvkotvorba tu: Eresielina čmrkárna
Odpovědět Citovat Ohlásit Varovat
#15
Ano, ředkvičky jsou potvory. Prý to má být plevel a roste všem a všude. Hm.... Pinkiesmile Zatím jsem vytáhl do boje s různými radami z Netu typu písčitá země, nepřehnojovat, sázet v určitém měsíci.. uvidíme za rok. Jíl jim sice nedávám (mají kvalitní kompost), ale jsem na tom lépe než mnozí další žadatelé o radu (Google: ředkvičky nerostou), kterým neudělaly ani to.. taky je zrovna nějaké divné počasí, Slunce skoro nesvítí a nebo je i s ním zima.

Mě se zdála nějak povědomá Pinkiesmile U nás jí nikdo nejí, ale vzpomínám si, že v původním bydlišti nám vyrostla uprostřed záhonu, asi tak metr vysoká, a nešla ani vykopat, ani zahubit (spálit, otrávit) Pinkiesmile vždycky vyrostla znovu.. nakonec jsem jí zalil betonem.. To už nedala.... Vyrostla kousek vedle Rainbowlaugh


Snad se rady budou hodit (a snad budou fungovat i jinde než u mě). Příští rok k nim přidám rady pěstování v zahrádce (než na to hodím skleník), což bude zahrnovat i souboj s kočkami (když je to mokré, tak na to nejdou, ale jak to uschne, začnou hrabat), a pěstování bylinek a stromků v zakoupeném skleníku (údajně v něm umí citrusy přezimovat, tak zkusíme a uvidíme.. v nejhorším přijdu o 100 Kč za kus - taky uvidím, co je pravdy na tom, že některé druhy kiwi a maliníky jsou odolné do -30 st., ty hodlám vysadit na jaře ven mimo skleníky).

P.S.: Koukám na fotku, lískové oříšky?

UPDATE: Včera se mi docela povedlo ušetřit velký prachy. Přišel za námi laskavý soused, že čistí kurník. Tak jsem si odvozil 4 plná kolečka slepičinců. Kolem jedoucí řidiči se teda tvářili divně, ale co je mi do nich? Pinkiesmile

Ad ředkvičky: navzdory všemu jsem mezi saláty a brambory na dně skleníku našel pár již vyrostlých a osamocených ředkviček (defakto se už dají sežrat). Asi semena z minulého roku. Ale že jim najednou nevadilo, že nejsou skoro na slunci? (to asi proto, že je tam nikdo nevysadil)
DeviantArt & Home, Bronies galerie. Ask me.
Upravit Smazat Odpovědět Citovat Ohlásit
#16
Tchýňka letos také poprvé zkouší pěstovat kiwi. Zatím ho má v květináčcích doma, ale nejspíš už ho brzy vyšoupne ven, ať se vesele pne po pergole  Twilightsmile
 A to teprve kdyby jsi měl souseda králíkáře! To je teprve matroš na zahrádku!  Rainbowlaugh

Také zjišťuji, že zdivočelé plodiny pod správou Matky Přírody jsou o dost méně náročné a zhýčkané. 
Té rebarbory nakonec bude v těch místech víc než jen ta veliká. Mám za to, že rostlinky (asi 8) roztroušené v jahodišti a mnou zatím blíže neidentifikované jsou taky rebarbory. Říkáš nezničitelná...? Ajaj... Twilightoops  Rainbowlaugh
A taky jsme našli několik koprů  Pinkiehappy . Ale zatím žádné okurky, i když ani ty tady v tom chaosu nevylučuji  Rainbowlaugh
- Nevytvářej si domněnky - Nezraňuj slovem - Buď sám sebou - Uč se milovat život i sebe sama -
Reklamááá!  
Moje písmotvorba zdeEresielin svět 
A malůvkotvorba tu: Eresielina čmrkárna
Odpovědět Citovat Ohlásit Varovat
#17
No, nezničitelná kdysi u nás.. třeba ta tvá podlehne snáz..

My máme hodně plánů, ale chce to postupně.. (jen se člověk nemůže dočkat, až zase začne něco dělat.. o víkendu jsem jen co se týče oprav přetřel část podbytí domu). Kopr si taky připíši na seznam Pinkiesmile

No, začalo nám snad konečně to jaro Pinkiesmile

[Obrázek: elfmanjaro.jpg]

V jezírku raší rákos (na pozdim se zkompostuje), a když máme hodně pamelišek, zkusíme z nich udělat med místo toho, abychom je likvidovali (samotné kytky mají v sobě vitamin C). Jen kočkám je to jako vždy fuk, ony na to makat nemusely Pinkiesmile

Už konečně pořádně rostou brambory (jen první sklizeň bude nejdřív za pár měsíců), ředkvičky zatím úroda stále nic moc (stačí to tak vždycky pro jednoho), začaly kvést jahody (už to určitě bude min. týden).

Meruňka nasadila první listy (sázela se v únoru), raší nám konečně nedávno zaseté bylinky, kvete okrasná skalka a zlatý déšť. Jediné, co plodí teda extrémně, jsou saláty (ty už okusujeme). Kedlubny budou snad tak do jednoho či dvou týdne také k jídlu.

UPDATE: Tak pampeliškový med asi zvládne udělat i úplný moula, ale spíš by to chtělo vymyslet, jak nahradit cukr (např. za stévii) a jak zmírnit účinky vaření (ideálně pod 50 stupňů), aby tam z těch léčivých účinků taky něco zůstalo..

   
DeviantArt & Home, Bronies galerie. Ask me.
Upravit Smazat Odpovědět Citovat Ohlásit
#18
S tím medem to není úplně tak jednoznačné...Já dělala pampeliškový jen jednou, páč mi hrozně ztuhl a chuťově nic moc  Applejackunsure Ale mám podezření, že jsem třeba přepálila teplotu a výsledek nebyl jaký měl. Raději jsem vařila smrkový med  Twilightsmile (z mladých výhonků na smrkových větvích), je takový pikantní. Ale navnadil jsi mě k novému pampeliškovomedovému pokusu  Pinkiehappy . Jen zrovna dneska prší, takže z toho nic nebude.. Doufám, že mi ty potvůrky dřív neodkvetou  Fluttershysad

Včera jsem konečně slavně dokydala krámy ze starého skleníku a vysela ředkvičky, růžičkovou kapustu a přesadila rajčata z květináčů (obávám se, že toto stěhování nepřežijí...). Venku jsem vysela sladký hrách a fazole a snažím se záhon hájit před kočkami a dítětem (to druhé je obtížnější...). A žel nám odchází jedna z broskví  Fluttercry Je na ní jen pár lístečků, uschlé květy a místy zčernalá borka - nejspíš ji zasáhly poslední mrazíky a ona to nedala...

Jinak zjišťuji, že zahradničení s dítětem v patách není vůbec relax! Strategicky likviduje moje výtvory, sabotuje moji snahu a nejradši bych ho...!  Twilightangry2 Aspoň, že do skleníku se zatím nedostane...
- Nevytvářej si domněnky - Nezraňuj slovem - Buď sám sebou - Uč se milovat život i sebe sama -
Reklamááá!  
Moje písmotvorba zdeEresielin svět 
A malůvkotvorba tu: Eresielina čmrkárna
Odpovědět Citovat Ohlásit Varovat
#19
Jsem měl spíš opačný problém (moc vody). U mě byl během vaření děsně hořký, to jsem vyrušil citróny.. pak už to po jisté dávce cukru bylo dobré - vlastně to sladí dost, normálně jsme dávali na plný hrnec čaje 4 lžice cukru, teď jsem jen vypláchli hrnec od medu, a vyšlo to podobně (pampelišek jsem měl asi tak 550 ks, vody asi 2 litry, a nakonec z toho bylo něco málo přes 0.5 kg medu - cukru nevím, kolik tam zahučelo, ale myslím, že tak 200-300 gramů, nevážil jsem.. prostě "přiměřeně" Pinkiesmile dokud to nechutnalo ). Taky čekáme po dešti s další várkou. Většinou ty potvory kvetou u nás ještě v létě.

Broskvoň taky nějak ustala v růstu (ta teda bude kvést tak nejdřív za rok), ale doufám, že zatím ještě přežila (má být mrazuvzdorná). To spíš nově vysazené růže, co udělaly hromadu listů, tak na jedné rostlině jedna větvička najednou záhadně usychá (ale to jsou malé ztráty).

Kočkám už jsme to vysvětlili.. jak totiž někam najednou můžou (a před tím nemohly), tak tam nechtějí Pinkiesmile

Další poznatek, co se týče zalévání salátů: nepřehánět to Pinkiesmile Ony sice vypadají super krásně, rostou jako ďas, svinují se, ale zespoda začaly některé uhnívat (což není normálně vidět). Sice žádné ztráty zatím nejsou, ale je to další potencionální problém (okurkám ani bramborům to nevadilo).

Rajčata to myslí dají. Taky jsme je teď museli rozsadit. Byly v jednom květináčku, a kvůli zimě zatím zůstávají ve skleníku, ale rostou dál, tak dostalo každé svůj, zatím se drží.

Důvod, proč se úspěšně vyhýbám vazbě je, že si děti nepouštím k tělu (natož domů) Pinkiesmile Do našeho skleníku se moc nedostane ani máma natož dítě ("génius" sice zohlednil v pyramidovém tvaru svit slunce západ-východ, poněvaž jih je stíněný, ale zapomněl, že ne každý má ruce dlouhý 3/4 metru Twilightoops )

Co se týče blbnutí do foroty, tak ještě budeme zkoušet vlastní chleba (a rohlíky - rovnou s dírou na párky Pinkiesmile ). Jen to bude asi celozrná mouka (pytel krmné nebo potravinářské pšenice prohnaný kafe mlýnkem - lepší škrob než lepek), a zpočátku spíš placky (bez kvasnic).

UPDATE: V srpnu mě mě čeká závoz kvalitní hlíny pro nový záhon/budoucí skleník. 12 tun (8 kubíků) přišlo asi za 4500 Kč a doprava na 41 km dalších 2500 Kč + DPH. Což není tak špatné v porovnáním s pytlovanou hlínou v ochoďácích nebo v zahrádkářství.
DeviantArt & Home, Bronies galerie. Ask me.
Upravit Smazat Odpovědět Citovat Ohlásit
#20
Takže po dvou pokusech tu mám návod na pampeliškový med. Takových najdete na netu dvanáct do tuctu (např. http://www.gurmanka.cz/2015/05/pampeliskovy-med ), a všechny jsou v základu stejné, jen se liší v detailech:

Co potřebujete:

- nejméně 500-550 květů pampelišek (možno i částí stopky)
- 400-450 g cukru (někdo dává 1 kg, a je to na chuti každého, ale cukr prostě není zdravý)
- maximálně 1 litr vody (zpočátku to vypadá jako málo, ale čím více vody, tím déle pak potrvá, než se jí zbavíte při vaření)
- 4 menší celé citróny (nebo víc)

1. fáze:

Naházet květy pampelišek do velkého hrnce, naházet nakrájené citróny i s kůrou (ideálně keramickým nožem), a dát vařit na mírném ohni 15 minut (indukční vařič: ohřev, 1 tečka - do 90st. u desky - důvod: zachování co nejvíce užitečných látek).
- Pokud jsme málo pečliví, protože neoplachujeme květy od pylu, díváme se (ideálně ještě před vařením) během začátku do hrnce, zda nebude potřeba zachránit nějaké ty broučky (vylezou nad hladinu).

2. fáze:

Nejméně 24 hodin louhování (nechat odstát, max. občas dřevěnou vařečkou promíhat, rozmačkat, atd.)

3. fáze:

Obsah hrnce přecedit (cedník, látka, lis) do menšího hrnce, a cca. 1.5-2 hodiny "vařit" na velmi malou teplotu. V této fázi přidáte cukr. Pokud je med stále hořký, doladíte to tekutým citrónem (teď už bez kůry). Po této době by už to mělo mít konzitenci medu (pokud ne, nechá se odpařit mimo ledničku).


Výsledek bylo asi 800 g medu. Není kumšt udělat 2 kg medu, když tam dáte 2 kg cukru. My zatím dělali jen základní verzi, ale příště můžeme zkusit přidat víc "pevných částic" právě třeba listy ostatních rostlin, bylinek či citrusů (ideálně vlastních) nebo větší dávku pampeliškových květů (natrhat 500 ks je otázka tak 20 minut v jednom člověku).


Takový med pak dokáže osladit 1 litr ovocného čaje max. 1 polévkovou lžicí (ano, my jinak sladíme dost hodně). Až mi příští rok poroste stévie, zkusím, o kolik méně cukru se tam pak bude moci dát.
DeviantArt & Home, Bronies galerie. Ask me.
Upravit Smazat Odpovědět Citovat Ohlásit
#21
No vidíš, taky se mi od včera v hrnci louhují pampelišky (prostě jsi mě vyhecoval k dalšímu pokusu  Rainbowlaugh ). Mám jich tam ale jen kolem 200ks (více žel už nebylo), takže to bude takový menší pokus. Udivuje mě, jak málo toho cukru tam vy dáváte  Rainbowderp . Taky tedy zkusím nedržet se striktně receptury a přidávat cukr s Mírou  Twilightsmile . 

Včera jsem pročesávala net hledajíce, co všechno ze zdejších zahrádkových "plevelů" se dá zužitkovat v kuchyni . Asi zkusím med i ze sedmikrásek, bezinky a lípy (až pokvetou).  Pinkiehappy
Máme tu taky hrozně moc popence (taková tmavší hluchavka s fialovými květy) a prý je to super koření do omáček a polévek (chuť je prý někde mezi šalvějí a bazalkou). Taky možná zkusím zužitkovat ptačinec do nějakého salátku či polévky. A pampelišky jsou zřejmě superkytky  Rainbowlaugh  . Kromě květů se prý dají upotřebit bílé části listových růžic (podobné chřestu), mladé listy do salátů (v květnu začínají hořknout, což se ale dá zmírnit louhováním ve slané vodě) a kořeny (upražené a namleté nahrazují kafe). A výborná je taky kopřiva. Zkusím z ní udělat špenát  Twilightsmile

Musím znovu oběhnout zahradu a prozkoumat, co nám to tu vlastně všechno bují  Ajsmug
- Nevytvářej si domněnky - Nezraňuj slovem - Buď sám sebou - Uč se milovat život i sebe sama -
Reklamááá!  
Moje písmotvorba zdeEresielin svět 
A malůvkotvorba tu: Eresielina čmrkárna
Odpovědět Citovat Ohlásit Varovat
#22
EresielRanwa - tak pampeliskovym medem ste mi pripomeli film Adela jeste nevecerela a "vyborne domaci pampeliskove vino" Rainbowlaugh a jop, pampeliska je univerzalni rostlina, ale nejvetsi univerzalni rostlina je samozrejme konopi Pinkiesmile

[Obrázek: hemp_uses.gif]
"Ale já jsem nevyrostla ve stodole. Jen jsem se tam narodila a prožila většinu dětství." Applejack

Moje literární tvorba 

Love and Tolerate
Odpovědět Citovat Ohlásit Varovat
#23
My jsme sklidili zatím asi 800-900 ks, a zbytek jsme posekali (ale už rostou další, a v nejhorším sklidíme z obecní cesty, co jde hned vedle nás).

já cukr přidávám vždycky až při vaření (no, pokud se tomu tak dá říkat, on i ten název "med" je v tomto případě dost zavádějící), takže dokud je to hořké, tak citrón, a pak cukr dokud to není sladké.. u prvního pokusu jsme dali na 1.2 litru vody asi 3/4 cukru a pak to v ledničce ztvrdlo (nová lednička, spíš kryogenická laboratoř), a navíc sladit tím, to je o zdraví.. blbě se pak ještě navíc rozpouští (taková moc sladká chuť).

Ano, z pampelišek (hlavně těch mladších) se dá zužitkovat prakticky všechno. A nejsou jediné. Nedáno jsem zkoušel žvýkat trávu, co nám tady roste, taková ta silnější, co vzhledem připomíná pažitku nebo tenčí pórek. Kupodivu tak i chutná Pinkiesmile My jsme se zásobili starými kuchařkami po babičce a z dob totáče + nějaké ty souhrny na internetu, takže možností pro experimentování bude dost a dost. Šalvěj nám už také začala pěkně růst ve skleníku (jen se to s ní nesmí moc přehánět), navíc jsme zjistili, že jsme na skalce nevědomky celou dobu pěstovali něco jako kontryhel, levandule nebo šalvěj. Ještě musím počkat, až nám vyrostou ty zasazené a porovnáme to Pinkiesmile Taky nám vyrostlo něco, co po usušení vypadá jako šedé jehličí. Nevím, co to je (že by rozmarýn? takový půl metrový keř, listy dole a květy na dlouhých stoncích), ale když jsme to zapíchali do skleníku, tak po první várce Vaniše se slimáci už 2 měsíce neukázali (přitom většina z něj už je dávno pryč; třeba to ani nesouvisí).

UPDATE: tak prý to je snad levandule, to co jsme si napíchali do skleníku.. už dost řádně oschlá teda Pinkiesmile z minulého roku. Ale moc mi to tak nepřipadá.

Kopřiv tu zrovna moc nemáme (ale ty se vždycky v nejhorším dají sehnat u rybníka, kde jsou celé pláně).

Mimochodem, vlastní salát se s kupovaným nedá srovnávat. Ani nepotřebuje být nejdřív v nálevu. Ony i okurky, když jsme poprvé jedli vlastní, tak měly divnou chuť (člověk je zvyklý na ty sajraty z obchodu).

Díky tomu, že teď konečně svítí dost slunce, tak začalo všechno růst. Už nám roste další dávka petrželky, i okurek (ty přímo před očima, ráno mírně nazvedlá země, večer už stonek se 2 listy). A řekvičky verze 3.0 Pinkiesmile Snad už tentokrát v plné síle.

Konopí s naší legislativou je ruská ruleta bohužel Twilightoops
DeviantArt & Home, Bronies galerie. Ask me.
Upravit Smazat Odpovědět Citovat Ohlásit
#24
Tak včera se nám tou naší zemičkou prohnala pěkná čina s krupobitím  Twilightoops . Naštěstí jsou všechny naše výpěstky zatím v jen v několikacentimetrovém pidivzrůstu, takže škody žádné zaznamenány nejsou. Aspoň nám to tu trochu vyplavilo hraboše, kteří si drze začali budovat tunely naším záhonem s hrachem, fazolemi a mrkví  Twilightangry2 . 
Jen jsme zjistili, že nám docela zatéká do části příbytku, které jsou přistavěné za komunismu a zjevně ne úplně odborně  Applejackunsure Ale dokud jsou to jen mokré mapy na stropě a ne mokrý strop na podlaze, tak je to pohoda  Rainbowlaugh

Jak jste přestáli včerejší nečas vy ostatní?  Pinkiesmile
- Nevytvářej si domněnky - Nezraňuj slovem - Buď sám sebou - Uč se milovat život i sebe sama -
Reklamááá!  
Moje písmotvorba zdeEresielin svět 
A malůvkotvorba tu: Eresielina čmrkárna
Odpovědět Citovat Ohlásit Varovat
#25
v Praze bylo sucho takze u nas to jen mirne zahradku zalilo co je super...nemusim to delat ja Rainbowlaugh
"Ale já jsem nevyrostla ve stodole. Jen jsem se tam narodila a prožila většinu dětství." Applejack

Moje literární tvorba 

Love and Tolerate
Odpovědět Citovat Ohlásit Varovat
#26
(24.05.2016, 13:24)EresielRanwa Napsal(a): Jak jste přestáli včerejší nečas vy ostatní?  Pinkiesmile

Dvě díry ve skleníku, zalátám až pojedu na víkend dom. Stromy přežily, jak jsou na tom květy se ještě ukáže. Angrešt, rybíz & spol. v pohodě.
Princess Luna: Everypony has fears, Scootaloo. Everypony must face them in their own way. But they must be faced, or the nightmares will continue.

Rainbow Dash: It feels good to help others get something they always wanted but never had. Almost as good as getting it yourself.

The Last Rebel... still alive
Odpovědět Citovat Ohlásit
#27
U nás včera sucho jak trout Twilightoops Takže se zalévalo (pokračování z víkendu). Alespoň že dneska zrovna před chvílí trochu sprchlo.. ale hádám, že to na naplnění sudů stačit nebude. Skleník to na 99% přežil, ať už padalo cokoliv, alespoň teda slabšího než letecké pumy (jsem zrovna v práci, takže nevím) - je to 4 mm plné plexisklo. Podle mailů od naší paní účetní, která bydlí směrem za námi, snad u nás leje jako z konve doufejme..

Okrasným kytkám se snad nic nestane, jen asi přijdou o květy, a stromky zkontroluji večer.

Chtělo by to tak ještě 1 hodinu řádně pršet. Minimálně. Takhle se ti nahoře moc nepředvedli. Nenaplní ani 2 kubíky vody. Srábci. By mne zajímalo, co budou dělat, až jich budou mít připravených 6... Jen houšť a větší kapky. Už jsem otestoval životnost konstrukcí na mnoha vichřicích, poryvech a dešti, a kytičky se holt musí zocelit).

Nám naštěstí do domu neteče (ještě to tak Pinkiesmile ), jen asi před rokem a něco za mega silného plaváku netěsnil spoj u střechy přistavěné garáže. Nic co se nedalo spravit silikonem z vrchu a pěnou zespod (od té doby je pokoj).

Hraboši naštěstí zatím neutočí (nejspíš kvůli jílu), ale někdy si říkám, na co máme ty kočky, které se válí v trávě a kolem si cupitá myš (když je čapnete a hodíte k ní, koukají na vás stylem "vo co de?" Pinkiesmile ).


Jeden neví, co by si přál víc. Bez deště musím zalévat, a bez slunce zase skoro nic neroste (jo, sklizíme už nějaký ten čas saláty a kedlubny, ale úroda řekdviček je stále taková pochybná..)


UPDATE: kontrola provedena, nulové škody, i květy to přežily. Což ovšem znamená, že u nás zase maximálně prošel jen okraj bouřky. Letmý pohled na 400 l sudy, kde přibylo jen trochu, to potvrzuje. Alespoň že se zalilo a naplnilo jezírko. 'Ses teda moc nevytáh', Betmene Twilightoops
DeviantArt & Home, Bronies galerie. Ask me.
Upravit Smazat Odpovědět Citovat Ohlásit
#28
Kytičky chytly druhou múzu Pinkiesmile V úterý byly okurky sotva se 3 listy a včera vyrostly snad 2x tolik. Budou chtít asi konečně přesadit, jen co se uvolní místo.

Teda ředkvičky si stále staví hlavu. Ano, vím. Venku mimo skleník by rostly jako blázni, asi to je tím, že sklo (ani plexisklo) moc neprouští UV záření. Určitě tam někdy budou (i kdybych měl nakoupit vyřazené přepravky na maso a nasypat tam hlínu), ale chtěl jsem je pěstovat i v zimě.. no nic, to ještě dořeším.

Zatím pojídáme saláty (už jsme zaseli nové), bylinky a první kedlubny (těm zastínění nevadí, rostou si dole mezi rajčaty a bramborem). Uvidíme, jak budou reagovat květáky na tyto podmínky.

Brzy nám snad pokvetou růže a leknín, a očekáváme brzy jahody. Alespoň, že všechno roste (popravdě, u nás je úspěch, když to nechcípne). Příroda se probouzí, už delší dobu se nám tu líhnou vážky (už třetí rok po sobě). Po čmelácích zavítaly konečně i nějaké ty včely samotářky.

Fotky doplněny o situaci u mne v práci z okna a pohled na obecní ořešák hned u pošty, který na podzim asi sklidíme (co spadne do příkopu).

Btw, jsme se sem stěhovali jen proto, že tu měli levné parcely (300 tisíc za 9 arů), a pak teprve zjistili, že nejen že obec má prakticky plnou vybavenost (obchod je hned naproti přes ulici a autobusová zastávka hned za poštou) včetně autoservisu a železářství (důležité, když stavíte, mají i v sobotu), ale prakticky spoustu možností si "nakrást" jídlo (jablka, třešně).. Holt, největší svině mají největší štěstí Rainbowlaugh

[Obrázek: elfman2016.jpg]
DeviantArt & Home, Bronies galerie. Ask me.
Upravit Smazat Odpovědět Citovat Ohlásit
#29
Další série fotek na "chlubení" Pinkiesmile

Už kvete leknín (zatím teda jen 1 květ ze tří). Kromě jiných kytiček. O víkendu přišel další déšť a konečně jsem spokojený s naplněnými sudy. Růže zatím stále jen zavřená poupata (ale jsou jich desítky). Kaktus zatím také nekvete.

Co se týče úrody, je to trochu opožděná. Ve skleníku se dělají první rajčata, a konečně jsme dali ven kromě okurek i další keříky rajčat (teď už snad mrazy nepřijdou). Začínají červenat první jahody.

Ve skleníku se uvolnilo po kedblubnách a salátech místo, takže jsme tam přesadili okurky (porostou směrem ven, kde mají připravené pletivo na pnutí). Jednu okurku jsme dali na zkoušku ven do lavóru. A vedle zaseli dva řádky ředkviček (něco děláme špatně, ale zatím nevím co).

Pro zájemce systém zalévání s hnojením v jednom. Někdy je skutečně to nejlepší, co můžete s kytkama udělat, je na všechno se vys....! Ajsmug Na ukázku otevřená ČOVka, a na dalším obrázku někde je IBC kontejner 1000 litrů na "dozrávání" a zásobu, dole napouštěcí vanička.

Ničemu to neublíží. Dokonce ani nevadí potřísnění listů za slunce (pravda, přímo na sálát a další věci, co se rovnou jí, bych to nedával, ale ke kořenům rajčat nebo okurek to nevadí). Kromě biologického odpadu včetně myčky nádobí se tam pouští i obsah pračky, sprcha včetně šampónů, mýdlo, různá sava a čističe WC.

Smrdí to? Já ani nevím Pinkiesmile Zvyknete si.. a nebo nesmrdí (nemělo by). Možná jen občas.

[Obrázek: elfmanpfp.jpg]

P.S.: Nevíte prosím někdo, co je ten velký "keř" úplně na dolním obrázku třetí zleva, na pravé straně? Podle mne to teprve bude ještě kvést, ale otázka je, co s tím pak, zda sežrat nebo nic Rainbowlaugh
DeviantArt & Home, Bronies galerie. Ask me.
Upravit Smazat Odpovědět Citovat Ohlásit
#30
VODA: Tak ty plné sudy dost závidím, tady po těch kroupách před týdnem spadlo jen pár kapek, které se vsákly do střechy a v sudu nic  Raritycry

KVĚTINKY: Ty nás neustále překvapují, protože objevujeme stále nové a nové  Twilightsmile Odkvetly všude rozeseté měsíčnice, na kterých už se tvoří okrasné "penízky" a vládu přebraly všeliké barvy orlíčků (ty jsou taky všude možně...) a kosatců - z těch mám velikou radost, protože přes mé očekávání, že tu budou buď klasické fialové nebo žluté, se tu objevují barvy mnou ještě neviděné  Pinkiegasp Ale ani jiné květinky nám dělají radost  Twilightsmile To žluté jsem tedy zatím neidentifikovala  Twilightblush  Mimochodem ten "keř" na tvé dotazované fotce by mohl být zlatobýl (taky ho tu nejspíš máme - ta potvora roste všude)
           

ÚRODA: No, my jsme začali hodně pozdě, takže nám vše teprve vyrůstá (hrách, fazole, ředkvičky). Tedy cibule a česnek už jsou jediní vzrostlí. A spousta rostlinek se jeví, že se jich nejspíš ani nedočkáme... (mrkev, kedlubny, petržel). Proti nám je sucho, písčitá půda, kočky a hraboši...
   

BONUS: Objevil se u nás roj včel, který se nám ubytoval ve skříni s jističi... Včeličky jsou super, ale nesmí ohrožovat elektriku vyskratováním a znemožňovat přístup k jističům... Takže dedukujeme, že možná mužíček zkusí vyrobit úl a se vší přípravou a ochranou v podobě záclon a jiného obalu se pokusí najít královnu a roj přemístit. No, nebylo by špatné mít tu vlastí včelky, ale podle prohledávaných net.zdrojů je možná takový krok zakázaný, tak trochu zatím nevíme, co dál  Twilightoops A z druhé strany baráku si našli nějakou dírku v omítce a další včelky bydlí tam  Facehoof Asi změním naše provizorní pony příjmení z Berriových (máme tu hrozně moc bobulovin  Ajsmug  ) na Beeovi  Rainbowlaugh
- Nevytvářej si domněnky - Nezraňuj slovem - Buď sám sebou - Uč se milovat život i sebe sama -
Reklamááá!  
Moje písmotvorba zdeEresielin svět 
A malůvkotvorba tu: Eresielina čmrkárna
Odpovědět Citovat Ohlásit Varovat
#31
No, vody plánujeme ještě víc (někdy v létě posháním ještě tak 4 kontejnery na 4 kubíky, s tímto nevyzpytatelným počasím, kdy 1/4 roku neprší a pak to spadne najednou to ani jinak nejde).

Nám tu taky na zahradě kvete kde co. Ta žlutá je mi taky povědomá (máme ale celý keř, tak to nejspíš nebude ona). Problém je, že my se v bylinkách nijak zvlášť zatím nevyznáme. Alespoň že příroda uklidňuje Rainbowlaugh https://youtu.be/Rp7xQZSVKUk?t=251

Díky za info. Byť se teda zlatobýlu úplně přesně nepodobá. Je spíš do stran. Ale asi tedy počkáme, až hodí květy, třeba půjde indentifikovat lépe.


My už prakticky máme první várku úrody "sklizenou". Ředkvičky jsme sklízeli zatím asi 3x nebo 4x ale na množství to nebylo nic moc (jedině listů byla hromada Pinkiesmile ale i ty se dají jíst).


U nás se vždycky zabydlí jen vosy Twilightoops Jako, příroda a zvířátka ano, ale co je moc, to je moc. Včely (a čmáláci) k nám lítají zřejmě od sousedů, a některé divoké bydlí i u nás. Zatím je nejvíc láká 2 metrový žlutý keř. Uvažujeme o koupi čmeláků, ale spíš stvořím pár budek (zbylo mi dost polystyrenu na zateplení) a třeba se nastěhuje sám.


Taky nám pár květináčků nevzešlo Twilightoops Jiné si zase naproti tomu dávaly hodně na čas. Já zálevám prakticky denně. Ale spíš člo o byliny. S kedlubnami např. jsme neměli jediný problém.

Jo, kočky Pinkiesmile Proč myslíš, že mají na sobě ty jahody pletivo Ajsmug Pokud jde o půdu, my jsme na jílovém základě. tady nevyroste bez pomoci lautr nic Twilightoops Všechna hlína je kupovaná nebo vytvářená z kompostu (což chápu, že první rok dost dobře nejde).

Nebylo by lepší na ty včely spíš někoho zavolat? Abyste neskončili místo s medem v nemocnici.. Nějaký včelař by si s tím měl poradit. http://www.vratnik.cz/cs/vcelareni/vcela...ojeni-vcel


Ale máte celkem solidní skleník. Rozhodně větší a víc zeminy než zatím já (brzo nebude muhehe Pinkiesmile )
DeviantArt & Home, Bronies galerie. Ask me.
Upravit Smazat Odpovědět Citovat Ohlásit
#32
Sláva! Máme všechny nádrže na vodu plné!  Raritystarry Byl to jeden rychlý ranní lijáček a je nastřádáno na měsíc sucha (doufám..)

S tím kompostem si zrovna stěžovat nemůžeme, zůstalo tu takové docela mohutné kompostové pohoří po bývalých majitelích, takže spíš nevíme kam s ním  Rainbowlaugh Jen je v něm kde co a taky už je zjevně dost starý, protože už ho osídlil všeliký nálet a tak ho spíš dobýváme jak uran v dolech  Applejackunsure


Dnes jsem přehodnotila svoji živočišnou mírumilovnost... U dveří jsme našli obrovskou červenou parádní housenku (patří mezi největší v ČR)a já, aby se jí chuděrce nic nestalo, tak jsem ji hodila do trávníku k broskvoni Pinkiesad2 . A vydala se vygooglit si, co z ní bude za supr čupr motýla. Twilightsmile A ouha! On to byl drvopleň obecný - postrach ovocných stromků (vyžírá lýko)  Twilightoops Vystřelili jsme s manželem z domu toho prevíta rychle zase odzachránit, ale už jsme ho nenašli  Raritycry Budu mít teď oči na stopkách a každou neznámou housenku nejprve identifikuji a až potom usoudím, jaký osud ji potká  Trixieshiftright
- Nevytvářej si domněnky - Nezraňuj slovem - Buď sám sebou - Uč se milovat život i sebe sama -
Reklamááá!  
Moje písmotvorba zdeEresielin svět 
A malůvkotvorba tu: Eresielina čmrkárna
Odpovědět Citovat Ohlásit Varovat
#33
Není nad to si přizvat k práci na zahrádce ty nejpovolanější  Twilightsmile
                   
- Nevytvářej si domněnky - Nezraňuj slovem - Buď sám sebou - Uč se milovat život i sebe sama -
Reklamááá!  
Moje písmotvorba zdeEresielin svět 
A malůvkotvorba tu: Eresielina čmrkárna
Odpovědět Citovat Ohlásit Varovat
#34
Tady také ještě občas sprchne.. sice už to není kam dávat (je plná i nádrž na splachování), ale alespoň to zalije.

A vida. Housenku jsem myslím takovou ještě neviděl, ale ta "můra" je mi povědomá. Pokud si ho ovšem nepletu s lišajem, který tu občas létá. Ale nějak zvlášť mi starost nedělá. Naše kočka žere zásadně všechno, co létá - od hmyzu po ptáky.

My kompost likvidujeme jednoduše: na podzim se přehází do skleníku, hodí se na tam zbytk vytrhaných rostlin (brambory, okurky, rajčata), poleje vodou z čističky (půdní bakterie), a nechá se to plesnivět.. Na jaře se to odvětrá, párkrát prohrábne (tzn. několikrát v období pár týdnů) a černozem je na světě. Ve vašem případě by asi bylo nejlepší vzít krumpáč, rozkopat a pak to vidlema převrátit (zaorat). Pokud nejste úplně 100% eco, tak předtím postříhat totálním herbicidem.

Ještě se nestalo, že by ho bylo moc Rainbowlaugh To máš vidět, jak "hladina" půdy ve skleníku klesne během roku. A kdyby se to náhodou nevešlo, tak se založí další prostor na pěstování..
DeviantArt & Home, Bronies galerie. Ask me.
Upravit Smazat Odpovědět Citovat Ohlásit
#35
Zatím máme docela hezké "skoro" léto.

Jsme byli nakupovat nové stromky, a jen tak náhodou koukám na cenu sazenice kopretit. Cca. 200 Kč. Hmm.. tak ty kdyby nám nerostly samy od sebe, tak bych si je rozhodně nekoupil (jak nemá keřík cenovku do stovky a plánovanou výšku nad 1 metr, nemá šanci se do košíku dostat Pinkiesmile Nákup stylem "hele, vypadá hezky.. kolik stojí? .. už se mi nelíbí" ).

Růže a spol. začínají konečně pořádně kvést (co teprve, až se otevřou všechna poupata). Borovice se do toho taky dala (minulý rok neudělala ani 1/3 toho co teď, nejspíš jí hnojení z ČOVky začíná prospívat a nebo to udělala ta hrst granulí cereritu - no nekupte to, 5 kg za necelou stovku).

Pokračuje líheň vážek. Alespoň máme co sledovat.

Do květu se dal konečně i kaktus. A leknín vyrstčil další květy. Budu ho muset brzy zahrnout o oběhu vody s jezírkem, aby se pravidelně vyměňovala voda a živiny.

Poslední dobou začínají hlavně na popínavých rostlinách růst pořádné listy. Sice např. proti našemu bývalému sousedovi v jiné vesnici to je ještě hadr, ale proti tomu, co to tvořilo na začátku výsadby je to rozhodně změna (pro porovnání má ruka, 18 cm s nataženými prsty ke konci zápěstí).

Papriky stále nic (jen se začaly tvořit, to už rajčata ve skleníku jsou víc napřed - zatím 6 kulatých zelených). ty jsou stejně jako pórek relativně drahé, takže koupit si semínka a vypěstovat si vlastní se víc než vyplatí. Pórek jsme předpěstovali ve skleníku, kde vypadal, že chcípne v podobě nitěnek, ale venku už začal tloustnout.

Jahody na kopci jsou teprve půl roku a něco sazené, takže zatím moc neplodí. Měsíční ale dávají lepší výsledky (šlahouny pak přesázíme na svahy kopečku).

Letošní úroda zatím není moc bohatá na kvantitu, ale není tak chudá druhově jako minulý rok. Vzhledem k tomu, že jahody jsou stejně jako růže vlastně plevel, budeme muset vymyslet, co pak s asi 10 metry čtverečními jahodníků v příštích letech.

Podařila se nám další chyba Twilightoops Naseli jsme nové saláty, nechali ve skleníku vyrůst a pak je přesadili ven. Cožpak o to, proti kočkám (aby si tam nelehly) stačily špejle. Trochu pozdě ale přeci jsme pak ještě vystrnadili slimáky skořápkami, lógrem, atd. Ale s jedním jsme nepočítali. Déšť. A pořádný. Tato masová přepravka se už nevešla pod převis střechy, takže ze salátů máme.. mno.. salát Pinkiesmile Ale snad se ještě vzpamatují.

Pěstovat venku je risk.. přitom by stačilo nad to udělat jednoduchou dřevenou konstrukci a koupit neformátované desky plexiskla (jako pergolu).

Jen tu vodu už není kam dávat.

[Obrázek: Elfman_Cerven2016b.jpg]

P.S.: Být netrpělivý se u rychlení moc nevyplácí (zvlášť, když zapomenete označit, co jste zaseli, protože "to prostě pak poznám, ne?" Pinkiesmile ). Zasadíte okurku, rajče a papriku. Nic. Tak zasadíte novou. Už roste. To původní pořád nic. No co, tak tam zatlačíte něco dalšího. A co čert nechce, za měsíc máte v jednom květináči dvě papriky, rajče a okurku Rainbowlaugh A je vám samozřejmě líto to pak vyhodit, když už to vyrostlo...
DeviantArt & Home, Bronies galerie. Ask me.
Upravit Smazat Odpovědět Citovat Ohlásit
#36
Tak s tu pěstitelskou nedočkavost dobře znám, taky máme tendenci prohlásit zasetce mylně za mrtvé a prdnout na jejich místo něco jiného  Rainbowlaugh

ÚRODA: Jahůdky nám dělají radost a den ode dne sbíráme víc a víc.  Pinkiesmile A aby jahod nebylo málo, ještě jsem za domem objevila i plácek s voňavými trávnicemi ("lesní jahody").  Raritystarry Včera jsem také sklízela první 4 ředkvičky, tak šli hned do salátku k večířce.  Twilightsmile Třešní jsme stihli ochutnat jen pár - kosáci byli rychlejší.  Twilightangry2 Cibuli nám napadl nějaký parazit, takže se zkroutila a v hlízách jsou neřádi - proběhne likvidace parazita i hostitele.  Ajsleepy Mužíček se raduje z kopru, který nám zplaněl všude možně - včera vařil kulajdu  Twilightsmile (jen houby už jsme museli kupovat, tak musíme obnovit zásoby přepadením zdejších lesů  Rainbowdetermined2 ). Moje jedno rajče a mužíčkův jeden brambor stále žijí a možná se i dočkáme "úrody".  Rainbowlaugh 
       

KVĚTINKY: Vykvetly nám před vchodem hvozdíky a to hned v 6ti barevných variantách - babi majitelka je asi vášnivá sběratelka.  Pinkiehappy Orlíčky konečně odkvétají (musím sesbírat semínka dřív než se mi opět nekontrolovaně rozmnoží  Twilightoops ) a do květu jde těch pár růží, co se tu sem tam objeví. Zjišťuji, že záhon před domem už je zase víc zelený než barevný a že do něj budu muset vlítnout a proplít to tam, aby jsme tu nezarostli.  Applejackconfused A mezi jahodami se nám také objevila mochyně (=židovská třešeň, lampiónky), jen nevím, jestli je to mochyně židovská (prý spíš jedovatá a pouze na ozdobu) nebo peruánská (prý velice chutná) Twilightoops
       

NOVÁ ÚZEMÍ: Proklestila jsem si tupým srpem cestu kopřivami a kromě jahůdek trávnic jsem tímto konečně spřístupnila již růžovějící rybízy (kolik jich za domem je se dost dobře spočítat nedá, protože je to jeden velký prorostlý hegeš...) a také maliníky. Je to jen nepatrný krok pro broníka, ale ohromný skok...ne, vlastně pro nikoho to není nic zas tak velkého  Twilightblush Za domem ale zbývá ještě velká neprozkoumaná plocha zarostlá kopřivami a jiným herdetplevelem - kdo ví, co za poklady je tu ještě ukryto   Ajsmug
   
- Nevytvářej si domněnky - Nezraňuj slovem - Buď sám sebou - Uč se milovat život i sebe sama -
Reklamááá!  
Moje písmotvorba zdeEresielin svět 
A malůvkotvorba tu: Eresielina čmrkárna
Odpovědět Citovat Ohlásit Varovat
#37
U nás to zatím tak trochu ustrnulo. Co se dalo sníst, je už snědené. Květáky se zatím teprve začínají zavinovat, nové kedlubny teprve roste satba, saláty zdá se přežily, růžičková kapusta je zatím teprve novorozeně, rajčata zelená, a papriky miniaturní. Když nepočítám teda meduňku a šalvej, které povyrostly, a petrželku (tentokrát ne ze sadby, ale ze semínek).

Byl jsem si také trochu snížit sebevědomí při návštěvě u otce. Ten už má solidní zásobu jahod (také je ale pěstuje na ploše cca. 7x5 metrů a už nějaký ten rok tam jsou), a ne zrovna malých. Ale hlavně už má vlastní okurky. Nám ještě nezačaly ani kvést (pozdě jsme zaseli). Ale co, když to roste jiným, tak nám jednou také bude.

Ředkvičky jsme sklízeli už několikrát, ale pokud jde o kvantitu, nejsme na tom o moc lépe Pinkiesmile Zatím se popravdě ani není čím chlubit..

Takže jediné, co stojí za zmínku, kromě lučního kvítí, jsou již téměř plně rozkvetlé růže. A pivoňky. Klematis se zatím teprve chystá.

Počet koček zatím nezměněn, ale nejspíš přibude jeden černý kocourek (kočka si ho sem vodí, úplně vidíme tu změnu v chování: každý den ho chodí vyhlížet, jestli už jde).

Jahodníky budou rozhodně chtít pak černou folíi.

[Obrázek: elfmancerv.jpg]

Letos už moc velké "haló" nečekám.. leda, že bych vyspěstoval víc jak 50 kg brambor Rainbowlaugh
DeviantArt & Home, Bronies galerie. Ask me.
Upravit Smazat Odpovědět Citovat Ohlásit
#38
Vskutku zajímavý víkend to byl.

Jsme se těšili z plně rozkvetlých růží, a dalších (dokonce už i Klematis se do toho dal), napravovali chybu okolo jahod (=zakryli trávu fólií, ještě okolo poskládám kameny/obrubníky) a dali ven další již vzrostlé bylynky (meduňky a šalvěj).

Protože mě už docela iritují ředkvičky (nechce se jim pořádně ani mimo skleník, tak jestli to není tou až moc dobrou půdou), dostaly tentokrát substrát který jsem smíchal s pískem. Jenže..

..včera večer přišla průtrž, jakou tady už nějaký čas nepamatuji. Plavalo všechno. Sudy, které se nestačily ani vyprázdnit, to nestíhaly brát. Mít doma kachny, mohly nám pod okny plavat Pinkiesmile

Tak jsme při prvním náznaku odeznívání lijáku (i kroupy byly) mazali ven, a nabírali vodu do kbelíčků (to na fotkách je asi tak polovina).

No, úroda se zdá zatím přežila, jen jedna venkovní okurka je jak řešeto, ale to snad přežije také.

Ze salátů voda odtekla proudem spodními dírkami (když přežily jako sazeničky, tak toto už ustojí snad taky). Kupodivu kvetoucí potvory to ustály také v pohodě.

Jediné, jako vždycky, prostě musí mít ředkvičky něco extra. Takže jsem vzal truhlík, kde původně byly včera vyseté, vylil z toho 4 litry vody zřejmě včetně semen, a dneska, pokud to vyschne, to budu filtrovat přes hadr Rainbowlaugh (v nejhorším dám nová semena, pokud nenajdu; a s tou vodou plnou hlíny se pak bude zalévat). Někteří lidé jsou holt nepoučitelní Pinkiesmile

Co se týče změn v počtu zvířectva, nastěhovali se nám po převis střechy k okapu ptáčkové.

Jen ta rajčata stále nečervenají. A papriky doufáme, že to není zelená odrůda, jinak asi nepoznáme, kdy sklidit (pokud ta kytka dokáže to, co se nám teď snaží nakecat, tak z jednoho dvojkeříku bude asi 50 paprik).

[Obrázek: elfmanbgb.jpg]

P.S.: Ta kytka co jsme se snažili určit, je nejspíš nakonec levandule. Už začala fialově kvést (byť to není moc poznat, neměl jsem s sebou zrovna doma foťák).

UPDATE: saláty i okurka přežily a rostou dál, jako by se nechumelilo (taky že ne). Německý trpaslík, ten přežije vše! Pinkiesmile
DeviantArt & Home, Bronies galerie. Ask me.
Upravit Smazat Odpovědět Citovat Ohlásit
#39
Průtrž mračen minulý víkend? Tak to nás zjevně naštěstí minulo  Twilightblush Jen doufejme, že nepřijde žádná větší neplecha tento víkend, jak prorokují naše věštecké žabky  Twilightoops 

ÚRODA: Pokračujeme vesele ve sklizni jahod, které zatím stíháme konzumovat a něco málo jsem už dala zamrazit na "horší časy"  Twilightsmile Rybíz jde do červeného finále, ale jaksi nevím, co si s ním počít, protože strojek na rybíz po naší bábi má moje mamka, ke které se nejprve musím dostat  Applejackunsure Ředkvičky paběrkuju v průměru tak jednu za den a naše osamocené cherry-rajče z koupeného plodu ku mému podivu začalo tvořit rajčátka, tak jsem zvědavá, budou-li poživatelná  Rainbowlaugh  Fazole a hrášek jsou zatím ve fázi květu, mrkev a petržel konečně začaly růst a vykukují teprve nedávno zaseté kedlubny a pokusně zaseté cukrové melouny ve skleníku  Pinkiehappy A broskvoň si stále drží svých asi 60 plodů, tak snad i dozrají Raritystarry
           

ZVÍŘÁTKA: Z kočky 4 mláďat nakonec vydrželo pouze jediné a to se má naštěstí čile k světu. Doufáme, že aspoň tenhle její uzlíček přežije  Fluttershysad
A včeličky tu stále máme.. Měli bychom je zlikvidovat, ale já ani manžel na to nemáme srdce Ajsleepy  Přeci jen jsou to včelky - zázraky přírody - a k jističům se zatím dostáváme bez žihadla, páč nejsou nijak agresivní, když k nim člověk přistupuje klidně a s rozvahou  Ajsmug
       
- Nevytvářej si domněnky - Nezraňuj slovem - Buď sám sebou - Uč se milovat život i sebe sama -
Reklamááá!  
Moje písmotvorba zdeEresielin svět 
A malůvkotvorba tu: Eresielina čmrkárna
Odpovědět Citovat Ohlásit Varovat
#40
Zvláštní, co jsem se ptal lidí na Skype, tak snad pršelo jen v okrese Rychnov nad Kněžnou nebo co Rainbowlaugh Teď o víkendu taky, ale už v menším (doplnili jsme zase zásoby, takže okolo domku asi 30 belíčků s vodou).

My jahody zatím máme docela málo. Plodí jen ty měsíční (tak s bídou miska denně). Ty větší jsme nechali dělat šlahouny, abychom je namnožili, takže letos toho moc neudělaly (ale snad budou příští rok; jak říkala máma: "dřív jsem u baráku pěstovala na menším prostoru v hnusné hlíně taky pod černou fólií, a každé dva dny jsem sklidila škopek, tak nevím, proč by to nemělo jít tady").

Hrášek jsme letos nezaseli (ani nevím proč), ale máme v plánu čočku (jen jestli už není moc pozdě).

Závidím broskve Pinkiesmile My se dočkáme tak možná za 3 roky prý Twilightoops

Ředkvičky máte pořád víc než my Rainbowlaugh ale zkusili jsme dát do salátu i ty nevivinuté, včetně listů, a s dostatkem cukru a citronu se to dá normálně sníst taky.

Levandule na skalce potvrzena, ale vedle roste něco také fialového, než to vykvetlo, mohl to být zlatobýl, ale teď už zase nevím, tak budeme bádat dál.

Minulý rok jsme také sebrali na poli po žních nějaké zbytky kukuřice (zda se rozloží a bude z nich kompost). Ty mrchy vyrostly Pinkiesmile Zkusíme pak vlastní mouku a kukuřičný chleba.

My se koťat bojíme jako čert kříže. Je to sice roztomilé, ale co s tím pak (kocourci nevadí, horší to je s kočičkami). Mezitím se k nám totiž pomalu ale jistě stěhuje černý kocourek (tipuji podzimní kotě). Drzoun už byl i v kuchyni! Twilightoops

[Obrázek: elfmankone.jpg]


K zamyšlení: Proč vůbec zahradničit?


Časově to není vůbec náročné (v pracovní dny jsem mimo domov někdy i 13 hodin a stíhá se). Spíš to uklidňuje, a je fajn vidět také něco, co jste sami "vytvořili".

A s patřičnou přípravou vás zahradničení nestojí ani korunu navíc. Zrovna o víkendu jsem našel ve schránce fakturu za vodné. Sice si myslím, že někdo něco "zvoral", protože obvykle máme za čtvrtletí tak okolo 11 kubíků, ale i tak to potěší, ne? Ajsmug Těžko jsme ale za 2 týdny nadojili dalších 6 kubíků (holt u vodáren dělají profíci. Jsem se mylně domníval, že číst čísla se učí už v první třídě), takže se to projeví na příští faktuře.

Vlastně, ještě na tom vyděláte. Nemusíte ani mít zahrádku. Nebo to dělat ve velkém. Zahradničit můžete i na balkóně v paneláku (a nemuset se pak vymlouvat, že nemáte na jídlo Pinkiesmile ). Ani s vodou není problém. Většina z nás se alespoň ráno sprchuje, ne? Tak tu vodu nepouštíme do kanálu, ale chytáme do lavóru, ne? (než jsme přidali do ČOVky čerpadlo, taky jsme takhle zalévali. Ten pocit, že jste debil, brzy přejde Pinkiesmile ).

Pak nějaký ten vyřazený plastový kbelík od rajčatového protlaku ze závodní kuchyně, trocha hlíny a případě hnojovo (Krystalon, nebo nějaký ten 5 kg pytel granulí). Jak je vidět, všechno počínaje saláty přes okurku s rajčaty konče kedlubnou vyroste i ve škopku nebo v truhlíku na okrasné kytky. Žádné květináče za stovky korun a hromady hlíny (rajče možná rádo koření do půl metru, ale když mu dáte 10-15 cm, poradí si taky).

Velká většina toho na dnešní sérii fotek už není ze sazenic, které jsou drahé (pro srovnání, 2.5 Kč za 1 salát), ale už přímo ze semínek (400 semínek salátu za něco málo přes 10 Kč). Salát sice není v obchodech tak drahý, ale roste rychle, a v podobné cenové hladině stojí semínka i na ostatní potraviny.

Když pomineme ředkvičky, které údajně rostou bezvadně všem, kromě nás (a špatnou hlínou - černozem - nebo nedostatkem zalévání to nebude), tak na totálně přecpaném, i v dolních patrech, zastíněném skleníčku jsme letos už asi 2x až 6x sklízeli (v závislosti na druhu, takový kerblík či řeřicha rostou rychle).

Kdybychom se neopozdili s okurkami (přímo sázet do země, když hrozí slimáci, je blbost, prostě musíte předpěstovat, ale ne až v dubnu, byť by šlo o 5x5 cm květináček jen o kousek výš v tom samém skleníku), už jsme mohli také sklízet (ale již kvetou, takže budou co nevidět).

Rajčata (ve skleníku koupené rostlinky, venkovní ze semínek, rychlené ve skleníku na horních poličkách) už musí jen zčervenat (zatím odhadem tak něco málo přes 1 kg, další teprve v květech). Můj otec třeba pěstuje rajčata ve velkém (desítky keříků, z toho část ve 2 sklenících cca. 10-15m2), ostatně jde o relativně základní potravinu (jako příloha, na chleba/rohlík, do polévky, rajská omáčka, kečup, atd.).

Stejně jako brambory, které se hodí prakticky na všechno (jako příloha vařené, syrové, bramborová kaše, knedlíky, noky/chlupaté knedlíky, do polévek, hranolky,...)

Příští týden už okusíme i vlastní květák (fotil jsem ho v sobotu, a o den později se zdá být podstatně větší, tak schválně, kolik udělá), u kterého teda nikdo nečekal, že vůbec v takových podmínkách vyroste, natož takhle (zatím 4 z 5 sazenic úspěšně, jen jeden je zatím hluchý). Snad za měsíc možná bude i první vlastní pórek (to byly takové nitě, kdy jsme mysleli, že se jen ve skleníku táhnou za světlem).

Konečně už kvetly a začínají chcípat brambory, takže první sklizeň se blíží, a obratem zasadíme další. Jsem zvědavý na výnos (zatím tam máme v zemi 15 bramborů za 6 Kč z výprodeje (to není za kus, to je za všechny), z nichž vyrostlo asi jen 13 + jeden zapomenutý brambor z minulého roku). Rostou na ploše asi 1x1 metr za sklem. Potencionální max. výnos (na základě poslední sklizně) je cca. 1.5 kg/sazenici.

Jak také vidíte, paprikám se velmi daří (ty zrovna taky nejsou levné). Zatím máme jen první keřík (ze dvou sazeniček), další už rostou (včetně jedné, která zmrzla, nechala se ve skleníku na dně, a po čase vyrašil boční výhon).

Pokud jde o květy, zatím jen leknín a klematis pokračují. Růže opadávají (sice dělají další poupata, ale zatím vypadají celkově hnusně). Broskvoň a meruňka pokračují v růstu (na to, že se sázely prakticky v mrazu a první měsíc vypadaly, že zdechnou, jsou na tom slušně). Ty čekám, že letos stejně nepokvetou.

Letos poprvé vykvetla kytka, které říkáme familiárně "zombík". To proto, že už několik let vypadá mrtvě. Částečně spálená, částečně shnilá, sežraná, ale stále zelená (a to i v zimě). Nové listy nerostou, staré nepadají. Při přesazování jsme minulý rok zjistili, že nemá ani žádné kořeny. Občas udělá poupata, která pak upadnou. To jen tak bokem... dejte životu šanci Ajsmug Před pár lety jsme koupili "koště", které se celý rok tvářilo, že je uschlé. Když jsme ho chtěli vyhodit, na podzim hodilo zelené listy. No a letos roste jak blázen (zelená se už od jara).

Co ale finanční stránka?

Nacpat 30 tisíc do skleníků se sice nezdá být tak výhodné, ale je to lepší než ty peníze třeba někde bezúčelně (znám i účelné způsoby) propít, protože to nejen vydrží nesrovnatelně déle, ale hlavně to člověka baví (a nutí dělat něco nového), a ještě to generuje zisk (používám k ospravedlnění nákupu přepočet Kč/hodinu u všeho, takže např. auto musí jezdit i kdyby shnilo, dokud se nedostane na řádově pod 10 Kč (moje autíčko je zrovna teď po 8 letech provozu na asi 7 korunách, včetně benzínu, takže vychází levněji než balíček zvýkaček, které v mém případě vydrží tak 15 minut; můj domací PC je teď na 15-20 haléřích/hod - nikoliv ovšem provozu, ale od doby nákupu; s domem je to horší, ten zatím vychází na 38 Kč, bez úroků ovšem).

Prostě se ukazuje, že lze "snadno" být nezávislý na systému (alespoň částečně; pravda, kdyby se takhle choval každý, šla by ekonomika brzy do kytek).

Ostatně, když jsem byl malý, taky se nikdy zelenina nekupovala, a to jsme bydleli ve městě. Mléko sice na zahrádce nevypěstujete a pečení vlastního chleba není tak moc výnosné (byť udělat si vlastní kvásek je celkem snadné, teda zatím na papíře Pinkiesmile ), ale pokud se dá během půl roku vypěstovat zeleninu a jahody amatérům řádově v hodnotě 1-2 tisíce Kč (počítám už i brambory), a to na ploše 3m2 skleník a 3m3 truhlíky, co se povede na dalších 25+10 metrech čtverečních ve sklenících + rozšířená plocha mimo ně?

Zatím teda neplánuji být nezávislý i po živočišné výrobě (jelikož ta se u nás hlavně co se týče masa moc nejí), nebo si dokonce vyrábět vlastní benzín Rainbowlaugh Možná si koupím pár slepiček, ale to až na základě, zda budeme mít tolik přebytků, abychom je vůbec uživili (a co s nimi pak? U nás se slepice kdysi dožívaly kolikrát větší dobu v neplodnosti, než dobu, kdy snášely vejce, protože to nikdo nedokázal zabít).


A nebo...

.. se také budete věnovat něčemu úplně jinému, pro vás zabavnějšímu Ajsmug
DeviantArt & Home, Bronies galerie. Ask me.
Upravit Smazat Odpovědět Citovat Ohlásit
#41
Já až narazím na sousedku, tak jí podrobím křížovému výslechu, jestli jsou kočky u nás bivakující její a pokud ne, tak asi investuji do jejich sterilizace, abychom nebyli zakoťatováni  Twilightoops

Ta fialově kvetoucí rostlina na tvé fotce je zajímavá a docela plavu v její identifikaci. Trochu jsem zagooglila a nejvíce mi to připomíná kyprej (lythrum), jen ta je obvykle vínová a ne fialová. Ale typem květenství a listy (co tedy aspoň mlhavě mohu z malé fotky soudit) jsou jí podobné. 

To tvé propočítávání výdajů je fascinující a pro mě (jakožto numerofoba  Twilightoops   ) nespočítatelné - nejsi ty účetní nebo tak něco?  Rainbowlaugh 
Mě k zahradničení vede také z velké části touha po nezávislosti na trhu (co mi víme, co bude) a pak také jistá úcta k umům našich předků  Ajsmug V zahradničení vidím jakousi magii stvoření, která je fascinující a chtěla bych se ji naučit ovládat Twilightsmile

ÚRODA: Včera jsem slavně zahájila naše rybízobraní  Pinkiehappy Takže se prodírám rybízovokopřivovým porostem, sklízím hrozny rybízů, na lavičce pak otrhávám kuličky z větévek, aby bylo při dalším zpracování co nejméně odpadní biomasy a poté přes cedník pasíruji šťávičku žel odšťavňovač je u mé matičky...), z které budu vařit svoji první rybízovou marmeládu  Twilightsmile A včera šla úplně první sklízená várka také do bublaniny, kterou se neustále cpu (Summer is comming, ale kašlu na to!) Rainbowlaugh
- Nevytvářej si domněnky - Nezraňuj slovem - Buď sám sebou - Uč se milovat život i sebe sama -
Reklamááá!  
Moje písmotvorba zdeEresielin svět 
A malůvkotvorba tu: Eresielina čmrkárna
Odpovědět Citovat Ohlásit Varovat
#42
My jsme ani nezkoumali, čí ty kočky jsou. Tady na vesnici jsou všech a zároveň nikoho (lepší se nehlásit, protože náš dovozený kocour-důchodce už také "řádil") Rainbowlaugh Když jsme ještě bydleli ve městě, tak nám občas sousedka "volala" z okna, jestli víme, kde je spí náš kocour.. (u nich v obýváku v patře) Pinkiesmile

S identifikací mám též problém. A protože kytkám nerozumím vůbec (poslední dobou mám výpadky - např. správně pojmenovat okurky), je to ještě horší. Ale podle mne máš na 99% pravdu, když porovnám tvar listů i květů. Googlíš lépe než já (mě na dotaz "fialově květoucí bylina" vyjelo úplně něco jiného). Nicméně, podle popisu je také trochu léčivá, takže proč ne.

Účetní? Ani ne.. Maminka pracovala dřív v administrativě s čísly. Ale ono se to hodí. Já jsem dřív matematiku neměl moc v lásce (nerozuměl jsem jí). Nezávislost na trhu (a hlavně omezení nutnosti výdajů s omezenými příjmy) je také jeden z důvodů, proč zahradničníme a budeme zahradničit v mnohem větší míře. Ekonomicky se dá zdůvodnit všechno (i to, proč nekouřit). A umět si spočítat náklady (ať už jde o instalaci něčeho nebo stavbu) pomáhá v tom nenechat se okrást (nebo si to raději udělat sám).

Ono na tom nic složitého není. Vezmeš kupní cenu něčeho, pak za určitou dobu vlastnictví spočítač náklady na provoz či údržbu, a pak to vydělíš počtem roků, dní a hodin. Stejně tak měsíční náklady domácnosti nejsou nic jiného, než si napsat všechny náklady včetně jejich četnosti (nákup mléka 1x za 14 dnů, STK 1x za 2 roky), spočítáš z toho roční úhrn, a vydělíš 12ti a vyjde ti, kolik budeš potřebovat pro 2 lidi vydělat (nebo v lepším případě, pobrat důchod od státu). A když si můžeš u položek typu brambory, rajčata, cukr, květák napsat všude nuly, hned to vypadá veseleji (aneb jeden ze způsobů, jak bez zlodějny/dědictví/výhry vypadnout z kruhu "vydělávám, abych mohl vydělávat" -
kupříkladu: živíme 2 auta jen proto, abychom s nimi jezdili do práce, z toho vyplývá, že když nebudeme jezdit do práce, nepotřebujeme dvě auta, a bilance bude stále nulová; nebo: přestěhoval jsem se do Prahy, abych sehnal lepší práci než na vesnici. V Praze jsou ale náklady na bydlení řádově vyšší než na vesnici (nehledě např. o životním prostředí, dopravě), takže i když vydělávám X krát tolik, mám skutečně lepší život? Když utracené peníze nacpu do lepšího auta, které ale logicky má vyšší náklady na provoz, ergo zase vydělávám, abych mohl vydělávat Pinkiesmile
ale to už hodně odbíhám ).

Řekněme, že zdravá strava je jen vedlejší produkt, a úcta k předkům mě nenapadla (spíš to je ve stylu: ve středověku nebo v pravěku se taky peklo/pěstovalo a určitě si pro to nezašli od obchoďáku; takhle jsme se uvažováním, jak si asi pekař kdysi obstarával každý den kvásek a určitě nebyla v každé vsi fabrika, která ho chrlila tuny, dopídili, že se dá vlastně celkem snadno vyrobit a udržovat doma).

Každopádně je pravda, že pokud člověka těší, když něco vyrobí sám, tak píchnout něco do země a občas to pokropit je jistější výsledek, než se třeba učit malovat nebo cizí jazyk. Jen jsem zjistil, že na tom pomalu začínám být závislý. Přidáváme další a další truhlíky, jen abych měl kolem čeho běhat s kropičkou.

Rybíz zrovna nejím, ale na jaro budu objednávat malinovníky, borůvkovníky, brusinkovníky a jiné Íky Pinkiesmile takže až ty začnou plodit, tak se asi ufotím Pinkiesmile
DeviantArt & Home, Bronies galerie. Ask me.
Upravit Smazat Odpovědět Citovat Ohlásit
#43
Tak, moc dlouho se teda nečekalo Pinkiesmile

[Obrázek: elfmanvlas.jpg]

Normálně by na talíři byla ještě rajčata, ale zapomněla se koupit a ta naše ještě nejsou zralá + malý salát je ještě škoda trhat. Hlavní je, že většina toho na talíři se dá vzít z vlastních zdrojů. Majolka se sice dá doma vyrobit, ale potřebujete na ní i tak cizí suroviny, a kupovaná vydrží déle. Na trojobal samozřejmě vejce, mouku a strouhanku, ale když si 1 květák rozpočítáte na 2 dny pro 2 osoby, vyjde to na kolik na 1 porci? 60 haléřů? + proud, 4x max. 10 minut na indukčním vařiči x 1.6 kW = 70 haléřů na porci +/-.

Další 2 květáky jsou už na cestě. Jsou zatím menší, protože byly ve stínu.

Naše 2.várka kedluben (byly vysety na čisté louce). První už jsme sklidili a snědli.

Mezi saláty vykukuje růžičková kapusta.



https://www.novinky.cz/veda-skoly/407666...eninu.html

Tak asi píchnu příště ředkvičky do štěrku a uvidíme! Pinkiesmile (ostatně proč ne, tráva se také dost často uhnízdí na místě, kde není po půdě ani památky, např. mezi kamínky na betonovém podkladě).



Update:

Testoval jsem prvně v životě Bluetooth na mém "novém" telefonu F180 GSmart, a rozlišení 480x640 holt u foťáku není vždy úplně košér (přitom na počítači to byla kdysi ostrost sama). No, jíme další várku salátů, urodilo se pár ředkviček (pořád ale slabota), takže spolu s dalšími vlastními bylinkami máme alespoň zdravou snídani, a zkoušíme vypěstovat čočku (normálně namočené z pytlíku z ochodu původně do polévky). Jediné, co mámu zarazilo, že moje babička si doma taky vždycky pěstovala hrách i fazole, a přes to, že vařila i z čočky, tu si nikdy doma nespěstovala. Ale nevíme proč.

   
DeviantArt & Home, Bronies galerie. Ask me.
Upravit Smazat Odpovědět Citovat Ohlásit
#44
Sláva, hurá. Rajčata se konečně umoudřila. Začala červenat! První sklizeň je tedy na světě.

[Obrázek: elfmangeg.jpg]

A "trochu" toho povídání k tomu:


K rajčatům jen poznámka: sice se doporučuje otrhávat listy a nadbytečné výhony, ale podle jisté moudrosti z internetu byste měli nějaké listy nechat, jinak budou rajčata sice velká, ale vodnatá a bez chuti (a dá se vygooglit hodně fotek, kde pěstitelé "očesali" rostlinku na násadu od koštěte). Opět je to jen důkaz, že pěstovat se dá i v "pralese" (i ten poslední květák se nakonec začal zavinovat, a to roste v totálním stínu).

Papriky stále nečervenají, ale jak jsem se dočetl, u nich není třeba čekat na změnu barvy, protože jíst se dají i před tím. Zkusili jsme první. Jíst se dá, ale ještě nemá takovou tu plnou chuť.

Nechtěná kukuřice roste jako blázen, i když prakticky nemá v čem (hromada spáleného nepořádku od papírů po suché větve). Je tam hromádka tak max. 5 cm. A to jsem ji postříkal mimoděk hubičem trávy. Tráva okolo je mrtvá, ale kukuřice si asi obal přípravku holt nepřečetla..

Okurky se už také začaly dělat, a jak mají ve zvyku, zvětšují viditelně se snad každou hodinu. Konečně budou kromě jahod v mléce také nastrouhané okurky s vodou (plus samozřejmě jako příloha k prakticky snad každému jídlu - spapám klidně přes sebe kakao, guláš s knedlíkem a nastrouhanou mrkev, takže no problem). Zatím rostou v nouzových podmínkách, ale nakoupím dlažbu, a připravím jim prostor, abychom je nelovili z trávy (to na fotce roste z lavóru). Snědli jsme první. Sice malá, ale chutná.

Kedlubny II ještě nějaký čas nebudou, ale máma objevila v lese u zámku maliniště (je to kousek od výběhu koní - jsem říkal, že největší svině má největší štěstí Rainbowlaugh), takže je máme s bílým jogurtem, zakysanou smetanou a piškoty (když není bílý, zkusili jsme na druhou várku i borůvkový, a taky to šlo). Taková příprava na dobu, kdy porostou i nám na zahradě (v neděli jsem s krumpáčem připravoval zahradu - zatím to vypadá jako kdyby tam šílenec hledal poklad). Rozhodně je to blíž než jezdit pro ně na kole do lesa k blízkému rybníku (resp. jednomu z nich).

Mimochodem, soused nás pozval na trhání třešní a při té příležitosti nám ukázal i borůvky. My jsme jak blbci hledali na zemi nějaký keřík, a on před námi asi 5 metrový strom obalený jak prase! Chvála bohu, protože ten samý chci (mezi jinými) taky, dokonce ze stejného zahradnictví, a mylně jsem myslel, že "kanadě" bude stačit kousek u zdi. Jako ale, investujete 50-100 Kč do keříku, a za 6 let máte tak 10 kg ročně? Píchnu to vedle broskve, a budu si zadarmo žrát!

Pěstovat saláty blízko sebe se ukázalo jako zajímavý nápad, protože díky tomu nemohou mít listy na zemi a uhnívat Pinkiesmile A že vyrostou malé? Ale kuš.. možná menší, ale i tak budete mít co dělat, abyste jeden na posezení nějak rozumně spořádali.

Poznámka na konec: dohňojování skleníku probíhá stylem, že když někde zbyde kus betonu nebo železa, ořezané pastelky či popel z ohniště, hodí se to tam, ať to má nějaké ty minerály. Nevím, zda to pomáhá, ale zatím to nijak viditelně neškodí (nejspíš to rozloží bakterie z ČOVky). Každopádně černotě zeminy v něm po domácku vytvořené se vyrovná snad jen led na některých kometách Pinkiesmile

Po nedávných přívalových děštích se ukázalo, že současná sestava nádrží bez těch 4 IBC (které zatím nemám, protože jejich ceny šly nějak moc nahoru) to není schopna ustát, takže jsem z Mallu objednal tři další sudy po 200 litrech (poštovné zdarma, celkem něco málo přes 1500 Kč). Normálně bych koupil větší, ale tyto musím napasovat do menších prostorů u okapů.

Sklidili jsme dva květáky, protože se už začaly dělit, mrchy. No co, buď budou smažené nebo polévka. Pórky zatím nejsou dost tlusté. Tak malé by se zatím jen potrhávaly, když by byly víc na husto, ale teď je to škoda.

Vařili jsme první čaj z vlastní meduňky. Na 1 litr a louhování po zalití vroucí vodou je myslím absolutní minimum 5-7 listů, ale příště bych spíš ještě 5 přidal. Ale i s menším množstvím cukru to chutná celkem zajímavě po citrónu.

Čočka se ujala a všechny 3 rostlinky vyrostly z hlíny. Sice z nich asi letos nic nebude, ale jde spíš o takovou zkoušku.

Každopádně, vše, co zatím sklízíme, se dá velmi snadno vypěstovat ve stejném množství i někde ve městě na balkóně.


Omluvte kvalitu fotek, dal jsem tomu mobilu ještě šanci, ale promarnil ji Pinkiesmile Hlavně ta jeho komunikace přes BT s Windows 7 jen po 1 souboru je vskutku úžasná (ještě chvíli bude provokovat a napíšu si asi vlastní apku Twilightoops )

Poznámka na konec: od svých 17. narozenin jsem vážil 58.5 kg +/- kilo dle toho, jak jsem jedl. Od doby, co konzumuji vlastní či lesní plodiny, nějak záhadně přibírám na váze (minulý měsíc 60 kg, tento 63 kg).. takže moc dietní to asi nebude Pinkiesmile
DeviantArt & Home, Bronies galerie. Ask me.
Upravit Smazat Odpovědět Citovat Ohlásit
#45
Zahradničení není jen samá radost ze sklizně nebo radostné pobíhání okolo s konvičkou a zalévání, ale občas také nějaká ta dřina.

Došly sudy, tak jsem je rovnou zapojil do kaskády. Dva sudy se krásně schovaly v místě, kde byl stejně jen nepořádek, a ten se přesunul na ně. V současné době tedy disponujeme zásobami dešťové vody: 1000 l pro plachování WC a 5x200 l na zalévání + k tomu 1000 litrů odpadní voda s vaničkou na cca. 50 litrů také na zalévání (čerpáno z ČOVky, která má necelé 2 kubíky, ale čerpadlo mám dost vysoko, takže tak 300 litrů na jeden zátah max.).

+ have some cats Pinkiesmile

Na cestě je skleník č.3, tak jsem začal kopat základy (je to sranda se nejdřív prokopat drny, a pak vás čeká tvrdý jíl). Vzhledem k plánovanému nákupu ovocných stromů a kvalitě hlíny jsem už s předstihem začal dělat krtka, a hloubit jámy.


[Obrázek: elfmanbib.jpg]


A ať to tady není jen o hrabání se v hlíně, tak přidáme i něco o zdravém životnímu stylu Pinkiesmile


Čili jen tak bokem, když budete jíst alespoň částečně normálně, a doma si skoro vše budete dělat sami (teď třeba zrovna ty díry v jílu ručně krumpáčem, skutečně záživná práce), tak se nějaké nadváhy asi bát nemusíte. Když pominu, na kolik je levná digitální technika spolehlivá, tak mé hodnoty jsou následující:


váha: 62.5 kg
výška: 175 cm
tuk: 14.1%
voda: 59.0%
svaly: 44.4% (to nevím, jak spočítala)
kosti: 16.3%
dop.spotřeba: 2460 kcal

BMI: 20.3 (dříve 18.9)

Optimální složení těla: http://www.tanita-eshop.cz/optimalni-slozeni-tela

A není to tím, že bych držel nějakou zdravou dietu. V pořadu "Jste to, co jíte" by mě hnali sviňským krokem za složení mé stravy (většinu kalorií získávám z cukrů).


Fyzická práce (nepřehánět to) také pomáhá alespoň v našem případě od bolesti zad při skolióze, kde prášky nezaberou vůbec (hlavně v noci to je utrpení s jednou či druhou nohou) a masáže a další "mastičkářství" s magnety jen krátkodobě.

A to je od člověka, který k smrti nesnášel na škole tělocvik Pinkiesmile (sice jsem neměl cvičit ze zdravotních důvodů vůbec, ale to jsem zjistil až u odvodové komise)
DeviantArt & Home, Bronies galerie. Ask me.
Upravit Smazat Odpovědět Citovat Ohlásit
#46
Dneska to bude velmi stručné:

- konečně úroda, jak bych si představoval (na fotce je cca. týdenní sklizeň v jeden den; docela slušné na to, že počáteční investice v počtu použitých semínek nepřesáhla 5 Kč)

- rajčata jsou zatím stále jen ze skleníku, ta venkovní jsou sice obalená, ale plody stále zelené

- další využití vlastních zdrojů (zatím květák, později i ty brambory, vytrhávat je budeme asi za 14 dnů)

[Obrázek: elfmanurod.jpg]

Mrchy ředkvičky stále odolávají plném vzrůstu, nepomohla ani písčitá půda, takže další pokus zahrnoval je zaset ještě hlouběji (už začínají lézt). Aby nakonec nebyl vadný celý obsah sáčku Pinkiesmile
DeviantArt & Home, Bronies galerie. Ask me.
Upravit Smazat Odpovědět Citovat Ohlásit
#47
Dnes to bude méně o zahradničení a více o zdrojích:

- Soused nám přinesl zbytná jablka (a pro další část jsme si přišli. Kdyby toho bylo málo, směrem k rybníku je celá alej), zkusili jsme udělat mošt nebo jak se to jmenuje (prostě vylisovat šťávu). S trochou cukru a schlazené zmizí i ta menší kyselost. Lepší jak z obchoďáku. Takže koupím lis/odšťavňovač. Tady jsou toho tuny.

- Dostali jsme nabídku na kozí mléko. Vím, prý smrdí. Také jsem z toho měl obavy. Ale jeho kozy jsou chované v čistých podmínkách, a to mléko je překvapivě chuťově stejné (možná krapet lepší než) jako klasické polotučné kravské mléko z obchodu v krabicích (plnotučné mi moc nechutná). Podle socialistické kuchařky je ale mnohem bohatší na minerály (třeba železo), tuk a vitamíny. No, neberte to, za 15 Kč litr! Sice to nebude určitě celoročně, ale za to je to jen přes ulici. Na zbytek roku si holt vystačíme s mlékem za 7.9 Kč, když bude v akci. http://www.nazeleno.cz/bio/kozi-mleko-a-...avske.aspx

OT:
Otázka z Ask.fm: Nevadilo by ti bydletv Praze?
Odpověď: ha.. ha.. ha Pinkiesmile
(nemám nic proti pražákům, ale čím dál tím více zjišťuji, že město víc bere než dává. Schválně, kolikrát k vám někdo na ulici před domem přišel a řekl, mám nadbytek toho či onoho, nechcete? .. Dalším 20 bude zase vyhovovat město před vesnicí)


Bonus: kočička ví, kde je hranice povolené zóny. Dál nesmí. Jen nový černý podnájemník je čím dál tím drzejší. Všimněte si také těch utýraných zvířat: chudáci leží přecpaní před plnými miskami a přemýšlí, zda to ještě dát nebo už ne Pinkiesmile


Rajčata pokračují v růstu (už mají asi 2 metry, schválně, kam až vyrostou), ale stále jsou zelená (za to slušně obsypaná). Listy necháme, do konce října času dost, alespoň budou vyzrálejší (nestíháme jaksi zpracovávat, co jsme byli zvyklí na 1 rajče denně). Jen tak bokem, rostou v 10, možná max. 15 cm hlíny. Žádného půl metru, jak se doporučuje.

Nedoporučuji pěstovat keříčková rajčata, i když by šlo jen o balkón. Jedno nám taky vyrostlo, ale to je takový prcek, stále ještě zeleně obsypán, a jeho plody by mohly konkurovat velikostí spíš maximálně hrachu (ale z Černobylu). Zbytečně jen zabírá místo.

A co je tohle? Salát! To je totiž zelenina, kuchto! Jedna ze čtyř složek zdravé výživy. A nestojí vůbec nic (vyroste ze semena i blbci, a to kdekoliv, kdykoliv a v čemkoliv).

Došla konstrukce na skleník (1.9 x 3.7 x 1.9 metru). Český výrobce, doprava zdarma, základna v ceně, ani ne 10 táců. Takže se pokračuje v hloubení jam (za 2 týdny tu mám Tatru hlíny a někam se strčit musí). Příští týden zajedu pro trámy na základy, a začnu stavět (ty trámy na fotce, to je také na skleník, ale ten začnu dělat až za rok). Takže pokud mě to nezabije, příště se pochlubím fotkou hotové stavby.

Potvrzeno: kedlubny lze snadno pěstovat i v truhlíku (hádám, že by vyrostla i v kelímku od margarínu).

[Obrázek: elfmanqdq.jpg]

Ve zprávách lidé nadávali na česnek za 130-180 Kč za kilo. Tak jsme se na sebe s mámou podívali, od srdce se zasmáli a připsali další položku na pěstování Pinkiesmile



DeviantArt & Home, Bronies galerie. Ask me.
Upravit Smazat Odpovědět Citovat Ohlásit
#48
No vidíš, to mě nenapadlo přebytečná jablka lisovat!  Pinkiehappy A že máme za domem obsypanou jabloň (jsou to nějaké hrozně mrňavé záprtky).
Pěkně, moc pěkně vám to tam roste  Pinkiesmile

U nás probíhá toto:

VČELY: Konečně odstěhovány. Ségry známý je včelař, tak si pro ně jednoho brzkého rána přijel s tím, že nám dá med a příští rok si od něj budeme moci vzít nějaký nový menší roj (ten náš z elektriky měl už kolem 10.000 včel), pokud budeme chtít začít včelařit také  Twilightsmile Pár včelek nám tu zbylo (asi 300), tak jsme byli lehce nervózní, jestli se královna někam nestihla zašít a nezačnou se znovu množit  Applejackconfused Ale teď už s jistotou můžu říci, že královna slavně odjela, protože včelky mizí  Ajsmug

KOČKY: Je to podivné, ale zmizel zdejší stálý návštěvník - kocour, kterému říkám Smoke. Obávám se nejhoršího  Fluttercry Jediné přeživší kotě se má čile k světu. Už žere jak velká kočka granule z pekáče, skáče jak žába a šplhá jak veverka. A chrní, jako "malé kotě"  Rainbowlaugh
   
OVOCE: Rybízobraní slavně dokončeno. Sklidila jsem celkem asi 4 kila červeného a 1 kilo černého rybízu a úspěšně je zmarmeládovala  Rainbowwild
Zralá jsou teď letní jablka (zatím jen štrůdlovaná), maliny a dozrávají také broskve a ostružiny. Jablka tedy chuťově nic moc - mají takový nahořklý ocas  Applejackconfused Maliny taky žádná sláva - mají tendenci chytat plíseň ještě před dozráním, takže se svezli akorát jako doplněk do ovocné marmeládové směsi.
           
ZELENINA: Sklidili jsme sladký hrách a dnes sklízel manžílek i zelené fazolky, které chce hned večer prohnat pánví  Ajsmug Ředkvičky stagnují, rajče má asi 4 zelené plody, kedlubny přežily asi 4 (zbytek rozdupal hafan sousedky..) a okurky ani nevylezly... Co nám dělá radost je mrkev a petržel - ty se vážně snaží. A cibule se taky nakonec zmátořila  Twilightsmile
   
- Nevytvářej si domněnky - Nezraňuj slovem - Buď sám sebou - Uč se milovat život i sebe sama -
Reklamááá!  
Moje písmotvorba zdeEresielin svět 
A malůvkotvorba tu: Eresielina čmrkárna
Odpovědět Citovat Ohlásit Varovat
#49
Vidíš, med nám taky soused nabízel. Bychom se mohli zeptat za kolik..

Momentálně nám úrodu (jmenovitě kedlubny a růžičkovou kapustu) lidkvují bělásci. Ty housenky ani vajíčka prostě nestíhám sundávat. Na příští rok se musí koupit postřik (zatím mám postřik jen na mšice, svilušky a totální herbicid na trávu).

Přežilo tak 50% sazenic (ty vyrostlejší už jsou odolnější, a kapusta zdá se roste i s děravými listy).


Kocouři bohužel nemají moc velkou životnost kvůli svému toulání (ten náš dědeček je asi výjimka, protože společně s dalším důchodcem pravidelně obcházejí celou vesnici včetně výrobního družstva Kovpal, a to už mu přes 12 let určitě bude).

Jediná naše kočka se drží do 30 metrů od hranice pozemku (občas si zajde pod stromy nebo do pole kukuřice).


Právě na mošt jsou raná jablka asi to nejlepší (taky z nich byl dobrý závin). Resp. z nich asi moc jiného neuděláš.


U nás lesní maliny už končí. Vlastní ještě nemáme, soused nám nabídl, že si můžeme nařezat větve u nich. Jen to chce počkat na hlínu.


Zvláštní, že člověk zkape na takové blbosti typu ředkvička, ale třeba rajčata mu jdou. Nebo takové okurky. Žereme a žereme, a přitom ve skladu jen přibývají Pinkiesmile


Okurky, jestli se zasadily přímo do země, tak to byla také naše chyba. Ani ťuk, ani opakovaně. Ale jakmile se daly do malého květináčku do skleníku, vyrostla asi 15-20 cm velká rostlina, která se přesadila do země, a teď se nám to tady plazí (odhaduji zatím délku 3 metry od každé).

Vzešel nám i další pórek (ten původní roste celkem slušně mezi rajčaty). Ten se zkušebně píchne do budoucího velkého skleníku (zatím se tam jen naveze hlína, takže to bude zatím jen jako záhon). Alespoň tedy na zimu a následující jaro budeme mít pórek do polévky vlastní. Při ceně 20 Kč/kus to není marná investice, když vám z jedné misky po rozsazení vyroste asi 15-20 rostlin.


Jak kvalitní je vlastně ta půda u vás? Na těch fotkách vypadá dost nečerně.

Jestli to je starší dům, je u něj septik? Pokud ano, zvážil bych instalaci kalového čerpadla (jeho obsah na tekutinu snadno rozloží bakterie do ČOVky).


Mrkev.. údajně prý roste tak pomalu, že se za seźonu dá udělat jen jedna sklizeň. To se ještě uvidí. Druhý týden v srpnu bude konečně záhon, tak se zaseje co půjde.

Máma třeba nikdy neslyšela o tom, že by nové brambory klíčily. Protože jsme ale staré už nesehnali, pár jsme jich připravili. Uvidíme, zda začnou klíčit nebo ne.
DeviantArt & Home, Bronies galerie. Ask me.
Upravit Smazat Odpovědět Citovat Ohlásit
#50
A jak mošt děláš? To máš nějaký zděděný nebo koupený lis anebo to jde i bez něj?  Rainbowderp
Ředkvičky jsou prostě sabotéři  Twilightangry2 Včera jsem zjistila, že kousky, které jsou nejblíž světlu, už dokonce vykvetly a bulva žádná  Twilightoops A ty od světla dál prozměnu vůbec nerostou (zastavili se asi na 3 cm délky listu  Ajsleepy )
   
Ano, okurky jsme žel zaseli přímo do hlíny  Twilightoops Tedy část. Část jsem dala do květináčků ve skleníku, ale nevzešly ani jedny  Ajsleepy Narozdíl od manželem setých cukrových melounů, které mu nakonec vyrostly všechny  Twilightsmile
   
Pórek jsme, myslím, taky někam dávali, ale nějako nevím, co se s ním stalo nebo kde že je  Twilightblush 

Hlína je u nás hodně písčitá, takže se s průběhem zalévání a deště písek vyplavuje na povrch, což ti dává za pravdu - ano, hlína u nás skutečně není tmavá  Twilightsmile Ale zdá se, že vybraným venkovním výpěstkům to vůbec nevadí a rostou. A ve skleníku je to lepší, protože tam se ta mňamka z kompostu tolik nevyplavuje, takže tam je půda tmavší  Pinkiesmile O což ale, zdá se, ředkvičky vůbec nestojí  Ajbemused
           
- Nevytvářej si domněnky - Nezraňuj slovem - Buď sám sebou - Uč se milovat život i sebe sama -
Reklamááá!  
Moje písmotvorba zdeEresielin svět 
A malůvkotvorba tu: Eresielina čmrkárna
Odpovědět Citovat Ohlásit Varovat


[-]
Rychlá odpověď
Zpráva
Text Vaší zprávy:



Přejít na fórum:


Uživatel(é) prohlížející toto téma: Martin